Kolejny przepis na granolę tym razem owocową, bardzo zdrowy, pełny witamin i składników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie - po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki(...)oleju kokosowego - 3 łyżki cukru brązowego - laska cynamonu Wykonanie: Na dużą blachę wyłóż płatki, suszone owoce i ziarna. W rondelku zagotuj miód, cukier i olej. Doprowadź do wrzenia. Powstałym karmelem zalej płatki. Zapiekaj w piekarniku 30 minut, co 5 minut mieszając mieszankę, tak aby cała miała złoty kolor. Studzimy całkowicie zamykamy w szczelnym słoiku
SMYKWKUCHNIskładniki: 100 g czarnego sezamu Helio 300 g łuskanego sezamu Helio 4 łyżki wody 120 g cukru ok. 150 g miodu 2 szczypty cynamonu wykonanie: Sezam
Domowy Smak JedzeniaIdealne ciasto na każdą okazję. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale efekt jest super! Polecam! Składniki : * opakowanie czarnych herbatników * opakowanie kakaowych herbatników * puszka kajmaku * 3 opakowania budyniu waniliowego z cukrem * litr mleka * 200g orzechów ziemnych * pół szklanki cukru trzcinowego Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć czarnymi herbatnikami. Budyń przygotować na litrze mleka, gęsty. Wyłożyć połowę na herbatniki, przykryć(...)kakaowymi ciastkami. Wyłożyć drugą część budyniu i przykryć pozostałymi herbatnikami. Rozsmarować masę krówkową. Rozpuścić cukier na suchej patelni. Dodać orzechy, obtoczyć w karmelu. Wyłożyć na masę krówkową. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Magiczne Życie Martyswojej kolorowej chuście w kwiaty. To niby tylko wspomnienia. Jednak takie rzeczy nie znikną, gdy pozostawimy drobiazg, który przypomni nam to wszystko. ***** Tak samo jest z gotowaniem. Dania, ciasta czy choćby napoje, przywołują momenty, o których nie pamiętamy na co dzień. Dzisiejszy post... To zwykły rabarbarowy kompot z miętą. Zwykły...Dla wielu. Nie dla mnie. Taki właśnie kompot gotowała wspomniana(...)reszty składników. Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień. Duszę do miękkości rabarbaru. Studzę i podaję jako napój orzeźwiający. Można podawać z lodem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, zatapiając się we wspomnieniach, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoja kolejna propozycja na tłusty czwartek. Słodko, nawet bardzo słodko, ale za to jak pysznie! :D Mięciutkie pączusie nadziane masą krówkową i obtoczone w chrupiącym pod
DefinicjaSmakuwilgotny. Jednym słowem- sernik- bajka! Nie bójcie się dodawać dynię do wypieków, bo nadaje się do tego idealnie. Poza sernikiem polecam wam muffiny dyniowe z malinami , jesienne ciasto dyniowe i placki dyniowe . Udanych wypieków! Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa(...)puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego (37 g) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ze śmietany: 400 g gęstej śmietany 12% 65 g drobnego cukru Solony karmel: 4 łyżki białego cukru 60 ml wody 150 ml śmietany 36% 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli morskiem gruboziarnistej Przygotowanie: Spód- Herbatniki i ciasteczka owsiane rozdrabniamy w malakserze na okruszki przypominające
Smakowity Blog Kulinarnystopni. Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Następnie wylepiać nim foremki i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła(...)skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić na ogień. Gotować cukier do momentu aż powstanie karmel - w tym czasie cukru nie mieszać, by nie powstały grudki. Można jedynie lekko poruszać rondlem, dzięki czemu cukier równo się rozprowadzi. Gdy uzyskamy ciemno-złoty karmel, garnek zdjąć z ognia
KUCHARNIAPrzechadzam się alejkami na ogrodzie. Oglądam, nasłuchuję, wypatruję. I widzę Go. Szanowny Pan Rabarbar uśmiecha się do mnie. Zapraszam więc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z
W kuchni Karmel-itkipochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu(...)ogrzewać powoli cały czas mieszając.Gotować tak długo, aż będzie ciągnąć się w nitki, które szybko twardnieją w powietrzu.Orzechy posiekać , wymieszać z groszkiem ptysiowym i płatkami migdałowymi.Dodać do karmelu i dokładnie wymieszać.Przełożyć na talerz lub do foremki.Odstawić do ostygnięcia
Moje domowe kucharzeniezamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka 60 g drożdży 2 łyżki cukru wiśnie ze słoika lub gęsty dżem (domowy(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy
CiastkozercyGałązki wiśni uginają się pod ciężarem małych, bordowych kuleczek. Hm... Nie mogę sobie odmówic, zrywam je. Słodko-cierpkie, takie jak lubię. Zrywam garśc, jedną
W kuchni Karmel-itkiłyczka degustatorów, aby w następnej fazie stwierdzili, czy można to wypić, czy raczej jest tak marne, aż wstyd. Kiedyś mój Tato powiedział mi pewną rzecz. "Pamiętaj: wypomną Ci niedopieczone ciasto czy przesoloną zupę. Ale nigdy, przenigdy facet nie wypomni Ci, że smakowany przez niego alkohol jest do niczego." I wiecie co? To rzeczywiście prawda! LIKIER KUKUŁKA. /receptura własna(...)Mieszam dokładnie i zakręcone (lepiej, by była butelka zatkana korkiem), odstawiam na okres około dwóch miesięcy w chłodne miejsce. Pamiętając, by co jakiś czas dobrze butelką wstrząsnąć. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPiec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Przygotować(...)się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę i wymieszać. 12) Wystudzony sernik udekorować polewą i podawać polany karmelem. Artykuł Korzenny sernik dyniowy pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mePiec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Przygotować(...)się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę i wymieszać. 12) Wystudzony sernik udekorować polewą i podawać polany karmelem. Artykuł Korzenny sernik dyniowy pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me