mojprzepisna.pl | Domowy batonik Mars Próbowałam, próbowałam i za trzecim razem mi w końcu wyszło. Chciałam opracować przepis na batonik podobny do Marsa, tylko oczywiście nie tak
moj przepis nanawet czasu myśleć o tym, jak bardzo nie jestem w świątecznym nastroju. Plan zajęć na ostatni tydzień szkoły wypełniony jest po brzegi. Zaczęliśmy od rzeźby z karmelu, czyli mozolnego zamieniania najzwyklejszego w świecie cukru w substancję nie tylko płynną, ale dającą się formować (lepiej lub gorzej, w zależności od stopnia wtajemniczenia). Moja wizja legła w gruzach ( dosłownie ); ratowałam się więc(...)nosem świątecznych piosenek. Postanowiłam sobie jednak, że w przyszłym roku będzie zupełnie inaczej. Czy się uda? Oby... Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczny piernik. A w zasadzie ciasto bananowe o aromacie piernika. Nie ma w nim wiele miodu; są za to aromatyczne przyprawy korzenne i lekko pijane rodzynki. Weekend też był zabiegany, ale po prostu musiałam wygospodarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałej czarnej!. Ciasto kruche: - 20 dag mąki pszennej - 10 dag masła - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki, a następnie małymi porcjami wypełniać wysmarowane olejem foremki. Piec na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 200 C. Kajmak można kupić gotowy(...)wiele smaczniejszy. Kajmak: - 12 dag cukru kryształu - 250 ml śmietany 30-36 % - 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 2. Wystudzonym kajmakiem napełniamy tarteletki, a na wierzchu układamy plastry gruszki
Apetyczna babeczkałamigłówkami na rok szkolny 2016/2017 Masa: 250g Skład: mąki 74,5%: pszenna pełnoziarnista 41,9%, ryżowa: cukier, tłuszcz palmowy, skrobia pszenna, syrop glukozowy, sól, barwnik: karmel, cynamon 0,3%, aromat: regulator kwasowości: fosforany sodu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli Wszystkie są bardzo smaczne i na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak. Można je podawać tradycyjnie z mlekiem lub wzbogacać(...)ziarna. Płatki są dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy składników. Płatki można również stosować jako dodatek do ciast czy główny składnik domowych batoników, na które przepis już niebawem pojawi się na blogu :) Dziękuję Lubelli za pyszną paczkę a Was zachęcam do wypróbowania nowych smaków
Z miłości do słodkościPyszne, domowe słodkości na patyku! Składniki: 12 dag cukru w kostkach 30 dag owoców winogrona ziarno sezamowe posypka kolorowa 3 jabłka lub pomarańcze Wykonanie: Kostki cukru
Tradycyjna Kuchniarozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiupychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny do polania(...)spód i nawilży go, co moim zdaniem odbiera tarcie cały urok. Naczynie z tartą nakryć talerzem i sprawnym ruchem odwrócić formę do góry dnem - uwaga na gorące krople karmelu! Podawać na ciepło posypaną z wierzchu listkami tymianku, z pokruszonymi kawałkami gorgonzoli. Słodkie figi i ostra gorgonzola to cudowne połączenie, ale osiąga prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu
KUCHARNIAwysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się(...)rodzaju zasmażki. Wlewam śmietankę i rozprowadzam w niej zasmażkę, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone borowiki, wlewam bulion, dodaję majeranek, sól, pieprz. Zagotowuję. Podaję z kotletami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiokropnego, a ja uważam, że jeśli są naturalne, to dlaczego nie. Poza tym w przepisie podałam barwnik w proszku - są intensywniejsze i bardzo wydajne, a ponadto nie rozrzedzą nam ciasta. Zapraszam do wspólnej zabawy! Data publikacji postu - 21.06.2014 (sobota) rzez cały dzień. Link do akcji na Fcb: https://www.facebook.com/events/244627739067050/ RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA /przepis od babci modyfikowany i ulepszony(...)babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzę. Wystudzoną babkę pokrywam lukrem i zostawiam na około godzinę, by lukier stwardniał. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZapraszam Was na kolejną część cyklu Słodkie historie. Dziś opowiem o Napoleonie. Ten tort już kilkakrotnie pojawiał się na blogu, ale nie było jeszcze Napoleona w
Obiad gotowytylko o dużym otworze i wyciskamy na papierze koła wielkości mandarynki , pozostawiając pomiędzy każdym ok 2 cm wolnego miejsca (ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli 100 ml płynu. Wlewamy do garnka , wsypujemy szklankę cukru i gotujemy(...)cukierniczy to gotujemy do temp. 130'C W czasie gotowania nie mieszamy syropu , bo zacznie się karmelizować. Ja się pokusiłam i zamieszałam. , przez to masa dodatkowo zyskała posmak karmelu . Ok 3 min przed końcem gotowania syropu zaczynamy ubijać białka w czystej i suchej misce. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru pudru nadal ubijając. Gdy białka są już sztywne
Malinowa KawiarenkaKto z nas nie lubi naleśników… A w połączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta Naleśniki będą idealne na
Oryginalny smaknagrzanego piekarnika, piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim. Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciasta od blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości. krem pomarańczowy: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu sok z 1/2 pomarańczy(...)czekoladą. Po środku umieszczam róże czekoladowe. Chowam do lodówki na 2h, aby kemy zesztywniały. Kroję ostrym nożem zwilżonym ciepłą wodą, aby kremy nie przyklejały się do niego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitruskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie w każdej odsłonie, doskonale pasują na śniadanie, na obiad, na deser. Mam nadzieję, że moja propozycja podania z sosem karmelem i porzeczkami przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 350 g mąki pszennej, 380 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką), 2 jajka, 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła(...)tutaj ), jogurt, porzeczki. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, w osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Przelać do sypkich składników i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto jest gęstsze od naleśnikowego. Smażyć na rumiano na suchej patelni na średniej mocy palnika. Przewracać placuszki, gdy pojawią się pęcherzyki. Uwaga: Placuszki smażyć najlepiej na teflonowej patelni, a jeśli placuszki
Delicious Titbitsziołami. Foccacia, jak to nadmienił właściciel, mnie osobiście się kojarzy z drożdżowym, płaskim włoskim chlebem, ale co ja tam wiem. Ważne, że znów mogłam rozpływać się nad genialnym ciastem. Jeszcze oryginalne, włoskie napoje - sok przecierowy i pomarańczowy tonik. Tym oto akcentem kolacja dobiegła końca. Myśleliśmy o prawdziwej, włoskiej kawie, ale niestety oboje nie pijamy jej o tak późnej(...)przyjaciółmi, randkę czy na zaspokojenie głodu. Gdyby bawić się w noty punktowe, za smak i atmosferę zdecydowanie 8,5/10! Zajrzyjcie na fanpage'a: Pizzeria Frontiera. Z pozdrowieniami, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki