ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:112/162)

Domek z piernika 470

masło rozpuścić w garczku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać kształty domków. Piec około 10-13 minut w temperaturze 180*C. Studzić na kratce. Następnie skleić domek za pomocą karmelu (rozpuścić cukier na patelni i moczyć w nim krawędzie elementów

Malinowo w kuchni
Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym 184

temp pokojowej + 1 łyżka cukru pudru ( ja nie dałam ) do dekoracji karmel od Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość

Gotowanie...to proste !
Orzechy laskowe w karmelu 180

przybierać będzie powoli barwę karmelu. Dodajemy wtedy orzeszki, obtaczamy je w karmelu, jeszcze trochę podgrzewamy i przekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast

Aga w kuchni
Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu 218

masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy na noc. Następnego dnia  wałkujemy, wycinamy foremkami wzory, pieczemy

Kuchenne aromaty
Tort płatkowy 177

przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4) . Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować nim wierzch tortu

Świat Ciasta
EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. 624

posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5-1cm, nie cieniej. Wykrawam kształty. Układam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Wyjmuję natychmiast po wyłączeniu piekarnika, inaczej mogą zrobić się twarde, a tak są mięciutkie i jędrne. Po wystudzeniu dekoruję. O lukrowaniu - TUTAJ. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 220

creme caramel czy solony karmel ?! Ale miłość nie jedno ma imię i mój gruboskórny typ doskonale to rozumie.  W końcu to twarda sztuka. Potrzeba silnych ramion dziadka, żeby go rozłupać.  Potem kruszeje i jest już cały mój.  Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu.  W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach.  W surówce

KUCHARNIA
Śniadanie u Sąsiadek. 209

gościć u nich na pysznym śniadaniu. Spotkało się to kilka osób ze sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą(...)Zobaczcie sami, klikając w link. Tam wszystko dziewczyny opisały, podają też planogramy tygodniowe atrakcji, jakie oferują.   Znajdziecie je tutaj: Sąsiadki ul. Zacisze 4/2 60-831 Poznań Sąsiadki. **** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z DYNIĄ 208

samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Dynię zasypuję cukrem i odstawiam na 20-30 minut, aby puściła sok. Odcedzam, mieszam z przyprawami. Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje dyni i zlepiam brzegi, nawilżając je odrobiną wody(...)wypłyną na wierzch oznacza, że są już gotowe. Kremówkę podgrzewam z cukrem, na samym końcu dodaję jogurt naturalny, doprowadzam do wrzenia, doprawiam i polewam powstałym sosem pierogi. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 198

swojemu, i z oryginału tak naprawdę został tylko efekt wizualny. W książce  The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień(...)szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z bakaliami 169

małym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalić Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie wodę, mieszamy do rozpuszczenia karmelu i zagotowujemy Dodajemy miód, kakao, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia, w rondelku  rozpuszczamy masło Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, cynamon, imbir, goździki oraz wlewamy ostudzoną masę karmelową, jajko(...)dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy Na koniec dosypujemy bakalie i całość ponownie mieszamy Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm natłuszczamy i przekładamy masę ( u mnie ciasto dość gęste), wyrównujemy wierzch Pieczemy w 150 *C przez około 45 min ( w moim piekarniku) Po przestudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać po wierzchu np. wiórkami kokosowymi

Proste Potrawy
Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos 111

zawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić w plastry grubości 1 cm. Teraz pozostaje tylko upiec ciastka, ostudzić i jeść . Więcej przepisów na słodkie przekąski tutaj: Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia Ciasteczka brownie z solonym karmelem Maślane ciasteczka z czekoladą Artykuł Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos pochodzi

Słodkie Gotowanie
Stanie przy takich garach? Lubię to! 271

się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje w nich

Blondynka Gotuje
PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. 199

właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron.  Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym 222

różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło na strukturę i barwę wierzchu ciasta. Składniki :  220 g mąki pszennej typ 450 3 jajka (L) 250 g cukru  90 g masła w temp. pokojowej  50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody(...)limonki  5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej  Na polewę:  4-5 łyżek kajmaku o smaku czekoladowym  posypka czekoladowa Decorada od Delcty :  Karmel Wykonanie :  Uwaga jeśli chcemy uniknąć zakalca to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do połączenia. Glukozę

vaniliowoczekoladowa