masło rozpuścić w garczku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać kształty domków. Piec około 10-13 minut w temperaturze 180*C. Studzić na kratce. Następnie skleić domek za pomocą karmelu (rozpuścić cukier na patelni i moczyć w nim krawędzie elementów
Malinowo w kuchnitemp pokojowej + 1 łyżka cukru pudru ( ja nie dałam ) do dekoracji karmel od Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość
Gotowanie...to proste !przybierać będzie powoli barwę karmelu. Dodajemy wtedy orzeszki, obtaczamy je w karmelu, jeszcze trochę podgrzewamy i przekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchnimasła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy na noc. Następnego dnia wałkujemy, wycinamy foremkami wzory, pieczemy
Kuchenne aromatyprzestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4) . Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować nim wierzch tortu
Świat Ciastaposypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5-1cm, nie cieniej. Wykrawam kształty. Układam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Wyjmuję natychmiast po wyłączeniu piekarnika, inaczej mogą zrobić się twarde, a tak są mięciutkie i jędrne. Po wystudzeniu dekoruję. O lukrowaniu - TUTAJ. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicreme caramel czy solony karmel ?! Ale miłość nie jedno ma imię i mój gruboskórny typ doskonale to rozumie. W końcu to twarda sztuka. Potrzeba silnych ramion dziadka, żeby go rozłupać. Potem kruszeje i jest już cały mój. Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu. W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach. W surówce
KUCHARNIAgościć u nich na pysznym śniadaniu. Spotkało się to kilka osób ze sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą(...)Zobaczcie sami, klikając w link. Tam wszystko dziewczyny opisały, podają też planogramy tygodniowe atrakcji, jakie oferują. Znajdziecie je tutaj: Sąsiadki ul. Zacisze 4/2 60-831 Poznań Sąsiadki. **** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisamym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Dynię zasypuję cukrem i odstawiam na 20-30 minut, aby puściła sok. Odcedzam, mieszam z przyprawami. Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje dyni i zlepiam brzegi, nawilżając je odrobiną wody(...)wypłyną na wierzch oznacza, że są już gotowe. Kremówkę podgrzewam z cukrem, na samym końcu dodaję jogurt naturalny, doprowadzam do wrzenia, doprawiam i polewam powstałym sosem pierogi. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiswojemu, i z oryginału tak naprawdę został tylko efekt wizualny. W książce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień(...)szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalić Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie wodę, mieszamy do rozpuszczenia karmelu i zagotowujemy Dodajemy miód, kakao, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia, w rondelku rozpuszczamy masło Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, cynamon, imbir, goździki oraz wlewamy ostudzoną masę karmelową, jajko(...)dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy Na koniec dosypujemy bakalie i całość ponownie mieszamy Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm natłuszczamy i przekładamy masę ( u mnie ciasto dość gęste), wyrównujemy wierzch Pieczemy w 150 *C przez około 45 min ( w moim piekarniku) Po przestudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać po wierzchu np. wiórkami kokosowymi
Proste Potrawyzawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić w plastry grubości 1 cm. Teraz pozostaje tylko upiec ciastka, ostudzić i jeść . Więcej przepisów na słodkie przekąski tutaj: Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia Ciasteczka brownie z solonym karmelem Maślane ciasteczka z czekoladą Artykuł Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos pochodzi
Słodkie Gotowaniesię do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje w nich
Blondynka Gotujewłaśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron. Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiróżanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło na strukturę i barwę wierzchu ciasta. Składniki : 220 g mąki pszennej typ 450 3 jajka (L) 250 g cukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody(...)limonki 5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej Na polewę: 4-5 łyżek kajmaku o smaku czekoladowym posypka czekoladowa Decorada od Delcty : Karmel Wykonanie : Uwaga jeśli chcemy uniknąć zakalca to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do połączenia. Glukozę
vaniliowoczekoladowa