ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:112/162)

Drożdżowe racuszki z wiśniami 123

przypadku. Miałam dużo wiśni, więc przerabiałam na różne sposoby. Ostatnio robiłam wiśnie w karmelu i odłożyłam trochę, żeby zjeść, bo są naprawdę pyszne. Pomyślałam, że odłożę jeszcze trochę, żeby usmażyć placki z wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie

Kuchnia u Krysi
Naleśniki a la snikers 163

Naleśniki a la snikers z orzeszkami, czekoladą i karmelem to nie tylko doskonały pomysł na śniadanie, które dostarczy nam energii niezbędnej na dobry początek dnia ale także na szybki słodki deser, który swoim smakiem skusi każdego, w szczególności tych najmłodszych. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 300ml mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oliwy Dodatkowo: 250g masy

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka z gofrownicy 607

mąką. Będzie to dosyć grudkowate. Dolać przestudzone masło zmiksować na gęstą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-3 minut na złotobrązowy kolor. Można podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, karmelem lub z bitą śmietaną . Ciasteczka najlepiej smakują  jeszcze ciepłe. Aby nie stwardniały przechowujcie

Smakołyki Asi
Kawa cynamonowo - karmelowa 148

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, szczypta cynamonu, łyżeczka posypki dekoracyjnej (np. do ciast i deserów) karmelowej, 5 łyżek zimnego mleka Przygotowanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dodajemy cynamon i posypkę karmelową (odkładając kilka ziaren do posypania). Mieszamy. Mleko spieniamy i wykładamy na kawę. Posypujemy pozostałym karmelem

Lena Gotuje
Sernik Snickers 32408

przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.  Polewa: 100g kajmaku o smaku kakaowym,  baton snickers (50g),  2 łyżki  orzeszków arachidowych w karmelu Skworcu Wierzch sernika posmarować kajmakiem, posypać drobno posiekanym batonem oraz orzeszkami

Z miłości do słodkości
BROWNIE Z CUKINII Z KARMELEM SEZAMOWYM ( BEZ LAKTOZY/ BEZ GLUTENU/BEZ CUKRU ) 110

zdrowe, więc możemy stwierdzić, że ciasto jest fit. Każdemu podpasuje, nawet alergikom. Brownie osłodziłam daktylami, które są świetnym zamiennikiem cukru. Zamiast mąk pszennych użyłam ryżowej i jaglanej. Natomiast zwykłe produkty mleczne zastąpiłam produktami bez laktozy.  Prawdziwa uczta dla łasuchów słodkości. Brownie najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Ja zastąpiłam ją domowym karmelem z daktyli i sezamu.  PRZEPIS mąka ryżowa(...)zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę dodać do jaj i zmiksować. Do mąk dodać masę z jaj i daktyli oraz śmietanę. Wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do ciasta. Cukinię odsączyć z soków i wymieszać z ciastem. Wylać na blachę 25x30 cm. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. z termoobiegiem. Piec w 170 stopniach.  Polewa daktyle suszone

Kuchnia Paulettes
Ciasteczka żytnie z miodem 287

formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi z blogu Ósmy kolor tęczy, że musiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto:   2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop, można łączyć składniki 2 jaja(...)zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.  3. Ciasto

Apetyczna babeczka
Marchewkowe ciacho - porcja tylko 150 kcal! :) 406

ciasto marchewkowe, jakie do tej pory zrobiłam. Dietetyczne, zdrowe, mało kaloryczne. Zaspokaja apetyt na słodkie. Idealne na II śniadanie czy podwieczorek. Dzięki przepisowi odkryłam dwa nowe smaki :D 1. Świeży imbir - genialny! Całkowicie inny niż ten mielony, paczkowany. Zapach - nieziemski! Orzeźwiająco cytrusowy. Na pewno zacznę go częściej używać. 2. Miód wielokwiatowy mniszkowy - przepyszny! Smak i konsystencja podobne do karmelu(...)jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego." Wartości odżywcze dla całego ciasta (515 g): Kaloryczność: 1050 kcal Białka: 33 g Tłuszcze: 39 g Węglowodany: 152 g Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka

Zdrowie na języku :P
Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 173

olej do głębokiego smażenia. Na rozgrzany tłuszcz rzucam łyżką stołową porcje ciasta, lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto oreo & reese's & peanut butter - bez pieczenia! 180

ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm. Składniki na spód: 500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych) 100 g masła Składniki na masę: 180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej) 250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia 100 g masła orzechowego typu crunchy 1 łyżka miodu (użyłam akacjowego) Dodatki: 10 szt. reese's  mini 1 łyżka poszatkowanych orzeszków ziemnych Płynny karmel(...)masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej z zamrażalki przed

Emcia Pichci
Naleśniki z nutą pomarańczy 152

wydaniu. Tylko na pierwszy rzut oka wydają się skomplikowane, ale tak naprawdę robi się je równie łatwo i szybko jak klasyczne naleśniki. Pamiętajcie, aby podczas przygotowania sosu być ostrożnym. Karmel jest bardzo gorący i nie należy wkładać palców do patelni, ani kosztować łyżką. SKŁADNIKI: Naleśniki: Smażone na patelence o średnicy 10 cm. Wyszło 20 naleśników. olej do smażenia(...)oleju roślinnego, a następnie wylewamy porcję ciasta na naleśniki. 5. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Naleśniczki składujemy jeden na drugim i czekamy aż ostygną lub nie czekamy. ;-) Sos pomarańczowy: 1. Cukier wysypujemy na suchą patelnię, na małym ogniu karmelizujemy. 2. Gdy się całkowicie rozpuści i nabierze ciemnozłotej barwy ostrożnie zalewamy karmel sokiem pomarańczowym. Zwiększamy ogień i czekamy

W kuchni Katie
Babeczki karmelowo-orzechowe z czekoladą 139

spędzania czasu. Dlatego na niedzielny deser propozycja prosta do zrobienia, którą możecie wykonać wspólnie z dziećmi. Podczas takiej kuchennej zabawy rodzą się najpiękniejsze wspomnienia. Zróbcie słodkie, kruche babeczki z karmelem, chrupiącymi orzechami i czekoladą. BABECZKI KARMELOWO-ORZECHOWE z CZEKOLADĄ   Składniki: babeczki: 300 g mąki 150 g margaryny Palma Bielmar 90 g cukru 3 żółtka 1 łyżeczka kakao 1 szczypta(...)skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy

Bon appetit mon amie
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 137

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję otrębami. Wykładam ciasto i pod ściereczką zostawiam jeszcze na jakiś kwadrans, by podrosło. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Wtedy mamy pewność, że w środku również jest dopieczony. SMACZNEGO! Pozdrawiam z sielskiej krainy wyobraźni! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową 124

pomocą silikonowej łopatki dokładnie mieszamy, aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Dodajemy 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy

My simple kitchen
Karmelowy torcik bezowy z granatem 266

Chrupiąca z wierzchu i piankowata w środku beza przełożona kremem z dodatkiem czekolady karmelowej. Krem jest delikatny z wyraźną nutą karmelu, a strzelający granat dodaje owocowego smaku i soczystości. Wciągająca słodycz, której trudno się oprzeć :)   BEZY: 4 białka 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM KARMELOWY: 100 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki żelatyny(...)pełny krążek bezowy. Rozłożyć połowę ziarenek z granatu i przykryć drugą bezą. W środek wsypać pozostałe owocowe ziarenka. Torcik bezowy podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Kuchnie świata , Na specjalne okazje , Wykorzystanie białek Tagged: czekolada , granat , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam