nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel u. Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoftcaramels #swiatkarmelu Ze swojej strony polecam serdecznie i wszelkiego rodzaju kampanie testujące, które pozwalają na poznanie nowych smaków, produktów i oczywiście polecam cukierki Werther's Original. Sama bardzo lubię karmel, a więc cukierki mi posmakowały. Większość rozdałam bliskim i przede wszystkim dzieciakom – oczywiście były uradowane i nie muszę chyba mówić jak bardzo im smakowały. Jaka więc była opinia? Werther(...)cukierki miały wiele zasosowań po rozpuszczeniu świetnie sprawdziły się jako polewa do deserów,ciast lub kawy. Niżej podsyłam linki do przepisów z wykorzystaniem Werther's Original Soft Caramels. Beza z kremem karmelowym: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/06/beza-z-karmelem-i-kremem-smietanowym.html Budyń karmelowy: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/karmelowy-budyn-z-dodatkiem-cukierkow.html Pudding chia z karmelem: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/pudding-chia-z-mlekiem-kokosowym-i.html Szyszki z owsem ekspandowanym: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/szyszki-z-owsa-ekspandowanego-z.html
Życie zaczyna się w kuchniciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidowiedzieć się, co sądzi o tym wszystkim najbliższa sercu osoba. Dla tych, co z jakiś względów nie posiadają tego numeru "Chwili dla Ciebie" , a są zaciekawieni, co też Karmel-itkowa Mama zdradza - cytuję artykuł poniżej. Uprzedzam też - jak to tabloidy tego typu, nieco historia napisana jest zbyt w stylu romansidła, nieco zakolorowana,w końcu nigdy nie jest tak kolorowo(...)innymi swoimi kulinarnymi eksperymentami i sprawdzonymi recepturami na stronach bloga "W kuchni Karmel-itki". - Ada, zrobiłaś już zdjęcie, mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku. - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy
W kuchni Karmel-itkipoczwórnie czekoladowe i to był strzał w dziesiątkę. Muffiny są mocno czekoladwe, czuć w nich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru
DefinicjaSmakunastępnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do pierników, karmel, startą marchewkę oraz skórkę z pomarańczy , miksujemy białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do masy, całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie zapomnienieBez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać bardzo słodka
Zdrowie na języku :PDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z
Z Majeczką w kuchniml.soku pomarańczowego A jak to zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę pogotować na małym ogniu aby karmel dokładnie rozpuścił się w soku. Na przygotowany
Kuchnia w opałachPyszny, niesamowicie delikatny i efektowny serniczek ze złotą "rosą". Tak naprawdę są to kropelki cukru pod postacią karmelu :) Zabierałam się do niego już kilka razy, ale efekt rosy wydawał mi się bardzo skomplikowanym zabiegiem. Okazało się wręcz odwrotnie - rosa powstaje bez niczyjej pomocy, wystarczy jedynie pod koniec pieczenia pilnować bezy, aby się nie przypaliła. Przepis na sernik znalazłam na stronie(...)temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gotowym ciastem wyklejamy spód foremki o średnicy 26 cm . Masa jest mocno lepiąca, dlatego ja pomogłam sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza
My Culinary Artmiodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta. Piernik z suszonymi śliwkami Składniki: 125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek 100g suszonych śliwek 75g cukru 60g miodu 60g masła 50ml mleka 40g białej czekolady 2 jajka karmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody(...)dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać - gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować - mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach - pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie
Smakołyki Berenikipysznym przepisem na ciasto, które łączy w sobie to co kocham. Słodki, prosty wypiek i kawę (nie bójcie się, dodatek kawy jest naprawdę subtelny, ma tylko wzbogacić smak ciasta). Czy jest coś lepszego? Dla mnie nie. Kawa, to dla mnie nieodzowny element deseru, spotkań z przyjaciółmi. Często dzień bez niej jest niemożliwy. Ale jeśli już filiżanka kawy, to tylko(...)moich kuchennych szafkach mogło zabraknąć syropów do kawy . Wanilia, słony karmel czy słodkie ciasteczko… tak, tak właśnie może smakować wasza ulubiona kawa. Wystarczy odrobina by nabrała wyjątkowego smaku Poezja… Ach, rozpisałam się, ale chyba każdy miłośnik kawy mnie zrozumie A wracając do ciasta. Wykonacie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc pieczenia) i to bez użycia miksera. Wystarczy
Słodkie okruszkiskończy oceńcie sami. Zapraszam... Skala smaku 8/10 udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie, gdyż mała blaszka w otoczeniu łasuchów poszła migiem. Przepis "Moje wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera" Składniki na kruchy spód: 175 g mąki pszennej 125 g pokrojonego w kostkę masła 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru) Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka - moja taka super gładka nie była;) Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin
Kubki smakuroku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich(...)patelni skarmelizować cukier. Na karmelu ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami
Pożeraczka, czyli raz adobrze