pysznym przepisem na ciasto, które łączy w sobie to co kocham. Słodki, prosty wypiek i kawę (nie bójcie się, dodatek kawy jest naprawdę subtelny, ma tylko wzbogacić smak ciasta). Czy jest coś lepszego? Dla mnie nie. Kawa, to dla mnie nieodzowny element deseru, spotkań z przyjaciółmi. Często dzień bez niej jest niemożliwy. Ale jeśli już filiżanka kawy, to tylko(...)moich kuchennych szafkach mogło zabraknąć syropów do kawy . Wanilia, słony karmel czy słodkie ciasteczko… tak, tak właśnie może smakować wasza ulubiona kawa. Wystarczy odrobina by nabrała wyjątkowego smaku Poezja… Ach, rozpisałam się, ale chyba każdy miłośnik kawy mnie zrozumie A wracając do ciasta. Wykonacie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc pieczenia) i to bez użycia miksera. Wystarczy
Słodkie okruszkiskończy oceńcie sami. Zapraszam... Skala smaku 8/10 udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie, gdyż mała blaszka w otoczeniu łasuchów poszła migiem. Przepis "Moje wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera" Składniki na kruchy spód: 175 g mąki pszennej 125 g pokrojonego w kostkę masła 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru) Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka - moja taka super gładka nie była;) Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin
Kubki smakuroku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich(...)patelni skarmelizować cukier. Na karmelu ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap IV - Lody Chałwowe Na każdym gofrze (może być lekko ciepły :) połóż gałkę lodów chałowych, posyp sezamem lub czekoladowymi płatkami i jeżeli lubisz ekstremalnie słodkie desery polej solonym karmelem przepis tutaj. Daj się dziecku ubrudzić, brudne dziecko
Wylizany Rondelstopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy krem. M asło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę. Gotujemy karmel przez kilka minut, aż będzie gładki i brązowy. Odstawiamy karmel(...)minut do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku razem z karmelem miksujemy na gładką masę. Orzechy przeznaczone na krem wkładamy do worka i rozbijamy dość drobno za pomocą tłuczka. Do masy dodajemy ser mascarpone, czekoladę oraz orzechy. Ucieramy na gładki krem. Możemy na sam koniec dodać jeszcze garść płatków corn flakes aby krem miał
Mania Gotowaniaścianki i to dobra porada, bo karmel pryska, a tak zminimalizujemy pryskanie. Dodajemy do masy resztę cukru, miód i wlewamy mleko. Zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy masł o, kakao i dosypujemy przyprawę do piernika i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiewamy mąki, sodę oraz sól. Dolewamy masę miodowo-cukrową i zarabiamy ciasto. Ja używam do tego miksera. Miskę
Mieszam w Garnkukleiło do nich. Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 40 minut. Po upieczeniu studzę. Podaję z kasztanowym miodem, kupionym w Dreźnie, na jarmarku świątecznym. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimarzę i zimnych krainach północy... Te bułeczki wcale nie tchną zimnem. Rozgrzewają cynamonem, nęcą zapachem karmelu, smakują domem, chciałabym, żeby własnie z takim aromatem kojarzyło się moim dzieciom dzieciństwo. Skandynawskie Bułeczki cynamonowe Classic cinnamon buns porcja na ok 30 bułeczek ciasto: 570 ml ciepłego mleka 150 g drobnego cukru 45 g świeżych drożdży 1 kg mąki pszenej
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko baby ale i oczywiście wymyślne i słodkie mazurki. Cóż może być lepszego niż migdały połączone z karmelem. Moja mazurkowa propozycja na tegoroczne święta to mazurek z migdałów. Jestem pewna, że każdy miłośnik migdałów, nie będzie się mógł od niego oderwać. Składniki: Ciasto: 4 białka 300 g całych migdałów 200 g cukru olejek migdałowy Wierzch: 200 g cukru
Mama GotujeDużego - Ty pewnie nic nie dostałaś, bo niegrzeczna byłaś . Hmm... Cóż... Jednak dostałam - moje ulubione jabłka w karmelu, które sprzedają na straganach pod domem. Mniam! Dziękuję Mikołaju. Ponieważ nie tylko Mikołaj lubi sprawiać słodkie niespodzianki, też postanowiłam coś przygotować. Miałam akurat kawałek ciasta, na które nikt wcześniej nie miał ochoty, w związku z tym wpadłam na pomysł, żeby zrobić bajaderki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Przygotować masę karmelową. M asło roztopić, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Uważać, aby nie przypalić masy. Następnie wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez kilka minut, aż karmel będzie gładki i brązowy. Odstawić aby karmel się przestudził(...)zgęstniał. Mleko w proszku razem z karmelem zmiksować na gładką masę. Orzechy włożyć do worka i rozbić dość drobno tłuczkiem. Pamiętamy aby część z nich zostawić do polewy. Dodać do masy ser mascarpone oraz orzechy. Wymieszać na gładki krem. Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać w rondelku z grubym dnem, dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas
Mania Gotowaniacienkim strumieniem, miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkigorącą kawę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się(...)minut, odwrócić na drugą stronę, piec jeszcze ok 5 minut, znów odwrócić, podpiec, żeby karmel zaczął lekko się złocić. Pasterki gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia. Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić
Obiad gotowypieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy(...)cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód /syrop oraz posiekaną czekoladę . 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować
vaniliowoczekoladowamamą chciałyśmy przełamać nieco gorzki smak) 1 mleczna czekolada Porcja karmelu Orzechy do ozdoby Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni(...)dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy żeby wystygła. Zimnym ganche tynkujemy tort. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i nakładamy kolejną porcję ganche. Na wierzch wylewamy karmel i dekorujemy dowolnie. U nas były to orzechy i czekoladowe kwiaty. SMACZNEGO
Lili w kuchni