ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:102/162)

PIERNIK MARCHEWKOWY 157

następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do pierników,   karmel, startą marchewkę oraz   skórkę z pomarańczy , miksujemy białka ubijamy na sztywno   ze szczyptą soli i   delikatnie dodajemy je do masy, całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do formy   keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie zapomnienie
Orzechowe babeczki z karmelem daktylowym - bez pieczenia :) 228

Bez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać bardzo słodka

Zdrowie na języku :P
KARMELOWY BANANEK 177

Dziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień !   Składniki: 2 dojrzałe banany sok z

Z Majeczką w kuchni
SUZETTE - PYSZNE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE 127

ml.soku pomarańczowego A jak to zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę pogotować na małym ogniu aby karmel dokładnie rozpuścił się w soku. Na przygotowany

Kuchnia w opałach
Sernik ze złotą rosą 1449

Pyszny, niesamowicie delikatny i efektowny serniczek ze złotą "rosą". Tak naprawdę są to kropelki cukru pod postacią karmelu :) Zabierałam się do niego już kilka razy, ale efekt rosy wydawał mi się bardzo skomplikowanym zabiegiem. Okazało się wręcz odwrotnie - rosa powstaje bez niczyjej pomocy, wystarczy jedynie pod koniec pieczenia pilnować bezy, aby się nie przypaliła. Przepis na sernik znalazłam na stronie(...)temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gotowym ciastem wyklejamy spód foremki o średnicy 26 cm . Masa jest mocno lepiąca, dlatego ja pomogłam sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza

My Culinary Art
KATARZYNKI. 212

miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam).  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Piernik z suszonymi śliwkami 308

jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta. Piernik z suszonymi śliwkami Składniki: 125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek 100g suszonych śliwek 75g cukru 60g miodu 60g masła 50ml mleka 40g białej czekolady 2 jajka karmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody(...)dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać - gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować - mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach - pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie

Smakołyki Bereniki
Łaciate ciasto z kawą 237

pysznym przepisem na ciasto, które łączy w sobie to co kocham. Słodki, prosty wypiek i kawę (nie bójcie się, dodatek kawy jest naprawdę subtelny, ma tylko wzbogacić smak ciasta). Czy jest coś lepszego? Dla mnie nie. Kawa, to dla mnie nieodzowny element deseru, spotkań z przyjaciółmi. Często dzień bez niej jest niemożliwy. Ale jeśli już filiżanka kawy, to tylko(...)moich kuchennych szafkach mogło zabraknąć syropów do kawy . Wanilia, słony karmel czy słodkie ciasteczko… tak, tak właśnie może smakować wasza ulubiona kawa. Wystarczy odrobina by nabrała wyjątkowego smaku Poezja… Ach, rozpisałam się, ale chyba każdy miłośnik kawy mnie zrozumie A wracając do ciasta. Wykonacie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc pieczenia) i to bez użycia miksera. Wystarczy

Słodkie okruszki
Mazurek kajmakowo-czekoladowy 119

skończy oceńcie sami. Zapraszam... Skala smaku 8/10  udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie, gdyż mała blaszka w otoczeniu łasuchów poszła migiem. Przepis "Moje wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera" Składniki na kruchy spód: 175 g mąki pszennej 125 g pokrojonego w kostkę masła 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru) Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka - moja taka super gładka nie była;) Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin

Kubki smaku
Jesienny sernik z figami 189

roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście.  Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich(...)patelni skarmelizować cukier. Na karmelu ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałwowe Gofry Belgijskie 181

delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap IV - Lody Chałwowe Na każdym gofrze (może być lekko ciepły :) połóż gałkę lodów chałowych, posyp sezamem lub czekoladowymi płatkami i jeżeli lubisz ekstremalnie słodkie desery polej solonym karmelem przepis tutaj. Daj się dziecku ubrudzić, brudne dziecko

Wylizany Rondel
Carmel Tower Brownie II 238

stopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy krem. M asło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę. Gotujemy karmel przez kilka minut, aż będzie gładki i brązowy. Odstawiamy karmel(...)minut do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku razem z karmelem  miksujemy na gładką masę. Orzechy przeznaczone na krem wkładamy do worka i rozbijamy dość drobno za pomocą tłuczka. Do masy dodajemy ser mascarpone, czekoladę oraz orzechy. Ucieramy na gładki krem. Możemy na sam koniec dodać jeszcze garść płatków corn flakes aby krem miał

Mania Gotowania
Krajanka piernikowa – miękkie pierniczki bez leżakowania 139

ścianki i to dobra porada, bo karmel pryska, a tak zminimalizujemy pryskanie. Dodajemy do masy resztę cukru, miód i wlewamy mleko. Zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy masł o, kakao i dosypujemy przyprawę do piernika i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiewamy mąki, sodę oraz sól. Dolewamy masę miodowo-cukrową i zarabiamy ciasto. Ja używam do tego miksera. Miskę

Mieszam w Garnku
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 163

kleiło do nich.  Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 40 minut. Po upieczeniu studzę. Podaję z kasztanowym miodem, kupionym w Dreźnie, na jarmarku świątecznym. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Skandynawskie buleczki cynamonowe 175

marzę i zimnych krainach północy... Te bułeczki wcale nie tchną zimnem. Rozgrzewają cynamonem, nęcą zapachem karmelu, smakują domem, chciałabym, żeby własnie z takim aromatem kojarzyło się moim dzieciom dzieciństwo. Skandynawskie Bułeczki cynamonowe Classic cinnamon buns porcja na ok 30 bułeczek ciasto: 570 ml ciepłego mleka 150 g drobnego cukru 45 g świeżych drożdży 1 kg mąki pszenej

Dzieje kuchennej Wiewióry