Sezon na świeże owoce w pełni! Mam nadzieję, ze też korzystacie z tych wszystkich wspaniałości, które mamy teraz do dyspozycji. Porzeczki, najlepiej
sama złodyczprzyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy na patelnię i czekamy aż wytworzy się karmel, kiedy jest gotowy łączymy go z wystudzonym miodem z masłem. Pozostałą część cukru ucieramy na kogel
Apetyczna babeczkaCiasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha! Składniki na biszkopt: 250 g masła 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jaja 370 g mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakaa 1 łyżeczka proszku
Słodki Zakąteksztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor. Wykonanie – karmelizowany rabarbar: Na patelni podgrzewam cukier i roztapiam, aż powstanie karmel. Następnie dodaję do niego pokrojony w paski rabarbar i posypuję cynamonem. Smażę przez 2-3 minut, aż rabarbar zmięknie. Gofry podaję
Kuchnia Bon Appetitłyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki wymieszać ze sobą ( blenderem/rózgą ). Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię, nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć do zezłocenia. Przełożenie: - 200 g serka kremowego - cukier waniliowy Śliwkowy karmel: - 8 węgielek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła Na suchą patelnię wsypać cukier i masło. Rozpuścić. Dodać wydrylowane śliwki w połówkach. Podgrzewać
kawawszklancetrzcinowego złocistego masa z nierafinowanego cukru trzcinowego demerara (ciemnego) po wyjęciu z lodówki A tu już pyszne ciasto, do którego wykorzystałam domową masę kajmakową: i lubiony przysmak mojej Córci: szyszki (kulki) z prosa z karmelem: Smacznego
Smaczne Zdrowezłotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy masło. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojony rabarbar i przyprawy. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie smarujemy
Kulinarne przygody Gatitycukru łyżka mąki ziemniaczanej 400 gram truskawek świeżych kwaśna śmietana do smaku (u mnie 18%) dwie łyżki masy krówkowej łyżka masła dwie łyżki wody dodatkowa szczypta soli do karmelu Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Mogą być ugotowane w mundurkach. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy sól, cukier, jaja i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Truskawki pozbawiamy szypułek. Z masy ziemniaczanej(...)truskawkę a potem lepimy jak pierogi i formujemy kulkę. Uff, teraz jesteśmy po najgorszej robocie! Gdy już ciasta brak i truskawek też niewiele zostało czas na ugotowanie naszych knedli we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Kolejnym etapem jest przygotowanie solonego karmelu. W moim przypadku w najprostszej z możliwych postaci bo bez większego wysiłku. Masę krówkową gotujemy z masłem
Mango PapajaWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota(...)chłodniejsze pory roku... Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą, a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony
W kuchni Karmel-itkigarnka o grubym dnie wsypujemy cukier i topimy (nie mieszając!), do uzyskania złotego karmelu. Następnie dodajemy masło i ostrożnie wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Gdy masa ma już postać gęstego sosu dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i ostrożnie przekładamy na przestudzone ciasto. Ciasto najlepiej się kroi, gdy już całkowicie ostygnie i sos zgęstnieje (ja zmuszona byłam
Rozpustne gotowaniebatoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru
moj przepis nacukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki do posypania Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Oddziel żółtka(...)karmel, i obtocz je w nim, a kiedy karmel zastygnie, porozdzielaj migdały od siebie. Biszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, tak aby kropla karmelu
kawawszklancejajecznej, miksuję. Dolewam mleka, miksuję. Rozgrzewam urządzenie. Z ciasta odrywam malutkie porcje, formuję cienkie płatki ciasta, którymi następnie wypełniam wpuklenia. Piekę około 3-4 minuty, aż połówki się zrumienią. Wyciągam, studzę. Napełniam kremem, dżemem lub nutellą, złączam z drugą połówką, serwuję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy(...)możecie dodawać poza palnikiem ale wmieszajcie je na gazie szybciej pójdzie. Śmietankę dodajemy do zdjętego z gazu karmelu i intensywnie mieszamy wlewając ją powoli, na koniec wciskamy mleczko. Gotowy sos karmelowy powinien konsystencją przypominać kisiel. Takim to sosem oblewamy nasze dolne ciasto na wierzchu, pozwoli to lepiej połączyć się naszym ciastom i nada fajnego smaku. Resztę sosu wylewamy na wierzch
Kuba Gotuje