Ciasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa, dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek(...)zagniatam. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczam widelcem. Piekę przez 13 minut w 170 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar. Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość. Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato(...)który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie
KUCHARNIAkryształu. Dzięki temu białka będą lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego(...)wierzch masę waniliową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika. Sernik piekłam przez 2 godziny. Po wyjęciu z pieca zostawiłam do ostygnięcia, lepiej się wtedy kroi. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibędzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy pokrojony rabarbar i kardamon. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Masło orzechowe bardzo delikatnie
Kulinarne przygody GatityKrem chałwowy z orzeszkami w karmelu. I kilka słów o orzeszkach… Czego nigdy nie może zabraknąć na moich przyjęciach czy spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi? Oczywiście słodkości i chrupiących przekąsek. Poza ciastami, ciastkami często przygotowuję też na babskie spotkania słodkie desery. Są proste i pyszne. Dziś podzielę się z Wami przepisem na jeden z nich. Ostatnio podbił serce moich
Słodkie okruszkimargaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj szczypta soli Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka wody Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści(...)Powstaje gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka. Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) . Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Nadzienie : Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia . Ostudzone Croquembouche nadziewamy serkiem. Maczamy w karmelu i sklejamy
Różowa kuchniamargaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj szczypta soli Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka wody Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści(...)Powstaje gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka. Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) . Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Nadzienie : Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia . Ostudzone Croquembouche nadziewamy serkiem. Maczamy w karmelu i sklejamy
Różowa kuchniadowolne barwniki, u mnie różowy i zielony Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracje • kolorowe pisaki cukrowe • cukierki perełkowe Wykonanie: Choinki piernikowe • Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko. • Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą. • Ciasto podzielić na 2 części(...)st.C przez 15 minut. • Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów z piekarnika należy położyć na nich papierową formę i przyciąć na gorąco, póki ciasto nie stwardnieje. Lukier • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. • Podzielić
To co kochamwykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka (+2 białka) - 1 szklanka
Życie zamknięte w smakuwysypałam otrębami. Przełożyłam ciasto i zostawiłam, aż jeszcze chwilę podrośnie. Piekłam ok. 40 minut w 220 stopniach. Kiedy po wyjęciu z pieca, stukany od dołu wydaje głuchy dźwięk, znaczy o jego gotowości. Można chleb zamrażać. Pozdrawiam! I zachęcam byście piekli swój chleb, jest o niebo lepszy od kupnego. I Wasz. Własny, domowy, pełen miłości. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiśniadanie z ulubionym deserem, tudzież ciastem? Przychodzę do Was z pomysłem na placuszki, które doskonale łączą w sobie cechy tych dwóch posiłków. Wyglądają jak ciasteczka, ale nie dajcie się nabrać - w środku są miękkie i wilgotne. To przez dodatek gruszki, która, moim zdaniem, idealnie łączy się z czekoladowym smakiem. Czarę słodyczy dopełnił karmel daktylowy , który ostatnio nałogowo robię(...)gładkie puree lub rozgniatamy widelcem. Do napęczniałych płatków owsianych wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę sody i pozostałe składniki - jajko, karmel daktylowy, banana i gruszkę. Całość chwilę mieszamy, a następnie smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Na jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, natychmiast przerzucamy je na drugą stronę. Z podanych proporcji wyszło
Kuchnia Elliemasła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki) Przygotowanie: ciasto 100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Jak karmel się utworzy delikatnie dolewamy 2 łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia. W misce miksujemy masło
Niezły MłynekTort mega czekoladowy Tort Sachera Brownie z solonym karmelem
Biały fartuszekprzy tej okazji chcę Was również zaprosić na CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI, które rozpocznie się w najbliższą środę. Szczegóły już wkrótce:) SKŁADNIKI ciasto 250 gram czekoladowy herbatników maślanych 100 gram masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady masa krówkowa (karmel) - można zastąpić gotową masą kajmakową 100 gram krówek 200 ml śmietany kremówki masa serowa 800 gram sera trzykrotnie mielonego 50 ml mleka
Magiczna kuchnia Dariirondla o grubym dnie i podgrzewać do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy.) Następnie gotowy karmel rozprowadzić kawą. Dodać cukier, miód i masło,oraz przyprawy. Do miski z mąka dodać wystudzona masę karmelową ,ubite -rozbełtane jajka, środki spulchniające .Wyrobić ciasto. Piec w 180 ° C prze 15 minut. wyszedł duży pojemnik 5litrowy i dwa sloje pierniczków
w mojej kuchni