Prosty deser na bazie serka mascarpone z dodatkiem sosu karmelowego, orzechów włoskich i ciasteczek. Czas na chwileczkę zapomnienia… Składniki (3 małe porcje): 250 g serka
Oryginalny smakLubicie chałwę? Jeżeli tak, to na pewno polubicie moje sezamowe kuleczki, ponieważ przypominają ją w smaku Miękkie w środku, oblane cienką warstwą karmelu, który delikatnie chrupie
Oryginalny smakgościom nieświeże, ono musi poleżeć dwa dni, aby zmięknąć. Jest na prawdę smaczne, a wygląd orzechów w karmelu na wierzchu, nie pozwala oderwać od niego oczu. Gwarantuję, że zniknie do ostatniego okruszka :) U mnie w te Święta z pewnością się pojawi. SKŁADNIKI: ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody
Kuchnia w opałachszklanki wody 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki ksylitolu lub miodu Karmel: 1 szklanka daktyli 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki orzeszków ziemnych Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy 18x19 cm lub dwóch keksówek. Piec 25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Daktyle zalać
Chocolate Muffin BlogWitajcie, przepis na to ciasto miał się pojawić jeszcze przed świętami (stąd świąteczna aranżacja na zdjęciach) ale uznałam, że lepiej będzie pasował na sylwestrowe imprezy. Tort powstał na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy! Idealnie wpasuje się w sylwestrowe klimaty!🎇🎆 Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal(...)łączymy na jednolitą masę. 2 /3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy. Karmel Daktyle odsączmy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzką czekoladą. Polewamy ciasto. Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu
Health-Fit-Life32x24 cm. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Uwaga: Jeśli nie mamy 3 takich samych blaszek, to można rozwałkować ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia używając mini wałka (aby każdy placek był tej samej wielkości
Mania Gotowanianastępnie owoce. Proces taki sam jak podczas przygotowywania deseru z figą i śliwką w karmelu Owoce dusimy w karmelu na najmniejszym natężeniu palnika przez ok 20 - 30 minut. Mieszamy je jak najrzadziej, uważając, by się nie rozpadły. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Nawijamy je ostrożnie na wałek i przekładamy na patelnię, zakrywając jabłka. Jeśli ciasto się porwie, nie przejmujemy się
Taste Of My Daygotujemy jeszcze 30-35 minut. Po tym czasie wylewamy skórki wraz z karmelem na sitko. Odsączamy i przekładamy do słoika. Karmel możecie wykorzystać do dekoracji, albo zjeść w chwilach słabości. Skórki możecie wykorzystać do ciast, owsianki, jaglanki, tortów, placków. Trzymamy je w lodówce około tygodnia. W razie potrzeby skórki można zawekować. Podana ilość wystarcza
Krupeczkitrafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród Ciast i deserów nie sposób nie wymienić szarlotki z bezą czy mazurka z solonym karmelem i pekanami. Za to highlightem Koktajli bezsprzecznie jest czekoladowe martini z przyprawami. Ja już nawet mam plan, kiedy i na kim to wszystko
GRUBY WAŁEKcienko, równo rozsmarujcie. Na konfiturę wykładamy kolejną warstwę kremu. Przykładamy górny placek, lekko dociskając poziomujemy masę. Boki masy uzupełniamy korzystając z szerokiego noża. Operacje powtarzamy z drugą częścią ciasta – pamiętajcie, że górny torcik też musi mieć swoją tekturową podstawę. Tort schładzamy w lodówce do czasu ustabilizowania się kremu, około godziny. Pod masę cukrową w stylu angielskim tort należy dodatkowo obłożyć(...)szklanki przesianego cukru pudru, pół łyżeczki różowej soli i aromatu waniliowego razem z aromatem migdałowym – finalnie smakuje jak połączenie solonego karmelu z marcepanem. Masę maślaną najpierw należy rozsmarować na torcie jak najcieniej, starając się zablokować w niej na cieście wszystkie okruszki (polecam zerknąć na ten FILM ) . Po takim blokowaniu okruszków tort schładzamy, a następnie kładziemy grubszą warstwę maślanego kremu
Karo in the Kitchenmaślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu 10 g kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru 500 g powideł śliwkowych(...)konsystencji. Po tym czasie nie gotować dłużej bo karmel stwardnieje. PRZYPRAWY Goździki, cynamon i kardamon mielę w młynku do kawy na pył. Łączę z pozostałymi przyprawami (imbir, anyż). Jeśli nie macie jak zmielić przypraw to możecie użyć gotowej mieszanki. Jednak ja uważam, że ta samodzielnie skomponowana jest najjjjlepsza bo bardziej aromatyczna! CIASTO Kawę zalewamy w kubku wrzącą wodą
KierunekuchniaOto idealna propozycja na jesienny sernik. Został upieczony z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Natomiast na jego spód posłużyły zmielone płatki owsiane. Moim zdanie sernik
Kulinarne przygody Gatityteż w nieco zdrowszej (ale równie pysznej wersji!) z masłem orzechowym w środku, wtedy polecam podawać z domowym karmelem – mniam! Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 1 opakowanie
CiastkozercyCiasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa, dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek(...)zagniatam. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczam widelcem. Piekę przez 13 minut w 170 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar. Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość. Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato(...)który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie
KUCHARNIA