ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:84/162)

EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 229

gazeta rozłożona na blacie), odrywam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na grubość nie mniejszą niż 0,1 cm i nie większą niż 0,7 cm.  Z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach(...)rumienić. Nie należy piec ich dłużej, bo będą twarde. Zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni, oczywiście przechowywane  w jakimś szczelnym pudełku. Na przykład w metalowej puszcze. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z gruszkami i białą czekoladą 135

puszki do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu.  Sok zredukować do jednej łyżki (ma być gęsty prawie jak karmel).  Zdjąć z ognia i wymieszać z masłem i cukrem.  W razie potrzeby dolać wody.  Polać ciasto

Sto kolorów kuchni
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 112

wybrałam - tarta z karmelem czekoladowym i orzechami włoskimi, która jest naprawdę pyszna. Może na te święta Wielkanocne już nie zdążycie jej upiec, ale zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej okazji. Życzę Wam pięknych, wiosennych Świąt Wielkanocnych! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania: 40 min Pieczenie: 35 min Studzenie: 1 godz   Składniki: Kruche ciasto: ● 250 g mąki (najlepiej(...)pudru ● szczypta soli ● papier do   pieczenia ● drobna fasola lub szklane kulki do wysypania foremki   Karmel czekoladowy: ● 6 łyżek mleka ● 150 g miodu ● 100 g cukru ● 50 g gorzkiej czekolady ● 300 ml słodkiej śmietanki ● 300 g orzechów włoskich   Przygotowanie: Zrób ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Podszczypując koniuszkami palców, połącz mąkę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu(...)wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła. Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 168

wsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn. W ten sposób  powstaje nam świetna konfiturka do podania. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję.  SAMCZEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe ciasto bananowe 147

sodę, przyprawy, pokrojoną w drobne kawałki czekoladę, miksować tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blaszkę 23x23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach , termoobieg 35 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo jak u mnie polać kokosową polewą karmelową. Polewa kokosowo karmelowa: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno(...)momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi

coolinarny
Odwrócone ciasto aroniowe 124

skórkę cytrynową, dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać mąkę i delikatnie mieszać, by zachować wewnątrz masy jak najwięcej powietrza. Masę wyłożyć do naczynia z karmelem i aronią. Piec na środkowej szynie piekarnika 25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbić wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto z piekarnika i nożem okrawać dookoła, by oddzielić

Gorący kąsek
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 440

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 295

sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny 255

wiosna pełną parą! Wreszcie mogę usiąść na tarasie z filiżanką herbaty i pysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :)  Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny Na początek muszę Was przeprosić(...)fasolę), a następnie kolejne 10 - 15 minut bez obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Orzechowiec + film 211

Orzechowiec to przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje a także święta. Przełożone masą budyniową i warstwą orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do kawy nie tylko dla amatorów słodkości. Dodatkowo można je jeszcze przełożyć konfiturą wiśniową dla wzbogacenia walorów smakowych. składniki na blachę(...)ciasto 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka                                          krem 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 600 ml mleka 100 g masła

Smakowite Dania
Ciasto Orzechowiec 384

Ciasto zagniata się szybko, tak samo szybko gotuje się budyń i trzeba tylko odczekać żeby dobrze wystygł. Zrobienie orzechów w karmelu to też nie problem, a kiedy wszystkie te rzeczy są gotowe to można piec i składać całego orzechowca. Ciasto z budyniem i orzechami najlepiej zrobić dzień lub nawet dwa dni wcześniej przed planowanym podaniem żeby ciasto przełożone kremem zmiękło

Smaczna Pyza
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 412

jedzenia, a także jako ozdoba choinki. Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126. Składniki: Ciasto : 1/2 kg miodu 1/2 kg margaryny 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel) 6 żółtek 4 jaja łyżka sody 1 proszek do pieczenia 1 łyżka kakao 2 opakowania przyprawy do piernika mąka: tyle, ile zabierze

RAROSSA
Ciasteczka z karmelem i orzechami 112

czas na domowe ciasteczka. Jak zwykle w tym okresie pieczemy ich bardzo dużo, więc niektórymi postanowiliśmy się podzielić. Dzisiaj pyszne kruche ciasteczka z karmelem i orzechami. Słodkie, orzechowe, w sam raz na święta. Przepis Składniki: Ciasto: 220 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mleka 100 g miękkiego masła Nadzienie: 40 g masła(...)Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty, najlepiej o średnicy 4-5 cm. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175’C (termoobieg 160’C) i pieczemy około 8 minut, aż staną się jasno żółte. Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód. Ciągle mieszając na średnim ogniu, czekamy, powstanie jasno brązowy karmel. Odstawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
,,Kruche babeczki z orzechami w karmelu’’ 318

Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl(...)podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania