Masło miksujemy z gotową masą kajmakową/krówkową. Masą karmelową polewamy ciasto z upieczonymi jabłkami. (Masa jest dość rzadka co widać na zdjęciu z ukrojonym kawałkiem, więc polecam dodać do niej trochę rozpuszczonej żelatyny lub połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą) wierzch: Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy(...)płatkami migdałowymi i wylewamy na woskowany papier do pieczenia. Rozprowadzamy łyżka lub nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie. Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta. Karmelowe brzegi ciasta są bardzo chrupiące i fajnie współgrają z gładką karmelową masą
Bon appetit mon amiedeserowej (100 g) Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem(...)masa zgęstnieje, nie przerywając mieszania. Gotowym kremem wypełniamy tartaletki i dekorujemy karmelowym siankiem i jajeczkami z masy cukrowej. Karmelowe gniazdko: Przygotowujemy karmel i zanurzamy w nim widelec, sprawdzając czy ciągną się za nim cieniutkie nitki. Wałek do ciasta smarujemy delikatnie masłem i wyciągamy widelcem nitki, owijając je o wałek. Delikatnie ściągamy i w ten sposób uzyskujemy karmelowe gniazdka. Gniazdka najlepiej
Oryginalny smakZapraszam na pyszną tartę a'la snickers w zdrowszej wersji. Spód to pyszne owsiane ciasto czekoladowe z dodatkiem masła orzechowego, bez pieczenia :) Kremowy karmel przygotowany jest ze słodkich daktyli i bananów, smakuje lepiej niż ten z cukru. Na wierzchu znajdziemy aksamitną polewę czekoladową. Można dodać jeszcze orzeszki ziemne i otrzymamy smak popularnego batonika :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki(...)tabliczka gorzkiej czekolady 70% 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub chudszej według gustu Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Wylać na ciasto. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą. Ciasto skupia w sobie moje ukochane smaki-słodkość karmelu, słoność krakersów,bitą śmietanę, czekoladę :D Jest rewelacyjne i z całego serca polecam Wam jego upieczenie,zakochacie się :-) SKŁADNIKI - na dużą blaszkę BISZKOPT -4 jajka -szczypta(...)dajemy krakersy. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem. Śmietanę wykładamy na krakersy. Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową. Ciasto powinno poleżeć w lodówce noc i cały dzień,tak by wszystko się ładnie zmacerowało,by krakersy zmiękły :-) Ciasto pięknie się kroi,ślicznie się prezentuje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut. Brownie po upieczeniu trzeba ostudzić, a następnie posmarować karmelem i posypać wydrylowanymi wiśniami. Można też podgrzać karmel z odciśniętym sokiem z wiśni, które trafiły do ciasta, wymieszać aż do połączenia i posmarować nim brownie. My tak zrobiliśmy, ale potem i tak dodaliśmy kilka łyżek toffi bez soku. Gwarantujemy Wam, wypluwanie przez
GRUBY WAŁEKDomowy karmel to idealny dodatek do deserów. Zrobiłam go z cukru, wody, masła oraz śmietanki. Najczęściej używam go do wykończenia ciast lub jako masę do wafla. Podczas karmelizacji cukru należy być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy temperatura karmelu będzie za wysoka to smak będzie gorzki i niesmaczny. Najłatwiej podczas przygotowania karmelu używać termometru cukierniczego. Należy również pamiętać o tym, że karmelu
kulinarne odsłony patijest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam! Drożdżowe ślimaczki cytrusowe Składniki: (na 50-60 sztuk) ciasto: 800 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 240 ml letniego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 125 g masła 1/3 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna(...)mleka czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 160 stopni z termoobiegiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsyropu - ma być szklista i bursztynowego koloru. Do otrzymanego karmelu dodać kremówkę i energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić. Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu(...)posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem tort posypać resztą soli i polać tężejącym karmelem*. Smacznego :) * Karmel - wodę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż płyn zrobi się szklisty i bursztynowy, zdjąć z ognia
Domowa cukiernia Ewymasła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy(...)upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie karmelu . Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia na kratkę lub jeśli nie mamy kratkę, ustawiamy na talerzu do góry nogami. W misie miksera ubijamy na sztywną
CiastkozercySłoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś". Październik. Czas pigwy. Wielkie szklane słoje czekają na nalewkę. A ja czekam na małe słoiczki ze złoto-bursztynowymi
KUCHARNIAszczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Jak zrobić babeczki bananoffee? Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami(...)upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie karmelu . Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia na kratkę lub jeśli nie mamy kratkę, ustawiamy na talerzu do góry nogami. W misie miksera ubijamy na sztywną
Ciastkozercyowocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 - 4 plastry pieczonej dyni 2 dojrzałe figi 50 g mozzarelli kilka plasterków dojrzewającej
Kulinarne przygody GatitySzybki deser bez pieczenia idealny na upały, z dodatkiem pysznego karmelu i powideł śliwkowych. Niebanalne połączenie na koniec wakacji :) Ciasto do zrobinia w mniej niż 10 minut. Wykonany w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
PychotkaaaRobi się coraz goręcej! Więc czas na ciasta bez pieczenia tym razem będzie to bananowiec z karmelem i bitą śmietaną. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa