ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:83/162)

Czekoladowy karmel 157

Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30-50 g kakao szczypta soli 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki(...)wysypujemy fasolę albo groch, czy co tam mamy pod ręką, by uzyskać lekkie obciążenie, które zapobiegnie nadmiernemu wyrośnięciu ciasta. Piec przez 15 minut w temp. około 180 stopni, następnie zdjąć papier i piec kolejne 15  minut. Ostudzić. Aby zrobić karmel, należy wsypać cukier i zalać go wodą, a następnie gotować, aż zbrązowieje. Gdy to się stanie, ściągamy na chwilę

Karczma Honorietty
Karmelowa tarta z owocami dla zabieganych mam 161

słowy – Krucha tarta tatin z owocami i karmelem Jakoś tak się złożyło, że część najbardziej genialnych wynalazków w kulinarnej historii powstało przypadkiem. Tak podobno było również z tartą tatin, którą roztargniona (może zakochana?) kucharka próbowała uratować odwracając do góry dnem, po tym jak nieopatrznie ułożyła na dnie formy nadzienie zamiast ciasta. Historia historią, ważne jest natomiast, że ten rodzaj(...)owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy aż się rozpuści). Uwaga, jest nieprawdopodobnie parzący i błyskawicznie się przypala! Kiedy karmel osiągnie formę płynną, dodajemy do niego masło, a jak się rozpuści, przygotowane wcześniej owoce. Smażymy kilka minut. Ciasto przymierzamy do formy na tartę i odkrawamy jego nadmiar. Z okrawków robimy wałeczek, którym wylepiamy brzeg formy. Gorące owoce przekładamy

Patchwork
Miodownik 238

jajka KREM: 1 l mleka 14 łyżek kaszy manny 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Dodatkowo 1 puszka karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około(...)chwilę pogotować aż zgęstnieje masę ostudzić , utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym Placki smarujemy gotową masą i przykrywamy następnym. Wierzch także smarujemy masą z kaszy manny , następnie , smarujemy delikatnie karmelem i posypujemy orzechami lub migdałami . Rady Na orzechach lub migdałach można zrobić esy floresy z czekolady

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami 270

ciasto, które zrobiło furorę (ulubione słowo mojej mamy :)) podczas tych Świąt Bożego Narodzenia. Kruche blaty przełożone masą jabłkową a wierzch udekorowany karmelem z orzechami. Ja nie wiem czy do szczęścia potrzeba i czegoś więcej oprócz większej ilości takich ciast. Podzielne, pyszne i aż trudno się od niego oderwać. Ja nie wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika.  Składniki

Mango Papaja
Pierniczki najeżone bakaliami 119

mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo ładny kolor. Nie wymagają leżakowania i po brzegi wypełnione są naszymi ulubionymi bakaliami. Wierzch pierniczków bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość użytych bakalii w cieście, zachęcam do wycinania z ciasta prostych kształtów (kółek lub kwadratów(...)rondelka przełożyć miód i masło, podgrzać do rozpuszczenia się masła, dodać karmel, wszystko wymieszać, ostudzić. Przygotować bakalie. Orzechy krótko podprażyć na suchej patelni, owoce suszone i rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (rodzynki również) (fot.1) . Gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika do większej miski, dodać mieszankę

Świat Ciasta
Cynamonowe bułeczki z solonym karmelem 146

łyżeczki Solony karmel: cukier - 200g masło - 80g śmietana - 120g sól - dwie szczypty (nie bójmy się jej :), rewelacyjnie podkreśla smak) Wykonanie: Bułeczki cynamonowe: W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, brązowy cukier, cukier z wanilią i drożdże. Dodajemy mleko, jajko, roztopione (wystudzone) masło i sól. Wyrabiamy dokładnie (polecam wykorzystanie haka) przez minimum 7-10 minut. Ciasto powinno być dosyć luźne. Gotowe(...)łyżeczki Solony karmel: cukier - 200g masło - 80g śmietana - 120g sól - dwie szczypty (nie bójmy się jej :), rewelacyjnie podkreśla smak) Wykonanie: Bułeczki cynamonowe: W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, brązowy cukier, cukier z wanilią i drożdże. Dodajemy mleko, jajko, roztopione (wystudzone) masło i sól. Wyrabiamy dokładnie (polecam wykorzystanie haka) przez minimum 7-10 minut. Ciasto powinno być dosyć luźne. Gotowe

Pogotujmy.pl
EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 237

gazeta rozłożona na blacie), odrywam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na grubość nie mniejszą niż 0,1 cm i nie większą niż 0,7 cm.  Z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach(...)rumienić. Nie należy piec ich dłużej, bo będą twarde. Zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni, oczywiście przechowywane  w jakimś szczelnym pudełku. Na przykład w metalowej puszcze. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 126

wybrałam - tarta z karmelem czekoladowym i orzechami włoskimi, która jest naprawdę pyszna. Może na te święta Wielkanocne już nie zdążycie jej upiec, ale zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej okazji. Życzę Wam pięknych, wiosennych Świąt Wielkanocnych! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania: 40 min Pieczenie: 35 min Studzenie: 1 godz   Składniki: Kruche ciasto: ● 250 g mąki (najlepiej(...)pudru ● szczypta soli ● papier do   pieczenia ● drobna fasola lub szklane kulki do wysypania foremki   Karmel czekoladowy: ● 6 łyżek mleka ● 150 g miodu ● 100 g cukru ● 50 g gorzkiej czekolady ● 300 ml słodkiej śmietanki ● 300 g orzechów włoskich   Przygotowanie: Zrób ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Podszczypując koniuszkami palców, połącz mąkę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 218

lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu(...)wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła. Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 178

wsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn. W ten sposób  powstaje nam świetna konfiturka do podania. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję.  SAMCZEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe ciasto bananowe 161

sodę, przyprawy, pokrojoną w drobne kawałki czekoladę, miksować tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blaszkę 23x23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach , termoobieg 35 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo jak u mnie polać kokosową polewą karmelową. Polewa kokosowo karmelowa: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno(...)momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi

coolinarny
Odwrócone ciasto aroniowe 141

skórkę cytrynową, dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać mąkę i delikatnie mieszać, by zachować wewnątrz masy jak najwięcej powietrza. Masę wyłożyć do naczynia z karmelem i aronią. Piec na środkowej szynie piekarnika 25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbić wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto z piekarnika i nożem okrawać dookoła, by oddzielić

Gorący kąsek
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 456

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 306

sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania