ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:80/162)

Cynamonowe pancakes z karmelowymi jabłkami 254

Przepyszna, jesienna wersja amerykańskich placuszków z mnóstwem cynamonu i jabłek prażonych w karmelu. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) ciasto   2 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 70 gram masła 2 jajka 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiata łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant

DefinicjaSmaku
Najlepsze lody orzechowe 162

dokładnie wymieszać tak, żeby karmel pokrył je z każdej strony. Wyłożyć orzechy cienką warstwą na papier do pieczenia, zostawić do ostygnięcia.  Orzechy w karmelu połamać na małe kawałki (najlepiej wałkiem do ciasta). Masę na lody przelać do maszynki. Pod koniec dodać pokruszone orzechy. Przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Smacznego! Ja tymczasem idę się wykąpać i spać; przerażamnie fakt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)? 236

odstawiamy do wystudzenia. Najprościej zimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :)  NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy!  Karmel gotowy :) Można go zastosować do lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :) Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Orzechowe trójkąty do kawy 139

smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią ciasta z orzechami i miodem. Swoją drogą, to jedno z lepszych

Mieszam w Garnku
Jogurtowe Muffiny z karmelizowanymi śliwkami 182

się składników (lub krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera). Wsyp połamaną czekoladę, wymieszaj. Masę przełóż do ¾ wysokości papilotek. Piecz około 30 minut , do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Śliwki w karmelu: 15 sztuk śliwek 1 łyżeczka masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Do rondelka włóż masło oraz cukier i gotuj

Kulinarna (nie)codzienność
Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną robione z sercem ..... 154

łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 4 jajka  150 ml oliwy  100 ml mleka  skórka z 1 cytryny  bita śmietana Decorada karmel - posypka dekoracyjna Delecta Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę

Projekty ze smakiem
Kremowy sernik toffi z orzechami 162

Sernik ma konsystencję bardzo kremową, bardzo wilgotną masę. Smakuje super, idealny na zbliżające się święta wielkanocne Konsystencja inna jak nasze pieczone serniczki, pyszny. Przygotowanie masy z

Kuchnia Pokoleń
Ciasto truskawkowo-karmelowe 229

Smak lata zimą :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem truskawkowy

czarrna od kuchni
Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)? 238

odstawiamy do wystudzenia. Najprościej zimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :)  NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy!  Karmel gotowy :) Można go zastosować do lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :) Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Moja wariacja 3 bita. 341

Potrzebujemy: -  1  litr mleka -  4 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru, każdy na 500 ml mleka(ja zawsze daję po 2) -  6-7

Malinowe Pocałunki
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 804

Przepyszna tarta jabłkowa z  orzechami i karmelem dla wszyst kich miłośników niebanalnych słodkości :)    SKŁADNIKI   Ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki) 50g cukru pudru 2 żółtka   Nadzienie: 4 duże kwaskowe jabłka 1 puszka masy krówkowej - kajmakowej  (500g) 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki drożdżowe z budyniem, karmelizowanymi owocami i kruszonką 150

masło i wymieszałam. Do miski przesiałam resztę mąki, cukru, sól, wbiłam jajka, wlałam rozczyn drożdżowy,   wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie owoców Śliwki umyłam, wypestkowałam(...)Zmniejszyłam ogień na średni   i owoce z karmelem pięknie zaczęły się łączyć. Chwilę jeszcze gotowałam, żeby odparować nadmiar soku. Na patelni zostały owoce z karmelem. Moją karmelowo-owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam

Kuchnia u Krysi
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 234

struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota RADZI tak. Jajka(...)piec 30 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci.  Następnie wyłączyć piekarnik i przez kwadrans trzymać tartę w piecu uchylonym lekko, aby odpoczęła. Podaję z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 176

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny jako polewa do ciast, ponieważ w niewielkim stopniu spływa. Na dodatek jest bez mleczny (ze względu na synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki. Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka(...)miała bursztynowy – jasnobrązowy kolor oraz temperaturę 170 st. Gdy karmel osiągnie temperaturę 170 st. i będzie miał odpowiedni kolor, należy natychmiast zdjąć z palnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery. Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie

moj przepis na
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 157

budyniu waniliowego z prawdziwą wanilią Delecta 500 gram mleka 35 gram cukru trzcinowego/ksylitolu dżem malinowy 100% owoców Do posypania:    karmel Delecta maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto(...)ognia i ostudź. W trakcie studzenia pamiętaj, żeby co chwilę mieszać, aby nie zrobił się kożuch. Z wyrośniętego ciasta fromuj placki, posmaruj je dżemem malinowym i wykładaj po łyżce budyniu. Uformuj bułki. Posmaruj bułki jajkiem i posyp część karmelem, część maczkiem truskawkowym i część kamyczkami czekoladowymi. Piecz w piekarniku w 150 stopniach piekarnika z termoobiegem przez 25 minut . Upieczone bułeczki

Smiling Shrimp
korzenny przekładaniec 126

użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo podzielne. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 200 g miodu 5 jajek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej na przełożenie: 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)przesiać przez sitko. Masło utrzeć na puch z pozostałym cukrem. Następnie ucierając dodawać po jednym żółtku a później miód. Dodawać na zmianę mąkę i przestudzony karmel. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godzinę w 180*C. Wystudzić i przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta Tatin z jabłkami 197

Polecam każdemu kto lubi jabłka na bardzo słodko :)         Ciasto co prawda nie jest aż tak słodkie ale jabłka usmażone i oklejone karmelem to sama słodycz ....    Tarta najlepiej smakuje na ciepło i z dodatkiem lodów waniliowych ,najlepiej własnej roboty ... Przepis na lody waniliowe TUTAJ Ciasto ( u mnie foremka

Wypieki Rene
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 160

masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel na wolnym ogniu. Karmelu się nie miesza, ale że łatwo można go przypalić, to lepiej(...)dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym razie Wasza kuchnia stanie się jaskinią słodkości i już do końca życia będziecie zlizywać kajmak ze ścian. Ciasto trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie dla odmiany zlizujecie karmel i kajmak z łyżek i rondli, zjadacie okruszki orzechów i migdałów ze stołu. Uważacie, by język nigdzie Wam nie uciekł, pozwalacie mu najwyżej

GRUBY WAŁEK
Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką 205

jeść i jeść… Każda łyżeczka poprawia nastrój Spróbujcie i Wy. Do mojego pieczonego serniczka wykorzystałam orzechy włoskie w karmelu DeliDeli , które nadały mu oryginalnego, niepowtarzalnego smaku. O orzechach pisałam Wam już tutaj . Polecam je nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów, ale również jako wspaniałą przekąskę na przyjęcia, do ulubionej książki lu b od tak bez powodu Pieczony(...)wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie w karmelu i skórkę kandyzowaną. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie w kształcie serca). Serniczek wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto należy obserwować. Podajemy oprószony cukrem pudrem z odrobiną drobniutko pokruszonych orzechów włoskich. Smacznego

Słodkie okruszki
Szybka tarte Tatin. 116

więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki na szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy(...)następnie dodajemy masło, a gdy i ono się rozpuści, jabłka. Przykrywamy patelnię i dusimy jabłka około 3 minut często mieszając i pilnując, żeby karmel się nie przypalił.      Gdy jabłka się duszą robimy ciasto. Do miski przekładamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. I już ;)      Z patelni zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku

Rozpustne gotowanie
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku 151

również smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dłońmi rozprowadzamy je na dnie formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 15 minut. Po wyjęciu ciasta, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie myjemy rabarbar, obieramy go ze skórki oraz łyka i kroimy w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka(...)wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, by cukier się skarmelizował. Wyłączamy palnik, dodajemy rabarbar i mieszając łyżką, obtaczamy go w karmelu. Tak przygotowane nadzienie, rozkładamy równomiernie na podpieczony kruchym cieście. Czas na bezę. W celu jej przygotowania, do misy wlewamy 6 białek i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku 207

również smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dłońmi rozprowadzamy je na dnie formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 15 minut. Po wyjęciu ciasta, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie myjemy rabarbar, obieramy go ze skórki oraz łyka i kroimy w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka(...)wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, by cukier się skarmelizował. Wyłączamy palnik, dodajemy rabarbar i mieszając łyżką, obtaczamy go w karmelu. Tak przygotowane nadzienie, rozkładamy równomiernie na podpieczony kruchym cieście. Czas na bezę. W celu jej przygotowania, do misy wlewamy 6 białek i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli

Okiem Blondynki by McBlondi

Proponowane wyszukiwania