Polecam każdemu kto lubi jabłka na bardzo słodko :) Ciasto co prawda nie jest aż tak słodkie ale jabłka usmażone i oklejone karmelem to sama słodycz .... Tarta najlepiej smakuje na ciepło i z dodatkiem lodów waniliowych ,najlepiej własnej roboty ... Przepis na lody waniliowe TUTAJ Ciasto ( u mnie foremka
Wypieki Renemasła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel na wolnym ogniu. Karmelu się nie miesza, ale że łatwo można go przypalić, to lepiej(...)dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym razie Wasza kuchnia stanie się jaskinią słodkości i już do końca życia będziecie zlizywać kajmak ze ścian. Ciasto trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie dla odmiany zlizujecie karmel i kajmak z łyżek i rondli, zjadacie okruszki orzechów i migdałów ze stołu. Uważacie, by język nigdzie Wam nie uciekł, pozwalacie mu najwyżej
GRUBY WAŁEKjeść i jeść… Każda łyżeczka poprawia nastrój Spróbujcie i Wy. Do mojego pieczonego serniczka wykorzystałam orzechy włoskie w karmelu DeliDeli , które nadały mu oryginalnego, niepowtarzalnego smaku. O orzechach pisałam Wam już tutaj . Polecam je nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów, ale również jako wspaniałą przekąskę na przyjęcia, do ulubionej książki lu b od tak bez powodu Pieczony(...)wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie w karmelu i skórkę kandyzowaną. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie w kształcie serca). Serniczek wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto należy obserwować. Podajemy oprószony cukrem pudrem z odrobiną drobniutko pokruszonych orzechów włoskich. Smacznego
Słodkie okruszkiwięc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki na szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy(...)następnie dodajemy masło, a gdy i ono się rozpuści, jabłka. Przykrywamy patelnię i dusimy jabłka około 3 minut często mieszając i pilnując, żeby karmel się nie przypalił. Gdy jabłka się duszą robimy ciasto. Do miski przekładamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. I już ;) Z patelni zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku
Rozpustne gotowanierównież smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dłońmi rozprowadzamy je na dnie formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 15 minut. Po wyjęciu ciasta, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie myjemy rabarbar, obieramy go ze skórki oraz łyka i kroimy w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka(...)wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, by cukier się skarmelizował. Wyłączamy palnik, dodajemy rabarbar i mieszając łyżką, obtaczamy go w karmelu. Tak przygotowane nadzienie, rozkładamy równomiernie na podpieczony kruchym cieście. Czas na bezę. W celu jej przygotowania, do misy wlewamy 6 białek i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli
Okiem Blondynki by McBlondirównież smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dłońmi rozprowadzamy je na dnie formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 15 minut. Po wyjęciu ciasta, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie myjemy rabarbar, obieramy go ze skórki oraz łyka i kroimy w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka(...)wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, by cukier się skarmelizował. Wyłączamy palnik, dodajemy rabarbar i mieszając łyżką, obtaczamy go w karmelu. Tak przygotowane nadzienie, rozkładamy równomiernie na podpieczony kruchym cieście. Czas na bezę. W celu jej przygotowania, do misy wlewamy 6 białek i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli
Okiem Blondynki by McBlondiSernik z masą kajmakową z karmelem i musem truskawkowym .W składnikach nie ma cukru ,bo masa jest wystarczająco słodka . Coś dla wielbicieli karmelowych smaków . Składniki : tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki ,u mnie ser z jogurtu greckiego 3 jajka 150 g masy kajmakowej ,u mnie mleko skondensowane gotowane 2 godziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej(...)ubijamy krótko mikserem do połączenia się całości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżeczką zatapiamy w nim w różnych miejscach pozostałe 50 g kajmaku .Pieczemy ciasto w 175 stopniach około 50 minut .Sernik na środku ma pozostać lekko ścięty ,po przestudzeniu będzie idealnie kremowo karmelowy. Udekorować musem z truskawek przed podaniem.Smacznego
Ladylaura.więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania karmelu jest patelnia z białym środkiem i grubym dnem .Widać dokładnie jak rozpuszcza
Ladylaura.pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada. I będzie następny! Składniki: Ciasto kruche • 200 g masła • 150 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • szczypta soli Nadzienie • 1 puszka
To co kochamkońcu przygotowujemy migdały. W rondlu należy rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier i miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się zarumieni
Mania Gotowaniawersji z solonym karmelem , która okazała się strzałem w dziesiątkę, przyszedł czas na truskawkowy jagielnik. Kilka dni temu na instagramie u Olgi z bloga Make Happy Day zobaczyłam letnie wydanie tego pysznego deseru i tak bardzo za mną chodziła realizacja przepisu, że musiałam ten jagielnik jeszcze zrobić Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już(...)rzeczy, m. in. zamiast kakao użyłam karobu i dodałam trochę więcej owoców (ale polecam nie przekraczać podanej u mnie ilości, bo masa truskawkowa może stać się zbyt wodnista i ciasto straci swój kształt). Warto było się skusić, więc polecam ten truskawkowy jagielnik. Ciasto jest zdrowe, bez pieczenia, bez cukru, a po zastosowaniu roślinnego mleka (napoju) i bezglutenowych płatków owsianych stanie
FitkotPorcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić, czy są dopieczone, wkłuwając patyczek z boku, gdzie nie ma batonika. Jeśli nie obkleił się ciastem, można muffinki wyciągać z pieca. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirozpuszczenia. Mascarpone (w temperaturze pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Dodawać po trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym. Przepis znajdziecie również
UgotujmyTo.plłyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - 15 dag masła - 2 łyżki miodu - szczypta soli Ilość mąki należy dostosować do potrzeb podczas wyrabiania ciasta. Do dekoracji: - do dekoracji rogów i kopytek możecie użyć produktów Delecty, np. posypka arachidowa prażona, karmel lub maczek o smaku mango - rozmącone białko do posmarowania ciasteczek 1. Składniki sprawnie szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą
Apetyczna babeczka