ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:90/162)

Samira ma 8 lat... I szybki torcik waniliowy... 93

akurat było w lodówce. Nikt nie narzekał... :) Torcik waniliowy (składniki na niewielki torcik, 18-20cm średnicy) ciasto - z  tego przepisu ; wystarczy pominać kakao i dodać około 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; masa do środka - gotowa, supermarketowa, o smaku solonego karmelu; na wierzch: zmiksować  150ml zimnej śmietanki 36% , ze  150g serka kremowego Philadelphia ,  2-3 łyżkami cukru

Lejdi of the house
PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 146

bardzo  delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka". SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Mini galette z jabłkami i solonym karmelem 96

Rustykalne tarty to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo lepszy... Składniki(...)posmarowania tarty 2 łyżki bułki tartej 3 jabłka cynamon 3 łyżki masła - ewentulanie dodatkowo: solony karmel np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ręcznie lub mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka

wyzwania kuchenne
Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre 234

też taki piękny!?! A że wyzwania lubię to zakasałam rękawy i do roboty. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Ku mojej uciesze biszkopty pięknie rosły i co najważniejsze to każdy w innym kolorze. Połowa sukcesu za mną. Biszkopty przekłada się tylko samym karmelem a całość wieńczy piękna czekoladowa ganche. Wyszło pięknie z zewnątrz a moja chęć obejrzenia(...)przekroju była niemalże szaleńcza. Zachwyt po przekrojeniu był ogromny a smak równie genialny. Biszkopty są ciężkie i wilgotne, nie potrzebują dodatkowo nasączenia. Cudownie łączą się z karmelem i czekoladowym ganche. Całość z wyglądu i smaku oceniam na 6 plus. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych pięknie wyglądającym, pysznie i ciekawie smakującym tortem to ogromnie zachęcam do jego przygotowania. Ps. Mam nadzieję

Made By Mom And Son
Pierniczki babci Krysi 1718

zajadam się u babci. W tym roku postanowiłam upiec je sama. Smakowo wyszły takie jakie powinny. Ładnie rosną w piecu i pozostają miękkie przez kilka dni. Z tej porcji ciasta wyjdzie ich na prawdę dużo. Składniki: 2,5-3 kg mąki 2 kostki margaryny 4 szkl cukru 2-3 szkl gorącej wody 1 szkl cukru lub miodu 2 paczki przyprawy(...)łyżki kakao 8 jajek Przygotowanie: Cukier przepalić, dodać gorącą wodę (powoli uważać żeby się nie poparzyć) Ostudzić, do ciepłego karmelu dodać margarynę by się rozpuściła. Dodać miód. Dodać mąkę, przyprawę, jajka, amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło. Gdy ciasto odpocznie porcjami trochę wyrobić, rozwałkować na grubość 0,5 cm.Wykrawać pierniczki, piec w piekarniku

Motylkowa Kuchnia
Ciasto z kremem na niedzielę 184

ciasto i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź. Na patelnię wsyp cukier i orzechy. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści, a orzechy lekko zrumienią. Wymieszaj orzechy z karmelem i wyłóż na papier do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy orzechy ostygną grubo pokrój. W miseczce zmiksuj masło z cukrem

codojedzenia
Batoniki karmelowe z orzechami 170

Czekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Bo nie ma nic lepszego niż połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiśnie w karmelu 183

spiżarni. Takie wiśnie smakują wyjątkowo. Można podać je do pieczywa, chałki, można podać je   np. do ulubionego kawałka ciasta...     Doskonale sprawdzą się, kiedy podamy je razem z lodami Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia wiśni w karmelu i że słoiczki z tym pysznym dodatkiem do deserów znajdzie się SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu

Kuchnia u Krysi
Tarta z pieczonymi gruszkami i praliną z migdałami 143

przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg większy od formy do tarty, wyłożyć dokładnie jej dno i boki, odciąć nadmiar ciasta. Schłodzić kolejne 30 min. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne kulki do obciążenia, fasolę, ryż, groch, etc. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, następnie usunąć papier i obciążenie, zmniejszyć temp(...)mieszając rondlem.  Cukier się rozpuści, a w domu będzie pachnieć watą cukrową ;). Następnie karmel będzie miał jasnozłoty odcień (soft-ball stage) Gotowy karmel jest brusztynowo-brązowy. Taki wylać na migdały i odstawić do zastygnięcia. Na ciasto ułożyć upieczone gruszki. Posypać pokruszoną praliną. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego

Słodkie inspiracje
Ciasto Oczy sowy 250

Wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, (na karmel tak około 5 minut, pilnując by nie wykipiało), wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.  Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową. Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Omlet zapiekany z malinami i bananem 173

smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze rozpuszczają się czy łączą

Tetiisheri
Ciasto z Masą Kajmakowo-Słonecznikową 136

Rewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu   Składniki na polewę

Mama Gotuje
Krówka z orzechowym karmelem 151

udziałem płynnego cuda jakim jest miodek. Przedstawiam kolejny smakołyk mojego domu i nie tylko. Zapraszam... Stopień trudności: proste,przy robieniu karmelu należy uważać żeby go nie przysmażyć. Skala smaku: 10/10 najlepsze na drugi dzień i kolejne:) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody Sposób

Kubki smaku
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 342

ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami Ciasteczka migdałowe z nutellą Trufle czekoladowe z koniakiem i żurawiną Trufle figowe

My Culinary Art
Makaroniki - esencja Paryża 132

końcu do podjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało  się . Spróbujcie i Wy! : ) Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony  whatsforlunchhoney.net , wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni . Będziemy potrzebować(...)Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem zagęszczenia. Gdy masa osiągnie już odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie położyć na jednej połówce zielonego makaroniku i przykryć drugą. Kremu w stosunku do ciasta powinno być 1:1. Hibiskusowy krem pâtisserie: 2 żółtka 200 ml mleka 3,2% 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki kwiatów hibiskusa Mleko

Food Square