ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:101/162)

Croquembouche z crème pâtissière. 157

mąki pszennej  40 g skrobi ziemniaczanej laska wanilii Kamis lub cukier z prawdziwą wanilią Kamis Karmel: 1 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 łyżeczki glukozy Wykonanie:  W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne(...)pieczenia. Cukier z wodą i glukozą umieszczamy w garnku.Stawiamy na gaz i gotujemy do momentu uzyskania temp ok 110 stopni. Zdejmujemy z gazu i maczając profitelorki  w karmelu umieszczamy je w tekturowym rożku. Kiedy wypełnimy go odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Widelcem na rozłożony papier do pieczenia wyciągamy nitki z karmelu tzw anielskie włosy. Następnie tekturowy stożek stawiamy na talerzyku

Malinowe Pocałunki
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 128

substancje, które mogłyby nam zaszkodzić są unicestwiane.  Do przepysznych słodkich i aromatycznych kwiatów w chrupiącym cieście naleśnikowym posypanym obficie cukrem pudrem idealnie pasuje dla zdrowotności kieliszek Pravdy Caramel . Jest to wódka o przepysznym deserowym smaku. Wyczuwa się w nim doskonale przygotowany karmel. Dlatego postanowiłam skomponować jej smak z deserem, niezwykłym deserem, na którego przygotowanie macie niewiele czasu, ponieważ kwiaty(...)czarnego bzu Ponadto: olej roślinny do smażenia cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki oprócz baldachów dokładnie mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej.  Kwiatów nie myjemy, wkładamy je do ciasta, następnie na patelnię.  Smażymy do zezłocenia. Podajemy gorące, obsypane cukrem pudrem.  Ogonki należy odciąć, na przykład nożyczkami, ponieważ są gorzkie. Wioleta Gargula

MamaOskarka
LENIWE PIEROGI 154

szczypta soli maliny 1-2 łyżki jogurtu naturalnego cynamon karmel A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać drobno pokruszony lub rozdrobniony widelcem twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta

Kuchnia w opałach
Bułeczki drożdżowe z karmelem i orzechami 144

ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut. Pieczemy do zrumienienia około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy karmel. Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozkładamy cukier. Na średnim ogniu, czekamy

Mienta blog
PUREE Z DYNI. 168

Postanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia(...)pomocy blendera. Tak przygotowany mus może być przechowywany do 3 dni w lodówce. Pasteryzacja: Przygotowane puree przekładam do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam. Pasteryzuję 25 minut od chwili zagotowania. Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z orzechami włoskimi. 106

aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni. Składniki: I. Ciasto: 350 g mąki 150 g brązowego cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150 g zimnego masła 3 duże żółtka kilka kropel aromatu rumowego  II. Nadzienie:  7 jabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana:  3 białka szczypta

DominikaDolci
Pierniczki całuski 115

sody oczyszczonej 2 paczki przypraw do piernika Przygotowanie: Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp. 170 *C Po wystudzeniu

Proste Potrawy
Placuszki z serka typu Danio 132

olej do smażenia Wykonanie : Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce surowego ciasta Smażymy na złoto z obu stron  Podajemy z ulubionymi dodatkami  np. cukrem pudrem, miodem, sosem owocowym  u mnie sezonowo z karmelem i jagodami :) Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pierniczki 118

miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości

Pomysłowa kuchnia
Brownie 173

dodajemy mąkę, a na koniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Piernik staropolski z bakaliami 457

Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną

Anioły w kuchni
Piernik staropolski z bakaliami 273

Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Sernik z karmelem pomarańczowym! 193

Przepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo

SMYKWKUCHNI
Piernik staropolski z bakaliami 107

Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną

Anioły w kuchni
Świąteczne pierniki 142

Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel, którą właśnie skończyłam ten karmel mieszać włożę do ust. Przecież wiadomo, że jest gorąco(...)garnka postawionego na ogniu wsypuję cukier i powoli rozpuszczam. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i nie panikować gdy zacznie się zbrylać, można mu pomóc rozcierając grudki łyżką. Do rozpuszczonego karmelu dodaję miód, mieszam do ujednolicenia masy i dodaję masło. Kiedy się rozpuści wrzucam wszystkie przyprawy. Zdejmuję masę z ognia. I mieszam jeszcze przez chwilę, żeby cukier się nie zbrylił. Drugiego

Figa S-makiem

Proponowane wyszukiwania