łyżki * woda – 1/4 szkl * śmietana 30% słodka – 8 łyżek * masło – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * orzechy – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOLONY KARMEL: Do rondelka wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut. Dodajemy masło oraz szczyptę(...)ziarenkami z wanilii na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami. Smacznego
Ostra na Słodkomasłem orzechowym i dużą ilością mieszanki różnych orzechów. Wyszły doskonale, połączenie słonawego masła ze słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego
Food Squareciasto kusiło mnie od dawna - nie tylko dlatego, że bardzo lubię batoniki Maxi King:) Ładnie się prezentuje, jest proste i szybko się robi. A to połączenie mlecznej masy, karmelu i czekolady z orzeszkami - mniam! Ale ostrzegam, jest na prawdę słodkie! SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa mleczna : 1/2 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku (pełnego(...)cukrem oraz mleko w proszku. 3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać
Kto ugości moich gości?Honeycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu
Made By Mom And SonHoneycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu
Made By Mom And SonDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówDziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już
Ostra na Słodkowodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy sernik, o niebanalnym, acz znakomitym smaku. Mowa oczywiście o połączeniu karmelu i kokosa. Próbowaliście? Jeśli tak, to nie muszę Was namawiać, jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Pomimo tego, że mąż nie przepada za karmelowym smakiem, to stwierdził, że sernik jest pierwsza klasa. Fakt jest taki, że smaki nie są przytłaczające(...)masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki
Rozpustne gotowanieMakowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym, (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie! Zawsze sięgam po ten przepis, gdy mamy ochotę na jakąś słodką, makową pychotkę. Poza walorami smakowymi, do zalet makowego przekładańca, można zaliczyć jego podzielność! Duża blaszka […] Artykuł Makowiec z kremem
Domowe Tortynalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel u. Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoftcaramels #swiatkarmelu Ze swojej strony polecam serdecznie i wszelkiego rodzaju kampanie testujące, które pozwalają na poznanie nowych smaków, produktów i oczywiście polecam cukierki Werther's Original. Sama bardzo lubię karmel, a więc cukierki mi posmakowały. Większość rozdałam bliskim i przede wszystkim dzieciakom – oczywiście były uradowane i nie muszę chyba mówić jak bardzo im smakowały. Jaka więc była opinia? Werther(...)cukierki miały wiele zasosowań po rozpuszczeniu świetnie sprawdziły się jako polewa do deserów,ciast lub kawy. Niżej podsyłam linki do przepisów z wykorzystaniem Werther's Original Soft Caramels. Beza z kremem karmelowym: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/06/beza-z-karmelem-i-kremem-smietanowym.html Budyń karmelowy: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/karmelowy-budyn-z-dodatkiem-cukierkow.html Pudding chia z karmelem: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/pudding-chia-z-mlekiem-kokosowym-i.html Szyszki z owsem ekspandowanym: http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/szyszki-z-owsa-ekspandowanego-z.html
Życie zaczyna się w kuchniciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidowiedzieć się, co sądzi o tym wszystkim najbliższa sercu osoba. Dla tych, co z jakiś względów nie posiadają tego numeru "Chwili dla Ciebie" , a są zaciekawieni, co też Karmel-itkowa Mama zdradza - cytuję artykuł poniżej. Uprzedzam też - jak to tabloidy tego typu, nieco historia napisana jest zbyt w stylu romansidła, nieco zakolorowana,w końcu nigdy nie jest tak kolorowo(...)innymi swoimi kulinarnymi eksperymentami i sprawdzonymi recepturami na stronach bloga "W kuchni Karmel-itki". - Ada, zrobiłaś już zdjęcie, mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku. - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy
W kuchni Karmel-itkipoczwórnie czekoladowe i to był strzał w dziesiątkę. Muffiny są mocno czekoladwe, czuć w nich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru
DefinicjaSmaku