jest zdrowsze niż uzależnieni od czekolady. A jak o tym mowa dzisiaj postanowiłam upiec swoje ulubione brownie tym razem w wersji z karmelem. Proste i smaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi. Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki
ciastkarnia na kruchym spodzieognia i lekko ostudźcie. W tym czasie rozwałkowujecie ciasto, wkładacie je do foremki i pieczenie w 180 stopniach ok. 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wyjęciu studzicie, wykładacie na nie budyń, rozsmarowujecie równomiernie. Na budyń wykładacie gruszki i polewacie je pozostałym na dnie rondla lub patelni karmelem. Po wystudzeniu, wkładacie tartę do lodówki na kilka godzin. Można oczywiście się
GRUBY WAŁEKprzepis najbardziej przypadł moim gustom. CIASTO 0,5 kg mąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA(...)orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu. BUDYŃ 3/4 litra mleka (z tego odlać połowę szklanki, która będzie potrzebna do do rozrobienia mąki) 1 kostka margaryny, bądź masła 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 3 kopiaste
Kuchenne aromatyokoło 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam i do kandyzacji wybrałam limonkę, Ogólnie rzecz ujmując to skórka miała piękny ciemnozielony kolor, ale pomimo długiego gotowania w karmelu była twardawa. Mnie osobiście tekstura i twardość nie przeszkadzała, wręcz
vaniliowoczekoladowaCiasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna. Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki -1/2 kg marchewki -3 szklanki mąki -2 szklanki cukru -kostka margaryny -3 jajka -2 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek wody -szczypta soli Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy. Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach. Oddzielamy żółtka(...)Dodajemy karmel i pozostałą mąkę i miksujemy. Dodajemy marchew i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest
Maminek kulinarnynowoczesnym wydaniu ze zdrowym nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu, przygotowuje się je ekspresowo dzięki suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze, że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie czym prędzej J Składniki dla dwóch osób: Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 3,2% 1 łyżeczka suchych
Wanilia i Kardamonmożliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel. :) Oczywiście kajmak możemy zrobić sami, jednak dzisiaj chodziło nam o uzyskanie pysznego deseru przy
Kuchnia od dwojgatrzepaczka kuchenna. 3. Rozgrzewamy olej na patelni, maczamy kolejno pomarańcze w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Uwaga: Troszkę może pryskać. 4. Gotowe pomarańcze wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. (można użyć też innych dodatków np. syrop klonowy, karmel, dżem) Smacznego
Mój pomysł naStąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiT o najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z
Food SquarePAPRYKOWE KLUSKI. (przepis własny; ) kluski: szklanka mąki szczypta soli jajko woda lub mleko Wstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę
W kuchni Karmel-itkiDostałam kolejne truskawki, już trzeci raz taka dostawa. Hm, całe 5 czubatych po brzegi łubianek pięknych, dużych i czerwonych owoców, w sumie jakieś 10 kilogramów. I
W kuchni Karmel-itkidżemu. Wykładam porcję kremu, rozprowadzam go i przyciskam kolejnym blatem ciasta. Znów skrapiam alkoholem, wykładam dżem, na to krem, przykrywam blatem. Resztę kremu rozsmarowuję na wierzchu i po bokach. Obsypuję płatkami migdałowymi. Na wierzchu układam kandyzowane wisienki. Odstawiam na około 30minut w chłodne miejsce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis(...)marcepanu Polewa czekoladowa Posypka karmel-Decorada Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie
Wanilia i Kardamon