Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g zwykłego(...)Całość trzymać na małym ogniu. Karmel musi się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę do piernika. Całość wymieszać i lekko ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić
Ugotowaćciasto. Ciasto nie powinno być gęste, jeśli jest za gęste dolać mleka. Odstawić ciasto naleśnikowe na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć cieniutkie naleśniki. Wszystkie naleśniki składać na trójkąty. Sos karmelowy: Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści i powstanie karmel. Do gotującego się na wolnym ogniu karmelu dodać masło i rozmieszać. Karmel może się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietrochę twardsza i również nie tak słodka. Polecam wypróbowanie obu opcji i wybranie swojej ulubionej. Ja uwielbiam karmel i chyba pozostanę przy tej pierwszej :) Jeśli wiecie, że Wasz piekarnik grzeje nierówno (np. z przodu słabiej, tak jak mój), dobrze byłoby obrócić ciasto w połowie pieczenia. Ja o tym zapomniałam i później musiałam ciasto trochę dłużej dopiekać, dlatego boki i spód
Ratunku obiadOdrywam po kawałku ciasta, na stolnicy wysypanej mąką formuję wałeczki, które delikatnie rozpłaszczam, po czym kroję z ukosa nożem. W dużym garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucam pojedynczo i delikatnie kluseczki na wrzątek i gotuję je, aż do chwili ich wypłynięcia. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję z owocowym twarożkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiupieczeniu ciasteczek. Ten piernik jest lekki, ale jednocześnie ciasto nie jest suche dzięki użyciu powideł. Moim zdaniem połączenie idealne, a do tego nie zawiera tony cukru czy miodu ;) Na marginesie dodam, że ostatnio natknęłam się na przepis piernikowy, w którym znalazłam szklankę cukru, dwie szklanki miodu i dla odmiany... kilka łyżek karmelu. Była też tona masła, ale... No cóż ;) Zapraszam(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie w formie gwiazdki). Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyjąć z formy, przekroić ciasto i przełożyć powidłami
FitKotśrodku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy powoli mąkę i orzechy, a następnie delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy 15 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem
Poezja smakuprzykrywam kolejnym blatem ciasta. Trzeci biszkopt zawijam w folię aluminiową i zostawiam do wykorzystania następnym razem. Tak przygotowany tort pokrywam polewą, układam pokrojone batoniki marcepanowe, posypuję startą czekoladą. Na 2-3h odstawiam w chłodne i suche miejsce. Kroję zwilżonym ciepłą wodą nożem, aby masa i polewa nie przyklejały się do ostrza. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 1h i 10 minut w 180 stopniach. Studzę w uchylonym piekarniku, a gdy sernik jest całkowicie wystudzony, chowam go na min. 1,5 h do lodówki. SMACZNEGO! insertCookd("af48a6b4a76ba65f60ae177bcc6ea08f"); Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. Składniki na ciasto piernikowe: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop 2 jaja 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego(...)zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy
Apetyczna babeczkadociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistarte jabłka i posypujemy je cynamonem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 30 minut (po wbiciu patyczka powinno się znaleźć na nim odrobinę okruchów lub powinien być suchy) Po wyjęciu ciasto studzimy w foremkach. Możemy wyjąć je z formy i podać jeszcze ciepłe po ok. 30 minutach z lodami i sosem. Możecie także pozostawić je w foremkach. Jeśli przygotujecie(...)łyżki. Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu, jest on bardzo gorący, możecie się dotkliwie poparzyć! Następnie dodajemy do sosu masło i wszystko energicznie mieszamy łyżką. Zestawiamy sos z ognia i czekamy aż przestanie wrzeć. Następnie wlewamy do niego śmietankę i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe! Takiego sosu możecie użyć do polania lodów, ciast, naleśników czy innych deserów. Pamiętajcie
Cooking Monsterpowinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak. SKŁADNIKI Na długą keksówkę. 250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka(...)dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać. Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie
W kuchennym oknie Ewywyszło, że od kiedy mam piekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego , czy coraz częściej tortu Pavlova. Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Ponieważ przyszedł mi do głowy solony karmel to i pomyślałam o pop cornie. Beza była cudownie chrupiąca po bokach, miękka
Kuchnia na wzgórzuZnacie jagielniki? To chyba moje ulubione ciasta, zaraz po sernikach. Zresztą nazywa się je też jaglanymi sernikami, bo swoją konsystencją przypominają te ostatnie – ale są nieco bardziej kremowe. Tym razem mam dla Was korzenny, aksamitny wegański jagielnik jabłkowy z karmelem daktylowym. Jest doskonały! Pyszne Read More Artykuł Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym pochodzi z serwisu flymetothespoon
Flymetothespoonpierwszy raz wyszło chyba całkiem nieźle. Na łączeniach lukier zabarwił mi się od karmelu... ale to nic nie szkodzi :) Jest on przeznaczony DO JEDZENIA :) Jeżeli ma służyć jedynie za dekorację użyjcie najtańszych składników. Z przepisu na pierniczki, z którego ja korzystałam wyszedł piernik + dwie blaszki pierniczków. Ciasto na domek powinno być grubsze niż na pierniczki
Czarnawisienka