ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:109/162)

ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. 153

książką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle myślami odbiegając gdzieś w bok. A dokładniej do kuchni sąsiadki, skąd pachnie świeże ciasto. Wstajesz i pędzisz do kuchni, by też coś zmalować. Ten sernik, który dziś Wam proponuję, już nie raz pojawiał się na blogu. Jest jedynym przepisem, który notorycznie powtarzam w swojej(...)piekarnika i piekę 1 h 30 minut w 170 stopniach. Zostawiam do ostudzenia kwadrans w piekarniku, po czym wyjmuję blachę na zewnątrz. Kroję. Podaję z sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Francuskie naleśniki Crepes Suzette 160

2.Pomarańcze wyparzamy, skórkę ścieramy, wyciskamy sok. Z połowy jednej pomarańczy skórkę dodajemy do ciasta naleśnikowego. Resztę odkładamy.  3. Na suchej patelni karmelizujemy cukier z masłem - na suchej patelni roztapiamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy masło, mieszamy.  4. Na patelnię z rozpuszczonym karmelem kładziemy naleśniki złożone w chusteczkę ( u mnie cztery sztuki) i delikatnie je podsmażamy

kruche babeczki
Pampuchy- pyzy drożdżowe 110

smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę  (polecam domowej roboty ) lub marmoladkę i zlepiać bułeczki. Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez pół godziny w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 223

twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe.  Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała. SMACZNEGO! Pozdrawiam smacznie i słodko! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 171

dokładnie natłuszczam. Na dno wykładam papier do pieczenia tak,  aby wystawał poza obręcz. Także go natłuszczam, a całą tortownicę wysypuję otrębami. Do tak przygotowanej formy wylewam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do  nagrzanego piekarnika do 160 stopni na czas ok. 60-70 minut (najlepiej, po upływie godziny,  zrobić "test suchego patyczka" - kiedy będzie czysty, można wyjąć(...)świeżych truskawek,  dociskając je delikatnie, by się przykleiły.  Na górze układam połówki truskawek oraz małe beziki.  Tort schładzam w lodówce minimum 3h. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Krajanka a'la Snickers z sucharami 177

Spód z sucharów: 350 g sucharów 150 ml mleka 150 g mlecznej czekolady 2 kopiaste łyżki kakao 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżki masła 1 łyżka Nutelli Orzeszki w karmelu: 300 g orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki wody 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru(...)dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli.   Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy. Orzeszki w karmelu: Wodę wraz z cukrem, cynamonem i miodem umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasteczka z kokosem i pistacjami 109

Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i już podczas pieczenia kuszą swoim obłędnym aromatem. Kokos i pistacje.... Mmmm... Idealnie komponują się z karmelem, czekoladą lub po prostu cukrem pudem. Nie są zbyt słodkie i to od Was zależy czym je udekorujecie. U mnie znikają w iście ekspresowym tempie, więc na szybkiego posypuję pudrem i już ich nie ma. (około(...)schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, udekorować karmelem lub polewą czekoladową.   Pistacje (i nie tylko

Di gotuje
Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 412

whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu rafinowanego tłuszczu który zapobiega odseparowywaniu alkoholu od nabiału. Nie ma w nim grama kawy, ale w składnikach znajdziecie cukier (karmel którym jest zabarwiana) i aromaty – jakie? Tego firma strzeże, ale wprawione w boju kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów(...)śmietanka, prawdziwa czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta.   Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy

Karo in the Kitchen
Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem 101

Niebezpiecznie łatwe ciasteczka Twix ! Zaczynają się od czteroskładnikowej kruchej podstawy, zwieńczonej karmelem, roztopioną czekoladą i odrobiną soli morskiej. Twix – jeden z ulubionych batoników dzieciństwa stał się wreszcie ciasteczkiem . I szczerze mówiąc, to najlepsze ciasteczka w moim życiu. Są dwie rzeczy, dla których będę namawiać Was do zrobienia tych ciasteczek : niesamowity wygląd są tego warte, nawet jeśli nie znosicie pieczenia(...)było za cienkie, ponieważ ciasto już nie wyrośnie. Starajcie się nie podsypywać dużo mąki, bo ciasteczka zrobią się twarde . Wykrawajcie ciasteczka okrągłą foremką lub kieliszkiem/szklanką o średnicy ok. 5 cm. Większe ciasteczka będzie trzeba piec dłużej, ja swoje piekłam przez 13 minut. Zabierając się za robienie karmelu nie panikujcie (tak jak ja na początku). Jest bardzo łatwy i niewiele

Słodkie Gotowanie
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 113

pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków do wyboru jest sporo, jednak ja wybrałam solony karmel i czekoladę deserową . Jako że jestem wielką fanką karmelu z solą(...)zapachu mocno wyczuwalny jest miód, co jest zdecydowanie na plus. Można rozpuścić je w mleku i w ten sposób uzyskać gorącą czekoladę. Ja jednak uwielbiam dodawać je do ciasta albo na wieżę gorących placków i... poczekać, aż się rozpuszczą. :) - czekolady mlecznej w pomarańczowej polewie Te pastylki zaciekawiły mnie najbardziej, ze względu na dość niespotykany kolor.  Co ciekawe, jest

Poranek na słodko
Gofry z cukinii 167

wilgotne, raczej ciężkie ale super smaczne! Najważniejsze jest to, by odsączyć kabaczka z wody. Zawsze musi być jakiś chwyt! Ale co tam! Polecam nie ograniczać się do gofrownicy! Piekarnik- ciasto. 180* 35 minut PATELNIA: omlet, placuszki, pankejki itd. Itd.! Użyjmy wyobraźni!     SKŁADNIKI: - 200g cukinii - 2 białka jaj -35g mąki (u mnie żytnia) - 20g odżywki białkowej (jeśli(...)karmelu - 7g orzeszków ziemnych   WYKONANIE: CUKINIA: - zetrzyj na tarce - wsyp szczyptę soli - przełóż do miski - po 15 minutach ( po przygotowaniu i zrobieniu całej reszty) ODSĄCZ Z NADMIARU WODY RESZTA: - białko ubijamy na sztywną pianę - dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie - ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam - pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto

fitolarun.blogspot.com
MAZUREK KAJMAKOWO - CZEKOLADOWY 72

stopniowo jajka cały czas miksując dodaję mąkę i migdały Na podpieczone blaty z kruchego ciasta, za pomocą szprycy, wyciskam dekoracyjne rozetki. Piekę ok. 15 minut w 180 stopniach do złotego koloru. SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 tabliczki czekolady deserowej pół szklanki zmielonych orzechów ziemnych w karmelu puszka masy krówkowej WYKONANIE: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej gdy przestygnie odkładam trochę do ozdoby

Upiecz sobie babeczkę
Wypiekarnia – pracownia cukiernicza w Rzeszowie 150

komuś chce! Wchodząc raz, wiesz już, że wrócisz ponownie!   Sernik niebiański – z karmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając!   Wypiekarnia

Raj dla Podniebienia
Pierniczki 2012 123

brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię

To co kocham