ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:106/162)

Orzechowa Krówka na miodowym biszkopcie 220

Ciasto które nie może się nie udać. Banalnie proste i szybkie do wykonania. Naprawdę trzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie.  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 6 jajek  szklanka mąki krupczatki  0,5 szklanki mąki pszennej tortowej  1/4 szklanki(...)puder oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;) Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Brytyjska kruszonka. CRUMBLE TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 200

owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami. Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 20-30 minut, aż wierzch się zezłoci. Podaję na ciepło, najlepiej z kwaśną, zimną śmietaną. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar 177

karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można c iastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości. Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można(...)175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut

codojedzenia
Korzenno czekoladowe kuleczki z karmelowymi orzeszkami 159

przepis Składniki: 4 łyżki masła 3 łyżki masy krówkowej o smaku czekoladowym 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową 2×63 g około 100 g orzeszków ziemnych w karmelu Plenus NATURA Propozycja podania: idealnie smakują w towarzystwie Herbaty Czarnej z Mango od Galerii Herbat Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy nasze herbatniki korzenne z polewą kakaową. Rozdrabniamy ciastka(...)Zdejmujemy z ognia i dodajemy partiami nasze rozdrobnione ciasta, mieszając. Tak powstałą masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie mieszamy i wkładamy na kilka chwil do zamrażalnika (lub na dłużej do lodówki). Masa ma bardziej stężeć (u mnie około 4 minuty). W tym czasie w misie blendera z nożami rozdrabniamy orzeszki ziemne w karmelu (nie trzeba tego robić bardzo dokładnie). Wyciągamy naszą

Słodkie okruszki
Sezamowa kawa Inka 131

wyczarować można cudowne zimowe napoje. Ba ! NA jej bazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój. Co pasuje do zbożowej Inki ? Ogranicza nas tylko fantazja i preferencje smakowe. Do kawy klasycznie dodawać możemy czekoladę, karmel, pasty orzechowe, syropy, przyprawy, a nawet konfitury. Ja dziś serwuję "Sezaminkę" , czyli kawę Inkę z pastą tahini, pianką

kolorowotorcikowo
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 159

pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić posiekane orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Piec

Mania Gotowania
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 379

minut w 175 C.  2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.  Kajmak: Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut(...)rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.  2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać.  3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek

Apetyczna babeczka
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 170

oraz soczewicę. Mieszam, doprawiam. Nakładam porcję wystudzonego farszu na koło z ciasta i zlepiam dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzam.  Podsmażam i podaję z jogurtem naturalnym i ulubionymi surówkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przysmaki. MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. 184

ścianek garnka, jest już gotowe. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksowałam z jajkami w temp. pokojowej, do gładkości. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Na blasze posypanej mąką wyciskałam porcje ciasta, w sporych odstępach - mocno rośnie. Piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Przekrawam na pół, wypełniam przyrządzonym kremem.  krem ajerkoniakowy: 200 ml ajerkoniaku kostka(...)kostką masła, dokładnie ze sobą miksując. Następnie dodałam cukry waniliowe, cukier kryształ, na samym końcu ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak powstałym kremem wypełniam przekrojone ptysie. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie 212

Cudowny wilgotny sernik ze słonym karmelem. Na fantastycznym spodzie z kruchych ciasteczek. Niebo. Składniki: 250 g kruchych ciasteczek – ja dałam petitki 50 g masła Ciastka kruszymy, dodajemy miękkie masło, ugniatamy ręką lub miksujemy. Masło musi połączyć się z ciastkami by powstało ciasto – będzie kruche rozlatujące się. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy(...)piekę przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni. Studzimy sernik w piekarniku, później na blacie. Najlepiej jest włożyć go do lodówki na noc i rano dopiero polać karmelem. Słony karmel: 4 łyżki białego cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki soli Cukier umieszczam w rondelku o grubym dnie. Ustawiam na ogniu

MojaQchnia.pl
Pierniczki dyniowe 215

razu miękkie po upieczeniu, nie trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk . Pierniczki dyniowe Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta(...)należy go podgrzewać, aż ponownie się rozpuści - gotowy karmel zdjąć z palnika, około 80ml przelać do mieszanki miodu i masła, wymieszać - do lekko ciepłej mieszanki dodać purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i sok z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać - na koniec dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę

Smakołyki Bereniki
Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i karmelem 86

przygotowania tarty czekoladowej z bitą śmietaną i karmelem: Mąkę, cukier puder, kakao i sól wsypuję do dużej miski, dodaję miękkie masło pokrojone w kostkę lub jeżeli jest twarde starte na tarce o grubych oczkach, wbijam jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak(...)kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładam na 30 minut do lodówki (jak się spieszę skracam ten czas do czasu nagrzania piekarnika) i piekę w 180 o C przez około 20 minut po czym odstawiam do wystygnięcia. W międzyczasie ubijam schłodzoną śmietankę kremówkę dodając cukier

Gotuj Się Kto Może
Śliwka, orzech i marcepan 129

otaczającym mnie zewsząd śliwką, na drożdżach, ucierańcach, pod kruszonką, z czekoladą czy w karmelu. Wszystkie kusiły swoim wyglądem i obietnicą boskiego smaku. Nie mogłam już dłużej się opierać. Zawędrowałam po śliwki do sadu, zebrałam, wypestkowałam, rozłupałam kilka włoskich orzechów i ucierałam. Marzyło mi się puszyste ucierane ciasto z wyraźną orzechową nutą, za to Wspaniały Mąż chciał kakaowe. Uszczęśliwiając nas oboje

Zapiski Młodej Żony
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 170

ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min. Na patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony rabarbar. Obtaczając go w karmelu. Smażyć, aż większość soku z rabarbaru odparuje. Starając się jak najmniej mieszać(...)beza się zrumieni. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/drozdzowe… Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/…/ciasto-na-maslance-z… Magdalena IC Proste ciasto z rabarbarem http://www.slodkieokruszki.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem/ Bożena Mk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/babka… Gosia Es http://marcepanowykacik.blogspot.com/…/dzem-z-rabarbaru… Joanna Seta-Pryjomska http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/atwe-ciasto-z… Dorota Wójcicka http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/…/ucierane… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta

https:KKuchniaMniam
pierniczki z migdałami 106

wodę i zagotowujemy, tak aby powstał karmel. 200 g cukru zalewamy gorącym karmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki. Jeśli jest za gęste dodajemy

Domowy Smak Jedzenia