Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać.Można finansjerki przygotować w zwykłej(...)ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać.Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć.Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe. Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki(...)ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu). Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut. * jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią
Tradycyjna KuchniaPieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy warstwę jabłkową. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka(...)jabłkami Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta: Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję Domowe rafaello na krakersach Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Ciasto Kinder Pingui Artykuł Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneoraz rozczyn. Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwody Przygotowuję biszkopt: Ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Kiedy ciasto jest już wymieszane, piekę ok. 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Przygotowuję jabłka: Jabłka kroję w drobną kostkę, a następnie podgotowuję z cukrem w 1/2 litra wody. Przygotowuję galaretki: Wodę, w której(...)równe części i rozpuszczam w nich galaretki. Kiedy galaretki tężeją, dodaję do nich jogurt naturalny - do zielonej galaretki 2 łyżki, do czerwonej 1/2 małego kubeczka. Ciasto kroję na pół, wykładam na nie chłodne jabłka, na to tężejącą zieloną galaretkę, następnie drugą część ciasta i tężejącą czerwoną galaretkę. Całość umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godz. SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli
WielopokoleniowoSzarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała(...)oraz jajko, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek wielkości formy lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem WARSTWA JABŁEK - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, od razu wymieszać z sokiem z cytryny (żeby
Smakołyki Berenikismak jabłek, smak śliwek - takie smaki najbardziej lubię! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 50 g roztopionego oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego na kruszonkę: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru pozostałe: 1 jabłko 10-15 śliwek węgierek Przygotowanie: Składniki na ciasto jogurtowe(...)Dodajemy jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone jabłka i śliwki. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni
Życie zaczyna się w kuchniMakowiec z jabłkami i bakaliami. Szybki przepis na makowiec na kruchym spodzie. Makowiec z jabłkami i bakaliami z gotowej masy makowej zrobisz bardzo szybko. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego, jak na makowiec zawijany , i czekać aż wyrośnie. Oczywiście najlepszy przepis na makowiec z jabłkami, to ten z domową masą makową, ale kiedy brakuje Ci czasu, ten prosty(...)jednolite ciasto. Ciasto na makowiec uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 40-60 minut do lodówki. 2. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Pokrój ciasto na równej grubości plastry i oblep nimi dno formy, tak, aby nie było pustych miejsc. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piekarnik nagrzej
Cztery Fajerykuchni unosi się zapach jabłek i cynamonu, można by pomyśleć, że piecze się szarlotka. Nic bardziej mylnego. Jabłka pieczone w cieście cynamonowym równie smaczne i aromatyczne. SKŁADNIKI: 2 duże jabłka 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany odrobina mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru przyprawa do dań słodkich Kamis dżem(...)nożykiem wykroić gniazda nasienne aby powstała dziurka. Z pozostałych składników (oprócz dżemu) zrobić ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, ale lekko gęstsze aby dobrze obtoczyło plastry jabłek. Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na talerz. Każdy plaster dekorujemy w utworzonej dziurce
Kuchnia w opałachmnie nie uszczęśliwia jak porcja pysznego ciasta u mamy i babci. Z jabłek można stworzy naprawdę pyszne wypieki. Szarlotek próbowałam już wiele. Ale do tej wersji mam wielki sentyment. Pewnie dlatego że przepis dostałam od mojej kochanej babci, która zaś dostała ten przepis 20 lat temu od koleżanki…. Tak to już z rąk do rąk trafił w końcu(...)bułką tartą, wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Jeśli nie uda Ci się uformować prostokątów to nic, zawsze można zalepić nierówności Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut. Gotowe posyp cukrem pudrem, wystudź. Najlepsze na 2 dzień, jak ciasto nasiąknie aromatem jabłek, wanilii i cynamonu. Smacznego
Mój pomysł nanaczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na masę budyniową i jabłka: 1000 ml mleka 3 budynie waniliowe 4 łyżki cukru lub więcej do smaku ok.1000(...)masła wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy palcami, zagniatając kruszonkę. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tarta, układamy jabłka. Wykładamy równomiernie ciepły budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Pomiędzy kratką posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 45-50 min., w 170-180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu
Domowy Smak Jedzeniazawinięte w pâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych. Składniki: 2 ciasta francuskie 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać(...)cynamonem. 2. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym. 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować
Szalona Kuchnia EwelinyLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów(...)ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z cynamonem. Wykładamy na całość piany kokosowej starając się to zrobić równomiernie- najlepiej palcami. Na warstwę jabłek wykładamy łyżeczką jasne ciasto i również dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego tak jak wcześniej do 180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut. 4. Polewa chałwowa
Kuchnia w czekoladzieubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki (około 1 cm). Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać(...)ciasto. Na wierzch ułożyć jabłka, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka migdałowa z Amaretto → Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi → Próżniak → Galette z jabłkami,orzechami
Oryginalny smakPrzepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Aromatyczne jabłka o korzennym aromacie idealnie komponują się z aksamitnym i delikatnym kremem migdałowym. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na święta, zachęcam do wypróbowania. Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPrzepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Aromatyczne jabłka o korzennym aromacie idealnie komponują się z aksamitnym i delikatnym kremem migdałowym. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na święta, zachęcam do wypróbowania. Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik