ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:136/956)

Racuchy drożdżowe z jabłkami (II) 176

wpis umieścić. Na blogu znajduje się już jeden przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami , który różni się proporcjami składników a ciasto jest luźniejszej konsystencji, idealnej do plastrów jabłek w cieście. Obie wersje są bardzo smaczne! Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko(...)ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać jabłka pokrojone na plasterki i dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć racuszki na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Ciasto nabierać łyżką uprzednio maczaną w zimnej wodzie, aby ciasto ładnie ześlizgiwało się z łyżki. Moc palnika nie może być

Kocham..lubię..gotuję..
Jabłka w cieście kokosowym 143

obrać, wydrążyć, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z jogurtem, przesianą mąką, proszkiem i wiórkami. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Krążki jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Można posypać cukrem pudrem, ja zrezygnowałem. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Kilimandżaro wg. siostry Anastazji 169

oknem siarczysty mróz, a my mamy ochotę na kalorie, więc warto przygotować dobre domowe ciasto z dużą ilością jabłek...komu, komu...na dzień dobry do kawy... Składniki na dużą blachę 25x26 cm. Ciasto ciemne: - 6 dużych jaj - 20 dag cukru - 12 dag mąki pszennej - 12 dag mąki ziemniaczanej - 3 łyżki naturalnego kakao - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 4 łyżki oleju(...)czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto: 1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą.  Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę

Apetyczna babeczka
Szarlotka ucierana 217

jednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie. Wolną sobotę postanowiłam wykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek. Przyznaję : BYŁO WARTO! A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia z piekarnika! SKŁADNIKI: ( tortownica o średnicy 25cm) * jabłka – 800 g * jajko – 4 szt * cukier – 1 szklanka * mąka – 1 szklanka * olejek do ciast śmietankowy(...)ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. *Najlepiej smakuje jeszcze

Ostra na Słodko
1462.Szarlotka z jabłkami i aronią 200

posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej(...)proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem  do pieczenia i cukrem  pudrem przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3  ciasta można dodać kakao. Schłodzić. Masa jabłkowo-aroniowa: 1 kg jabłek 250 g aronii 100 g masła 1/2 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych

Moje domowe kucharzenie
kruchy jabłecznik 174

Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki 200 g  zimnego masła  150 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.  Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek z jabłkami 153

przepis na super pyszny, domowy, tradycyjny placek z jabłkami . To wspaniały wypiek szykowany z ciasta ucieranego z dużą ilością jabłek i z kruszonką.  - wilgotne, puszyste ciasto pełne kawałków jabłek - bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków - stary, tradycyjny przepis na placek ucierany z masłem i jajkami

AniaGotuje.pl
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 454

ciepłego mleka, śmietankę 30 % oraz cukier zwykły (3/4 szklanki) i waniliowy. Masę rozprowadzamy na biszkoptach, a na jej powierzchni układamy truskawki , które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką . Tradycyjne ciasto z jabłkami Mówiąc(...)ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce ! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie , po wyszukane , zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie tutaj: https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-szarlotka-sypana-z-lekka-beza,3650 ) z pewnością sprosta wymaganiom wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają połączenie jabłek

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z jabłkami 155

obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nie za grube ani za cienkie plasterki. Przygotowane kawałki jabłka włożyć do ciasta. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta wraz z kawałkiem jabłka.  Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  Przygotowywanie ciasta na placuszki z jabłkami Smażenie placuszków  Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 258

makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec

Trzeci talerz
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 211

masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny(...)jabłka muszą być ciepłe. Na placek miodowy wykładamy połowę ciepłej masy budyniowej, a na nią jedną część ciepłych jabłek. Na jabłka kładziemy biszkopt, a na niego wykładamy drugą połowę masy budyniowej i drugą część jabłek. Przykrywamy plackiem miodowym. Gotowy placek dobrze jest przykryć folią, by parująca masa i jabłka dobrze połączyły się z ciastem

Trzeci talerz
Szarlotka z jabłek i gruszek 252

krucho-drożdżowego z pysznym owocowym nadzieniem. Elementem wzbogacającym wnętrze szarlotki są płatki migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Szarlotkę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka z jabłek i gruszek Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE 600g gruszek i jabłek, najlepiej pół(...)cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić sokiem z cytryny, wymieszać - dodać masło i domowy cukier waniliowy, całość podgrzewać do zmięknięcia owoców

Smakołyki Bereniki
JABŁECZNIK NA PUSZYSTYM CIEŚCIE + FILMIK 79

jabłecznik. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam przepis.            JABŁKA :  1,5 kg jabłek Reneta 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej           CIASTO   160 g mąki pszennej, tortowej  130 g mąki ziemniaczanej  200 g cukru(...)wsypujemy mąki i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Większą część ciasta wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.  Na ciasto wykładamy delikatnie jabłka tak aby były rozprowadzone po całym cieście. Na wierzch wylewamy resztę ciasta i równo je rozsmarowujemy.  Pieczemy 45 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z jabłkami II 66

sposób przygotowania jabłek się nieco różni.  Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry. Jabłka przełożyć do miski, dodać(...)wierzchu cynamonem. Włożyć do piekarnika i podpiec, a w międzyczasie zrobić ciasto na biszkopt. 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na podpieczone jabłka, całość piec w 180 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik z bezą 176

obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto(...)pieczenia, a na dnie (bez boków) równą warstwą rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni.   Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (moje jabłka były bardzo soczyste, więc odlałam z nich nadmiar soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać

Simply Food