Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa. Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis na super pyszny, domowy, tradycyjny placek z jabłkami . To wspaniały wypiek szykowany z ciasta ucieranego z dużą ilością jabłek i z kruszonką. - wilgotne, puszyste ciasto pełne kawałków jabłek - bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków - stary, tradycyjny przepis na placek ucierany z masłem i jajkami
AniaGotuje.plciepłego mleka, śmietankę 30 % oraz cukier zwykły (3/4 szklanki) i waniliowy. Masę rozprowadzamy na biszkoptach, a na jej powierzchni układamy truskawki , które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką . Tradycyjne ciasto z jabłkami Mówiąc(...)ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce ! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie , po wyszukane , zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie tutaj: https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-szarlotka-sypana-z-lekka-beza,3650 ) z pewnością sprosta wymaganiom wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają połączenie jabłek
Moja smaczna kuchniaobrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nie za grube ani za cienkie plasterki. Przygotowane kawałki jabłka włożyć do ciasta. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta wraz z kawałkiem jabłka. Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Przygotowywanie ciasta na placuszki z jabłkami Smażenie placuszków Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćmakowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec
Trzeci talerzmasa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny(...)jabłka muszą być ciepłe. Na placek miodowy wykładamy połowę ciepłej masy budyniowej, a na nią jedną część ciepłych jabłek. Na jabłka kładziemy biszkopt, a na niego wykładamy drugą połowę masy budyniowej i drugą część jabłek. Przykrywamy plackiem miodowym. Gotowy placek dobrze jest przykryć folią, by parująca masa i jabłka dobrze połączyły się z ciastem
Trzeci talerzkrucho-drożdżowego z pysznym owocowym nadzieniem. Elementem wzbogacającym wnętrze szarlotki są płatki migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Szarlotkę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka z jabłek i gruszek Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE 600g gruszek i jabłek, najlepiej pół(...)cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić sokiem z cytryny, wymieszać - dodać masło i domowy cukier waniliowy, całość podgrzewać do zmięknięcia owoców
Smakołyki Berenikijabłecznik. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam przepis. JABŁKA : 1,5 kg jabłek Reneta 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO 160 g mąki pszennej, tortowej 130 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru(...)wsypujemy mąki i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Większą część ciasta wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy delikatnie jabłka tak aby były rozprowadzone po całym cieście. Na wierzch wylewamy resztę ciasta i równo je rozsmarowujemy. Pieczemy 45 minut
Kulinarne Fantazje Mariolisposób przygotowania jabłek się nieco różni. Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry. Jabłka przełożyć do miski, dodać(...)wierzchu cynamonem. Włożyć do piekarnika i podpiec, a w międzyczasie zrobić ciasto na biszkopt. 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na podpieczone jabłka, całość piec w 180 st. C przez
Kuchnia domowa Aniobrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto(...)pieczenia, a na dnie (bez boków) równą warstwą rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni. Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (moje jabłka były bardzo soczyste, więc odlałam z nich nadmiar soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać
Simply Foodsię, jak to sobie radziliśmy „z tym fantem” we Włoszech! Ciasto półfrancuskie- gotowe! Mrożone! Dostałam moc wyśmienitych jabłek...jest pomysł! Składniki -2 lub 3 porcje ciasta półfrancuskiego gotowego -jabłka- Szara Reneta -zielona herbata OP z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem od BASILUR -cynamon, -miód ok 2 łyżki Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Jabłka(...)szklankę gorącej wody 2 łyżki herbaty. Zaczekaj ,aż naciągnie, odcedz i dosmacz miodem. Wlej herbatę z miodem na jabłka. Włóż do piekarnika, odparuj herbate. Wyciąg jabłka i wystudz. Rozwiń płaty ciasta, pokrój w pasy.Jedan porcja to ok. 3 pasy. Zależy ja duże chcesz mieć „bułeczki”. Wyłóż jabłka na każdy płat i zwiń,lekko dociskając zewnętrzne brzegi. Ostrym
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: ciasto kruche 250 g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany dodatkowo 5 jabłek cynamon cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem do połączenia składników, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki(...)minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec następne 10 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na większe kawałki. Podpieczony spód posypuję cynamonem i wykładam jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku z cytryny cynamon mielony kardamon cukier puder(...)cienkie plasterki. Pokrojone jabłka dodać do wina i gotować około 2-3 minuty. Wyłączyć gaz i pozostawić na około 10 minut. Po upływie czasu jabłka wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski wzdłuż krótszego boku. Układać na nich plastry jabłek tak, aby część ze skórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość
Kuchnia w opałachDawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa(...)ułożyłam drugą warstwę krakersów. Mus jabłkowy przełożyłam do garnka i podgrzewałam na małym ogniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy jabłka zaczęły bulgotać, wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek galaretkę. Dokładnie wymieszałam, aby galaretka się rozpuściła. Połowę jabłek wyłożyłam na ciasto i równomiernie rozprowadziłam na ciastkach. Na jabłkach ułożyłam kolejną, trzecią już warstwę krakersów. Następnie wyłożyłam drugą połowę
Waniliowe Improwizacjepieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, gotować(...)koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach. Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach
Kuchcik gotuje