soli - 6-8 jabłek - płaska łyżeczka sody - olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu
mojewypiekiinietylkomąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtka *** *** Wszystko razem siekamy nożem *** *** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i obsypujemy połową cukru waniliowego *** *** Ciasto(...)wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki w cieście wycinamy kółka *** *** Na każdym krążku ciasta układamy kawałek jabłka *** *** Kółeczko składamy na pół i jeszcze raz na pół *** *** W miseczce mieszamy cukier z pozostałym cukrem waniliowym i moczymy w nich ciastka, tak żeby oblepiły się cukrem
Blog z Apetytemszklanki maki pszennej 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka ciemnego kakao 2 – 3 łyżki soku jabłkowego do nasączenia upieczonego ciasta. Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 500 ml wrzątku 2 galaretki winogronowe Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki wody cynamon do smaku 500 ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe Zapraszam również do obejrzenia filmu(...)włożyć do lodówki, do stężenia. W międzyczasie zrobić warstwę jabłkową: jabłka obrać i większość z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z dwóch jabłek wyciąć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, dodać do nich wodę, cukier, cynamon i zagotować. Kiedy jabłka zaczną się rozgotowywać, zdjąć je z grzania i odstawić
Pani M - kuchnia smakowitaszkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 2kg jabłek szara reneta ok 3-4 łyżki cukru ew. cynamon do smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić(...)bułką tartą. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiPyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :) Składniki:ciasto:2 szklanki mąki,1/3 szklanki cukru,150 g masła,1 jajko,3 łyżki mleka,szczypta soli,dodatkowo:5 jabłek,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżki cukru,50 g masła.Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko(...)prażymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka
Aga w kuchniznów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem(...)powstanie karmel. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Dodać do karmelu. Mieszać, aby nie powstały grudy. Gdy jabłka będą się rozpadać zestawić je z palnika. Dodać cynamon i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy
Fabryka pomysłówKażdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać.Można finansjerki przygotować w zwykłej(...)ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać.Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć.Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe. Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki(...)ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu). Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut. * jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią
Tradycyjna Kuchniajajka (oddzielnie białka i żółtka) 200 g masła 1/3 szklanki cukru 5 - 6 jabłek 2 - 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanka cukru pudru 1 - 2 łyżki kaszy manny Wykonanie: Mąkę i masło posiekać. Dodać żółtka i cukier i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą wyłożyć na dno formy wyłożonej(...)ciasta schować do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Poddusić w garnku z 2 - 3 łyżkami cukru. Pod koniec dodać cynamon. Podduszone jabłka wyłożyć na ciasto posypane kaszą. Białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru pudru. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić
Sto kolorów kuchniPieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy warstwę jabłkową. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka(...)jabłkami Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta: Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję Domowe rafaello na krakersach Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Ciasto Kinder Pingui Artykuł Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneoraz rozczyn. Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwody Przygotowuję biszkopt: Ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Kiedy ciasto jest już wymieszane, piekę ok. 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Przygotowuję jabłka: Jabłka kroję w drobną kostkę, a następnie podgotowuję z cukrem w 1/2 litra wody. Przygotowuję galaretki: Wodę, w której(...)równe części i rozpuszczam w nich galaretki. Kiedy galaretki tężeją, dodaję do nich jogurt naturalny - do zielonej galaretki 2 łyżki, do czerwonej 1/2 małego kubeczka. Ciasto kroję na pół, wykładam na nie chłodne jabłka, na to tężejącą zieloną galaretkę, następnie drugą część ciasta i tężejącą czerwoną galaretkę. Całość umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godz. SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli
WielopokoleniowoSzarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała(...)oraz jajko, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek wielkości formy lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem WARSTWA JABŁEK - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, od razu wymieszać z sokiem z cytryny (żeby
Smakołyki Berenikismak jabłek, smak śliwek - takie smaki najbardziej lubię! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 50 g roztopionego oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego na kruszonkę: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru pozostałe: 1 jabłko 10-15 śliwek węgierek Przygotowanie: Składniki na ciasto jogurtowe(...)Dodajemy jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone jabłka i śliwki. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni
Życie zaczyna się w kuchni