ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:126/956)

Szybki jabłecznik 142

budyń śmietankowy 50 ml alkoholu + 8 jabłek obranych i pociętych na 8 części Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę, na ciasto  położyć jabłka wciskając w ciasto - super zabawa dla dziecka :) .  Piec w temp. 180 stopni ok. 35  minut. Smacznego

Z notatnika
Tarta z jabłkami i cynamonem 167

takie maniaki muffinkowo – tartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego „gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1,5 kg jabłek - 5 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki cynamonu Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie(...)kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną. Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tary. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy ok. 20 minut. Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty. Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając

Kuchenne Wariacje
Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith 191

szybko, jak inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę .     Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej(...)turach dodajemy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy rózgą. Jabłka posypujemy galaretką w proszku, na którą wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na czystą ściereczkę, odwracamy jabłkami do góry, zdejmujemy papier, i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia

mojewypiekiinietylko
Puchatki z jabłkiem 188

jabłka cukier puder do posypania 1. Jajko ubić z cukrami na puch. 2. Dodawać stopniowo m ąkę i proszek na zmianę z mlekiem. Zmiksować na gładkie ciasto. 3. Jabłka obrać, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w poprzek w ok 0,5 cm krążki. 4. Jabłka zanurzać w cieście tak, aby się dobrze nim obkleiły, smażyć na rumiano

Kto ugości moich gości?
Rolada biszkoptowa z jabłkami. 173

pokrojone jabłka zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć w roladę. Ciasto gotowe :) Mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że i Wam posmakuje. Na naszym stole na pewno będzie częstym gościem :) Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 3-4 jabłka 3 łyżki cukru(...)miski. Gotowy biszkopt wylać na jabłka i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto przełożyć na ściereczkę papierem z jabłkami do góry. Ściągnąć papier i od razu zwinąć w roladę. Przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Maślane, ucierane ciasto z jabłkami 120

upieczeniu. Dlatego tez muszę zapisać ten przepis  dla siebie, bo w takiej wersji ciasta ucieranego z jabłkami jeszcze nie robiłam, a wyszło po prostu obłędnie. Delikatne, puszyste i mięciutkie z wyczuwalną maślaną nutą i mnóstwem jabłek, kwintesencja domowego ciasta, które można przygotować w kilka chwil. Składniki (na blaszkę 23x33): 6 jajek 150 g (3/4) szklanki cukru(...)kolejno żółtka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia, na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy.  Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C pieczemy 50 minut Po upieczeniu studzimy

Cynamonowe szczęście
Szarlotka tatrzańska 271

pieczenia. Dobrze jest rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii albo zwyczajnie wykleić blachę. Wstawić blachę z ciastem na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. 2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie poszatkować na cieniutkie plasterki za pomocą melaksera lub zwykłej(...)tarki. Dodałam do nich trochę soku z cytryny ale i tak ściemniały. Do posiekanych jabłek dodać cukier puder, cynamon i goździki. Bardzo delikatnie wymieszać.3. Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie wyrównać. (Ja najpierw podpiekłam spód około 20 min a potem dodatkowo wysypałam na wierzch kilka łyżek mielonych migdałów, żeby w razie konieczności wchłonęły sok z jabłek

UgotujmyTo.pl
Drożdżowy ślimak z jabłkami i cynamonem 220

końcu). Mieszamy dokładnie ręką do dokładnego połączenia składników (trwa to około 15 minut). Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym jest bardziej pulchne po wypieczeniu. Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je do rondelka w nieduże plastry, posypujemy cukrem(...)szerokości ok 5 cm i smarujemy go delikatnie jabłkami (na całość zużyć 3/4 owoców). Formę stawiamy pionowo i układamy nierówno ciasto, tworząc esy i floresy. Zabieg powtarzamy do wykorzystania całego ciasta. Na ciasto wyłożyć pozostałe jabłka i zostawić jeszcze na 5-10 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół) i piec przez

ChilliJemy
TARTA Z JABŁKAMI 275

przesiać, dodać masło, posiekać krótko i dynamicznie nożem lub malakserem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 1 h. Do większego garnka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, cukier, goździki i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy(...)się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście

Calzonella.com
KAKAOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM 181

cukru cukier waniliowy WYKONANIE CIASTA : Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy schłodzoną margarynę i siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka oraz dajemy łyżkę śmietany. Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba dokładamy jeszcze drugą łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część chowamy do lodówki, drugą do zamrażarki.  JABŁKA : Jeśli nie posiadamy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy oraz wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10 - 15 minut. GOTUJEMY BUDYŃ : Większą część mleka gotujemy, dodajemy cukry. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąkę. Wlewamy na wrzące  mleko i chwilę gotujemy. Mieszamy żeby budyń nie przypalił się. SKŁADANIE CIASTA : Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, gorący budyń oraz ścieramy

Pani na deser
Bardzo łatwe ciasteczka jabłkowe 183

ciasto francuskie (300 g) jabłko (1 szt.) cynamon Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: dla 2 łasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Weganka gotuje
SZARLOTKA NA KRUPCZATCE 116

Szarlotka na krupczatce jest przepyszna, a ciasto jest wyjątkowo kruche. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami i dawno nie jadłam. A że ostatnio naszło mnie na pieczenie ciasta, a w szafce zalegały jabłka w słoiku to od razu postanowiłam upiec szarlotkę . Doskonała do podania na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. A Wy jak radzicie(...)upały? Macie ochotę na pieczenie ciast w upalne dni? Składniki na szarlotkę na krupczatce (blacha 25 x 30 cm): Kruche ciasto: * 500 g mąki krupczatki * 200 g zimnego masła * 40 g smalcu * 3 żółtka * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 130 g cukru pudru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: * 1 duży słoik jabłek * cukier puder do posypania na wierzch

Zrób to smacznie
smaczna drożdżowa szarlotka... 133

aromat migdałowy, wbić żółtka i jajko całe, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem. Spiralami miksera wyrobić gładkie ciasto nie za gęste, zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia na około 45 minut. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy. Jabłka z działki ugotowane w kompocie dobrze odsączyć na sitku, dodać kaszę manną, cukier(...)widelcem rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie z wykorzystaniem z kompotu jabłek

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z orzechami pekan 179

łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan cukier puder do posypania ciasta Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć(...)minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać. Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem.  Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Na cieście ułożyć połówki orzechów. Szarlotkę piec ok 50 minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać

Smakołyki Asi
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną 791

Ciasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki(...)niego galaretkę z jabłkami (ja najpierw oddzielam biszkopt od papieru i odwracam go do góry dnem i wtedy na tę stronę wylewam masę). Galaretkę z jabłkami wyrównać i włożyć ciasto do lodówki na czas ubicia śmietany. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubić ze śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać i posypać płatkami migdałów. Można je najpierw podprażyć krótko na suchej

Ze smakiem i z pasją