ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:124/956)

Proste ciasto ucierane z masą budyniową i owocami 172

cienkim strumieniem olej. Nie przejmujcie się zbytnio, jeśli ciasto zacznie się w tym momencie rozwarstwiać – zwiększcie obroty miksera do maksymalnych a olej szybko się wmiesza.   Gotowe ciasto przelewamy z niskiej wysokości do formy i poziomujemy je, kilka razy manewrując formą w powietrzu. Wykładamy na ciasto warstwę z cienkich plasterków jabłka i rozrzucamy borówki. Od razu zajmujemy się drugą(...)szybko znika! SKŁADNIKI proporcje składników na tortownicę o średnicy 24cm CIASTO UCIERANE 50g oleju (5 łyżek stołowych) 110g cukru (0,5 szklanki 250ml) 120g mąki tortowej (3/4 szklanki) 2 jajka L lub 3 jajka S (130-135g) 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 średniej wielkości jabłko garstka borówek amerykańskich   MASA ŚMIETANOWO-BUDYNIOWA 150g jogurtu naturalnego bez cukru

Karo in the Kitchen
Francuskie różyczki 175

Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni  wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania         Jabłka(...)rozgotować, lecz uzyskać lekką elastyczność. Jabłka odcedzić i schłodzić. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba dodawać cukru do wody - wystarczy sama woda. Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze,  ciastka

Jadło i czytadło
Ciasto z jabłkami i masą migdałowo -cytrynową 171

Pyszne i bardzo proste ciasto z jabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło  za mną ciacho z jabłkami zatopionymi w smacznej masie. Postawiłam na połączenie migdałów i cytryny. Oj i się nie pomyliłam! Strzał w dziesiątkę!  Polecam! Ciasto jest bardzo proste, potrzebujecie kilku smacznych jabłek, trochę migdałów, jajka i składników(...)powyżej 18% tłuszczu) -1/3 szklanki mleka Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i 3 całe jajka + 1 białko, zagniatamy na elastyczne ciasto. Ciastem wylepiamy formę do pieczenia, np. żeliwną patelnię lub tortownicę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy otartą skórką z cytryny. Migdały, mleko, śmietanę, 2 całe jajka, cukier

SMYKWKUCHNI
Marcepanowe ciasto z jabłkami 290

wbijać po jednym jajku, aż masa stanie się puszysta. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę dwa jabłka. Wymieszać i wyłożyć ciasto(...)formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułożyć trzecie jabłko pokrojone na cząstki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: jabłka , marcepan

https:KKuchniaMniam
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 279

Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem.  Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy  wodę, dodajemy cukier i zaczynamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy(...)blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, podpiekamy 15 minut w temperaturze 190*. Następnie na ciepły spód rozkładamy ciepłe jabłka i kładziemy drugie ciasto.  Jabłecznik pieczemy 30 minut w  temperaturze 180 % C, termoobieg.  Po upieczeniu jabłecznik studzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego.            Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji  kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Fit ciasto z jabłkami i kruszonką 174

jabłkami i kruszonką. Takie ciasto w jesiennych klimatach, z aromatycznym przyprawami, z mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i dużej ilości tłuszczu. Kruszonkę można pominąć w tym przepisie, ale zdecydowanie polecam dodać orzechy włoskie. Ciasto robiłam w bardzo małej formie, więc zdecydowanie polecam podwoić ilość składników jeśli chcemy przygotować go w większej ilości. Takie ciasto jest idealne na deser(...)łyżeczka cynamonu 2 jabłka Kruszonka: 2 łyżki cukru (użyłam brązowego) 30 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek mąki owsianej garść posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść kruszonkę. Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka

Healthy food explorer
SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE – NAJLEPSZA! 285

Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku nie da się porównać z niczym innym, bo babcia w tę szarlotkę wkładała całe serce. Dziś mam dla Was przepis na nią. Jest(...)odstawiamy do przestudzenia. CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami. Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez ok. 5 minut. Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, przecinamy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy blachę ( 25×28 ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy. Podpiekamy ok. 10 minut w 180C. CAŁOŚĆ: Na podpieczone ciasto wyciągamy prażone jabłka. Do pozostałego ciasta

Ostra na Słodko
Szybki biszkopt z jabłkami 371

foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby ciastu wilgotności. Na drugi dzień po upieczeniu było smaczniejsze :) Sprawdziłam, wystarczą 4 jabłka

Proste Potrawy
Szarlotka przekładana z orzechami 356

pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na  złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z pozostałym ciastem-mamy mieć 3 spody. MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach(...)trochę odlać. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.  Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Ciasto pzykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia. MASA ORZECHOWA Wszystkie składniki masy  dajemy do garnka i wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu lekkiego zgęstnienia i ściemnienia masy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka na kruchym cieście z masą kajmakowo - orzechową 84

się już nad urokami tego miasta, więc znów tylko napomknę - warto. Dlaczego o tym pisze? Skusiłam się tamże na dwie szarlotki. Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście  - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój specjał: Składniki(...)średnicy 22 - 24 cm, wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Smarujemy równą warstwą masę kajmakowo - orzechową. Bezpośrednio na masę wykładamy odciśnięte wcześniej z soku płatki jabłek. Na warstwę jabłek wykładamy resztę ciasta ( rwąc kawałki, rozpłaszczając w dłoni  i rozkładając jeden przy drugim tak, by zakryły dokładnie całość owoców). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut

Kronika Piekarnika
Kruchy jabłecznik z jabłkami i bezą 195

mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody(...)mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody

Pogotujmy.pl
Maffinki z płatkami owsianymi i jabłkami 186

przesiać i połączyć z ciastem, dodając również proszek do pieczenia (Miksować przez 1-2 minuty na najmniejszych obrotach miksera) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i płatki owsiane. Wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać do papilotek. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni Polecam

Ania i Marcin gotują
Szarlotka z lukrem 460

jesień. Naszło mnie na szarlotkę która również kojarzy mi się z jesiennymi dniami ale za to sobie osłodziłam te smutne dni. Szarlotka jest pyszna. Kruche i delikatne ciasto z dużą ilością jabłek bo taką właśnie lubię. Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie(...)pomiędzy dwoma papierami, przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku

Ala piecze i gotuje
Spis sprawdzonych przepisów na Wielkanoc 279

SPIS SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA WIELKANOC Ciasta: Ciasto z makiem na maślance Ciasto Cappucino Ciasto styropian Ciasto kokosowe z chałwą i jabłkami Szarlotka klasyczna Szybki jabłecznik na oleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way  Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka(...)trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie Szarlotka pod różową chmurką Ciasto Muller Froop Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Ciasto zemsta teściowej Ciasto z połówkami jabłek Najprostsza szarlotka Ciasto leśny mech Babki / babeczki: Herbaciana babka Babka na Coca Coli Babkba bananowo- kawowa Muffinki z musli Muffinki czekoladowe Muffinki jogurtowo- miodowe Muffinki dwukolorowe Muffinki czekoladowe

W Moim Magicznym Domu
Jabłkowe róże w cieście francuskim 338

karnawał ja upiekłam te róże i podałam jako słodką przekąskę karnawałową moim gościom na imprezie organizowanej u mnie w domu. Goście byli zachwyceni.   1 op. gotowego ciasta francuskiego 2 jabłka 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowej konfitury morelowej)  sok z 1/2 cytryny cukier puder do posypania Jabłka umyć,przekroić na  pół,wyciąć gniazda nasienne(...)sito,osączyć i przestudzić. Ciasto rozwinąć,pociąć na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem,na połowie ułożyć plasterki jabłek tak aby zachodziły na siebie. Jabłka mogą delikatnie wystawać ponad ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka i zwinąć w rulon tworząc różę. Gotowe róże włożyć do formy do wypiekania muffinek. Na wierzch nałożyć arkusz papieru do pieczenia

Kolorowa kuchnia Elki