Kruche ciasto to nasz absolutny faworyt tej wiosny. Proste w przygotowaniu! Małe szanse, że coś się za mocno upiecze, lub nie dopiecze. Potrzebujesz jedynie kilku składników. To ciasto to strzał w dziesiątkę! Tarta jabłkowa w wersji fit już na blogu . Składniki na kruche ciasto (spód): 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki erytrolu 3/4 kostki masła(...) sok z cytryny Przygotowanie Najpierw przygotuj kruche ciasto, zagniatając mąkę orkiszową, żytnią, erytrol, masło z żółtkiem i cynamonem, oraz solą. Następnie uformuj z ciasta kulę i włóż na około godzinę do lodówki. Następnie przygotuj kruszonkę. Wszystkie podane składniki – mąka, erytrol i masło zagnieć, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż do formy
Czynniki pierwszeopakowania różowego kisielu WYKONANIE CIASTO: Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i zimny tłuszcz. Wszystko siekamy, następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Resztę ciasta zagniatamy z kakao i wkładamy do zamrażarki. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy(...)dusimy, dodajemy cynamon i cukier do smaku. Odkładamy w chłodne miejsce. BEZA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy kisiel. SKŁADANIE I PIECZENIE CIASTA: Na podpieczone ciasto wykładamy zimne jabłka i w odstępach dajemy wiśnie. Łyżką nakładamy bezę i równo rozsmarowujemy. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i pieczemy ok. 40 - 50 minut
Pani na deserOstatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki(...)drobny cukier oraz wanilinowy, cynamon i masło. Ewentualnie do jabłek wlać 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości jabłek (masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka!). Jedną część kruchego ciasta rozwałkować i przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany spód wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut
Ugotowaćpuszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka. UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek nie należy wylewać! Będzie jeszcze potrzebny na samym końcu. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem(...)stopni. Pieczemy około 45 minut (należy sprawdzić ciasto patyczkiem). Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakłuwamy je gęsto wykałaczką i jeszcze gorące smarujemy syropem pozostałym po jabłkach. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. A na koniec jeszcze wersja graficzna;) Babkę dodaję do akcji
My simple kitchenWczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE(...)foli . I pokroić na 2 cm. płaty. Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół. Na płat układać jabłka, by półokrągła część wystawała poza ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać.. Układać w foremkach na muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie EwySkładniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem. Jabłka ułożyć na cieście. Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta. Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym. Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni
Kulinarny karnet Christopheratworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam SKŁADNIKI: Na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 2 żółtka 2 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: ok. 1 kg sera 6 jajek 15 dag masła lub margaryny(...)tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki. Mak wyłożyć na jabłka. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony
W kuchennym oknie EwyDziś przedstawiam coś pysznego i bardzo sezonowego. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego przepyszna szarlotka z cynamonowymi jabłkami i świeżymi malinami w cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion(...)cynamon, podsmaż jeszcze przez chwilę, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Wyłóż połowę ciasta ugniatając palcami na dno tortownicy, na nie wyłóż jabłka a na jabłka maliny. Zetrzyj resztę ciasta na grubych oczkach na wierzch i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw na wystudzenia
karmelowyrazem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w oka mgnieniu. Składniki na kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 3 żółtka(...)ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko budyń ciasto z lodówki rozwałkować między pod folią spożywczą do wielkości foremki. Ciasto przenieść do prostokątnej foremki, tak by folia znalazła się na górze. Folię usunąć wyłożyć jabłka na ciasto, wyrównać. Przykryć ubitą pianą z białek. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cynamonowego 1 łyżka cukru trzcinowego cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto. Można zagnieść za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Z ciasta formujemy dwie kulę, jedną większą drugą mniejszą. Owijam folią spożywczą i pozostawiam w lodówce na ok 30 min. Międzyczasie obieram jabłka i trę na tarce o grubych oczkach. W garnku(...)wymiarach 24/24 cm wykładam papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągam ciasto. Duża kulkę trę na tarce o grubych oczkach na dno. Jabłka przekładam na ciasto. Mniejszą kulkę ciasta trę na jabłka. Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 50-60 minut w 180 stopniach. Na koniec po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem
Gotowanie PatkiWykwintne, delikatne i rozpływające się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!. Przepis na dużą formę 25x40 cm Biszkopt jasny: Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)wyżej. Ciasto kokosowe: 5 białek 15 dag wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. 2. Piec 15-20 minut w 180 C. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek 2 zielone galaretki
Apetyczna babeczkakolor dodał ciastu niewątpliwego uroku.Jedyną wadą tej szarlotki jest fakt, że troszkę się rozpada przy krojeniu - niemniej smak zdecydowanie to wynagradza.Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta (tylko dwie łyżki i jedna łyżeczka cukru); takie, w które można się wgryźć (dosłownie), to to jest zdecydowanie coś dla Was.Szarlotka z kisielową piankąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)ciasto kruche(...)gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość 4-5 cm.Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika, wyjąć z formy
Pożeraczka, czyli raz adobrześlimaczków to Pyszny deser dla wszystkich miłośników jabłkowych słodkości z nutą cynamonu. Z jednej porcji ciasta francuskiego wychodzą dwa duże ciacha. Przepis można modyfikować i zrobić np. cztery mniejsze ciasteczka. Składniki/2 porcje: – 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – 1-2 duże jabłka – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – mleko do posmarowania Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy, wydrążamy miąższ(...)kroimy w plastry. Gotowe ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku. Wzdłuż długich prostokątów układamy pionowo plastry jabłek i posypujemy jabłka cynamonem. Zwijamy w duży ślimak. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Do środka ciastka wsypujemy cukier. Wierzch ciasta oraz boki smarujemy delikatnie mlekiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku
I LOVE LIFEresztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki(...)ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie z hakiem, do momentu aż przestało się kleić do ścianek misy miksera. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka
moj przepis naresztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki(...)ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie z hakiem, do momentu aż przestało się kleić do ścianek misy miksera. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka
moj przepis naresztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki(...)ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie z hakiem, do momentu aż przestało się kleić do ścianek misy miksera. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka
moj przepis naJabłka w cieście to świetna szybka przekąska, do tego proponuję słodziutki sos karmelowy o smaku kokosowym! Idealne na śniadanie, obiad, deser. Składniki: 60 g mąki 1/4 szklanki mleka 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jabłka – najlepsze kwaskowate olej do smażenia Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce. Jabłka umyć obrać pokroić w grube plastry, wyciąć środek z pestkami. Na patelni rozgrzać olej, każdy plaster jabłka maczać obficie w cieście, smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem. Sos karmelowo kokosowy: szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g śmietanki kokosowej 50 g masła 20 ml syropu kokosowego VICTORIA
Mój pomysł naciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie z hakiem, do momentu aż przestało się kleić do ścianek misy miksera. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka(...)samo postąpić z gruszkami. Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą. Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części. Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć je tak żeby pokryło całe dno formy. Na to wyłożyć dżem. Na to wyłożyć pozostałe ciasto. Następnie wyłożyć jabłka. Piec w temp. 200 st. przez 40 min. lub dłużej
moj przepis naZima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki: Gotowy rulon ciasta francuskiego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
ciastkarnia na kruchym spodzie