chce mi się czegoś słodkiego":-) Tę tartę robi się bardzo szybko, ma fajny szarlotkowy smak i można pokombinować z jej składnikami... No i ma bardzo dużo jabłek w stosunku do ilości ciasta:-) Składniki: 250 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej biszkoptowej 50-100 ml cukru 1/2 kostki margaryny lub masła 1 jajo 2-3 łyżki kwaśnej(...)jabłka 2-3 łyżki cukru brązowego smażone jabłka Po schłodzeniu ciasta należy je szybko rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ja wybrałam formę to tarty. Wyłożone ciasto podziurkować widelcem, żeby nie zbąblowało podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarować smażone jabłka - w ilości zależnej od upodobań. Na smażone jabłka ułożyć plasterki
Ze smakiem bez glutenuzdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar. WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1/3 łyżeczki cynamonu 2 jabłka kilka posiekanych(...)orzechów Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło
Bon appetit mon amieMasz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy. ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniaskładników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto. Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder(...)posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka
kulinarne odsłony patiskładników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto. Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder(...)posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka
kulinarne odsłony patiPrzepis na tradycyjny jabłecznik. Wspaniałe ciasto na jesienny czas do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki Ciasto 3 szkl. mąki 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki śmietany Dodatkowo 2 kg jabłek cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć na pół godz. do lodówki(...)nagrzanego piekarnika 180 st. na ok. 15 min. 2 kg jabłek zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy,1/2 szkl. cukru – podsmażyć, żeby jabłka się trochę rozleciały, na koniec dodać 2 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć uprażone jabłka, rozwałkować resztę ciasta i wstawić do piekarnika
Wasze Przepisycały czas kontynuując ubijanie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjęte z zamrażalnika 4 kulki ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio nad formą, w której będzie się piekło ciasto. Startym ciastem dokładnie wyłożyć spód oraz boki formy. Na ciasto wyłożyć jabłka, na których równomiernie rozprowadzić pianę z białek. Nad pianą zetrzeć pozostałe dwie kulki(...)Białka, które wykorzystamy do przygotowania piany powinny być w temperaturze pokojowej. Wybierając jabłka zdecydowałam się na Jonagold. Możecie oczywiście wykorzystać także inne rodzaje jabłek. Ważne jednak aby jabłka, które wybierzecie nie były zbyt miękkie. Takie jabłka w trakcie pieczenia puszczą sok i ciasto po upieczeniu nam namoknie. Mąkę z komosy ryżowej zastąpić można mąką ryżową, natomiast
MeCooksChrupiące, nie za słodkie małe ciasteczka z ciasta francuskiego i jabłek. Szybkie i łatwe do zrobienia, nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem niezapowiedzianych gości lub, gdy najdzie nas ochota na małą słodycz. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 małe jabłka, łyżka proszku budyniowego śmietankowego, łyżeczka cukru, pół łyżeczki cukru, cukier perlisty do posypania, 1 jajko, łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto(...)dzielimy na 8 równych części. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. Mieszamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem oraz cynamonem. Nakładamy na ciasto francuskie. Jajko roztrzepać wraz z mlekiem. Posmarować brzegi ciasta - zamknąć robiąc "kieszonkę" Brzegi docikamy delikatnie widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem, nacinamy od góry w dwóch / trzech miejscach, posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Lena Gotujecukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego(...)cukru białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego
SMYKWKUCHNIdeserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek - sok z ½ cytryny - cukier puder(...)jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Pozostałe ciasto usmażyłam bez jabłek w głębokim tłuszczu (patrz ostatnie zdjęcie). Jabłka i cynamon są dostępne przez
mojewypiekiinietylkowszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole. Tortownica 24 cm 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny lub masła 2 łyżki(...)Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy ciastem z lodówki. Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać
VioletoweKucharzeniesamym początku przygotować kruche ciasto : zimne masło połączyć wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i żółtkami. Przygotowane kruche ciasto przełożyć do woreczka i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 180ºC (do lekkiego zezłocenia). W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć(...)Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka. Na sam wierzch przełożyć bezę kokosową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut w 180ºC (do zarumienienia bezy). Od lewej strony: przygotowywanie kruche ciasta i bezy kokosowej Składanie ciasta: kruchy spód, duszone jabłka i beza kokosowa Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Ciasto: 120g mąki ryżowej 130g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1,2kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem) garść posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych(...)Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 13 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Nadzienie: 3. Jabłka
Mała CukierenkaCiasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do wszystkich zmodyfikowałam go :) Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi(...)jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka. Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy
Smaki Edytymamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :) Ciasto: 20 dag maku (suchego, zmielonego) 40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki) 125g margaryny (pół kostki) 30 dag cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 2 łyżeczki proszek do pieczenia Polewa(...)dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm). Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu
Smakowy Raj