ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:122/956)

Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką 153

naszym domu jabłka znikają w mgnieniu oka. Moje dzieci kochają jabłka (co mnie bardzo cieszy). Synek potrafi zjeść ich ogromną ilość. Zresztą cała rodzina je uwielbia Najlepsza zdrowa przekąska Ale żeby było zdrowo, to trzeba sięgać po jabłka najlepszej jakości. My polecamy Wam jabłka marki AMELA O marce AMELA Marka AMELA ,  to jabłka produkowane(...)jabłka to źródło tak cennych dla organizmu witamin C, A, B1, B2, B3, B6, E, K, PP oraz kwasu foliowego, ryboflaminy, tiaminyniacyny. Oczywiście zawartość składników zależy od odmiany jabłek, ich dojrzałości rodzaju uprawy itd. Nie mniej warto je wprowadzić na stało do diety. A te jabłka, których nie zjemy na surowo, wykorzystajcie do zrobienia pysznego ciasta

Słodkie okruszki
Najprostsza szarlotka z wkładką 47

zrobić najprostszą szarlotkę z wkładką? Najprostsza szarlotka z wkładką nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, jedynie potrzebuje czasu. Najpierw przygotowujemy ciasto kruche, które musi poleżeć w lodówce. Z podanych składników wyrabiamy kulę ciasta i formujemy wałek, który wkładamy do lodówki. Myjemy jabłka, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wsypujemy do garnka z cukrem i gotujemy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Połową ciasta wylepiamy spód i nakłuwamy widelcem. Smarujemy ciasto powidłem śliwkowym i układamy obok siebie herbatniki. Wykładamy na herbatniki mus jabłkowy- jeśli jest za rzadki, dodajemy do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy dokładnie. Wyrównujemy. Drugą połowę ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio na jabłka.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50- 60 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą 120

opakowania ciasta francuskiego 3 średnie jabłka 1 pomarańcza 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła Wykonanie: Ja użyłam ciasta francuskiego w rulonie, ale można użyć też ciasta mrożonego (ciasto musi być rozmrożone). Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze obrać ze skórki i również drobno pokroić. Masło rozpuści i dodać pokrojone owoce(...)trakcie duszenia dodać cukier i cynamon. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty na każdy kwadrat nałożyć usmażone wystudzone owoce. Ciasto złożyć na pół i docisnąć widelcem. Piec ok 15 minut w temperaturze 210 stopni.   Artykuł Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
łatwe ciasto ucierane kakaowe z jabłkami i galaretką... 59

jabłka obrać cienko ze skórki, zetrzeć na tarce do ogórków w cienkie talarki. Starte jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i kisielem pomarańczowym, odstawić na bok. Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, wbić jajka, wlać olej rzepakowy i mleko, rózgą dokładnie wymieszać na masę nie za gęstą. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać(...)Jabłka wymieszać i wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut. Ciasto w formie dobrze wystudzić, galaretki wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, gdy zacznie tężeć wyłożyć na wystudzone ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane kakaowe, jabłka z kisielem wymieszane są smacznym nadzieniem

W Mojej Kuchni Lubię
Ucierane ciasto z jabłkami 164

Najprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami. Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :) Składniki: 1 szklanka maki pszennej typ 450 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru duża łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)ubijania samych jajek i stopniowo dodać cukier). Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, powoli dolewamy olej ciągle miksując. Stopniowo również dorzucamy mąkę nie zapominając o mieszaniu. Do ciasta wsypujemy delikatnie połowę jabłek i wylewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 2/26 cm). Na wierzchu układamy według upodobania twórczego druga połowę jabłek i delikatnie posypujemy ją cynamonem. Ciasto

ChilliJemy
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 134

rustykalnym klimatem i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Najważniejsze w szarlotce są jabłka, ich smak musi być słodki i jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki(...)cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich orzechach! Należy dokładnie wymieszać je ze startymi jabłkami i posypać nimi wierzch ciasta. W piekarniku

Kuchnia Pani Wiosny
ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju 131

drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka.   *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na ciasto: 260 g mąki 4 jajka 55 g mąki ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 130 g cukru pudru szklanka oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 jabłka 100 g rodzynek łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)przesiać. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i przesypać cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć jabłka i rodzynki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 131

Jabłka w cieście naleśnikowym to smak dzieciństwa. Warto do tych czasów i smaków wracać.      Ciasto: ½ szkl. mąki, ½ szkl. mleka, 1 jajko, szczypta soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka wiórek kokosowych Nadzienie: 2 jabłka, cynamon, cukier puder do posypania Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy(...)plastry. Wycinamy gniazda nasienne. Plastry jabłek posypujemy cynamonem, maczamy dokładnie w cieście z obu stron. Kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron

słodki bratek
ciasto jabłkowe z kamyczkami czekoladowymi łatwe i smaczne... 138

miękka palma, cukier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować, masa będzie zważona ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksowac na gęste ciasto forma 25x20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować w blaszce na cieście rozłożyć jabłka i posypać posypką kamyczki czekoladowe ciasto piec 50-55 minut w 200 C, pod koniec można nakryć folią aluminową(...)mocno jabłka się nie spiekły, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przekładaniec Siostry Anastazji 112

łyżeczka, polewa czekoladowa: czekolada mleczna 200 g, mleko 4-5 łyżek, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, wiórka kokosowe do ozdoby. Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.  Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć z cukrem i pod koniec dodać galaretkę i wymieszać.  Masa(...)następnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto kruche, które posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka, następnie pianę kokosową, masę orzechową i przykrywamy wierzch pozostałym ciastem kruchym. Ciasto pieczemy w 170 st. C przez 30-40 min. aż będzie rumiane

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik pod pierzynką serową 142

wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej.  Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy(...)jabłka i równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 160C przez około 70min

Amatorka kuchenna
Szarlotka 84

całej powierzchni. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C. Na podpieczony spód wykładamy nasze ostudzone nadzienie jabłkowe, tworząc owocową warstwę. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki, wałkujemy je przez folię, dzielimy na paski o mniej więcej równej szerokości, a następnie układamy we wzór kratki na warstwie owocowej. Ciasto pieczemy przez 30–35 minut(...)odstawiamy szarlotkę do ostygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny! Szarlotka to klasyka smaku – pyszne ciasto jabłkowe, idealne, by umilić sobie czas spędzony w domu. Po drugie: wszyscy lubią jabłeczniki. Czy znacie kogokolwiek, kto pogardzi ciastem z jabłkami i cynamonem? My też nie! Po trzecie: jest prosty. Przygotowanie tego ciasta jest nieco czasochłonne

Proste-przepisy.pl
Prosta szarlotka 100

kruchym cieście z mąki orkiszowej, z niewielką ilością cukru i oczywiście pachnącą cynamonem.  Szarlotkę robiłam w małej formie, więc jeśli chcemy zrobić większe ciasto to polecam podwoić ilość składników. Składniki (forma 21 x 21 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej szczypta soli 4 łyżki ksylitolu/erytytolu/cukru 120 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 4 jabłka(...)minut w 180 stopniach C. Nadzienie:  Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Następnie odcisnąć sok. Miskę ze startymi jabłkami odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Do odciśniętych jabłek dodać cynamon i opcjonalnie posłodzić. Na spód kruchego ciasta wyłożyć jabłka i wyrównać. Następnie zetrzeć odłożone

Healthy food explorer
Słodkie środy - Cynamonowa szarlotka z pianką 137

kruchym cieście z towarzystwem bezowej pianki. Ktoś dzisiaj skusiłby się na kawałeczek? Do kawy idealna .... Cynamonowa szarlotka z pianką SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy  1 szczypta soli  jabłka: około(...)mnie wyłożona papierem do pieczenia) Jabłka obieramy,ścieramy na dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jabłka mieszamy z cukrem z wanilią, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Jabłka wykładamy na ciasto. Pianka: białka ubijamy dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier puder i proszek budyniowy. Powstałą pianę wykładamy równomiernie na warstwę jabłek. Z zamrażarki wyciągamy ciasto, ścieramy na wierzch

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 3354

Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam.        SKŁADNIKI : na ciasto półkruche      na blaszkę o wymiarach 25/30  3  szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem ( szklanka z duralexu ) 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem.  Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy trochę wody, dodajemy cukier i zaczynnamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy

Kulinarne Fantazje Marioli