ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:121/956)

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 141

jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Cynamon  Cytryna 7 średnich jabłek  Wykonanie     Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, szybko zagniatam .    Ciasto dzielę na 2 równe części, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na pół godziny.       Obrane jabłka, trę na tarce(...)ciemniały. Starte jabłka posypuję 2-3 łyżkami cynamonu. Całość dokładnie mieszam.       Po pół godziny wyciągam jedną cześć ciasta, równomiernie rozkładam na dnie tortownicy. Na ciasto nakładam lekko odciśnięte jabłka. Na jabłka nakładam drugą cześć ciasta, które rozrywam na małe kawałeczki.  Szarlotkę piekę  około 45-50 minut

Zdrowo i kolorowo
Kieszonki z ciasta francuskiego z jabłkami 73

lekkie ciasto z jabłkami. Nie wymaga ono żadnych zdolności kulinarnych, ponieważ jest przygotowywane z gotowego ciasta francuskiego. Kieszonki smakują zarówno bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak i po przestudzeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 3 nieduże jabłka 1 łyżka cukru sok z połowy cytryny 1 jajko cynamon i rodzynki wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, rodzynki i wymieszać.  2. Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 kwadratów. Na każdym położyć łyżkę jabłek. Na drugiej części kwadratu zrobić trzy nacięcia (jak na załączonym poniżej zdjęciu). Brzegi kwadratów posmarować rozbełtanym jajkiem i złożyć po przekątnej w trójkąty. Miejsca sklejenia

Danka Pichci
Imbirowa szarlotka 150

menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;)  Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru(...)formy.  Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Korzeń imbiru obieramy i siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę. Łączymy jabłka z imbirem i opakowaniem cukru waniliowego. Następnie kładziemy na ciasto.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.  Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier puder

Życie zaczyna się w kuchni
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 254

Dzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne i na jednym kawałku nie można poprzestać. Gościom bardzo smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą(...)roztopioną czekoladą. Na czekoladę wylać około 2/3 masy krówkowej ( patrz FILM ). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć drugą część biszkoptu (biszkopt w blaszce będzie wilgotny od jabłek). Nasączony biszkopt położyć na ciasto w blaszce, lekko docisnąć. Polewa: 9. Do rondelka przełożyć składniki na polewę i podgrzewać, mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 1 minutę

Mała Cukierenka
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 143

chowamy ja do zamrażalki. Następnie zagniećmy ciasto i schowajmy do lodówki, starając się żeby chociaż z 30 min tam pobyło, a najlepiej z 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krotko zagniatamy, wałujemy na kształt koła i przekładamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki. Jabłka ścieramy na tarce(...)ściemniały. Teraz wyjmujemy nasza tortownicę z ciastem z lodówki i smarujemy ciasto białkiem które nam zostało z zagniatania ciasta ( dosłownie łyżka białka - resztę białek zamrażamy, przydadzą się do innych wypieków) zawsze tak robię w przypadku kruchych ciast, pozostaje ono suche i nie tworzy się zakalec. Teraz na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Ja obsypuje cynamonem je tylko

Gotowanie...to proste !
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 232

Drożdżowe ciasto z dodatkiem kakao przełożone galaretką z jabłkami. Dzięki czemu ciasto zachowuje dłużej swoją świeżość i tak szybko nie wysycha. Można powiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko(...)tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować perełkami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta drożdżowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , drożdże , galaretka , jabłka

https:KKuchniaMniam
Szarlotka - smak dzieciństwa 159

żółtka plus jedno całe jajko 20 dag cukru kryształ Dodatkowo: 1,5 kg jabłek -kwaśnych 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE  Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce(...)Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Jabłka odciskamy i lekko skrapiamy cytryną. Odstawiamy do lodówki. Mąkę siekamy z margaryną. dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy jabłka               i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Maślane ciasto z jabłkami. 136

Mamy sezon na świeże jabłka, więc zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasto z jabłkami. W sam raz do kawki i szybko znika z talerzyków. Do ciasta użyłam produktów firmy PLENUS NATURA . Zapraszam :)    Składniki : 1i 3/4 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Plenus Natura   1 łyżka(...)cukrem wanilinowym i masłem na krem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, następnie dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać.Ciast ma gęstą konsystencję ale tym się nie zrażajcie bo wyjdzie delikatne i miękkie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z budyniem 137

Szarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek(...)jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu z cynamonem sprawia, że ciasto jest wręcz genialne. Polecam je Wam do popołudniowej kawy. Na pewno Was nie zawiedzie ;-)  SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru

Czary - gary w kuchni
Jabłecznik z budyniem 266

królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto:4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka,250g masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać(...)godzinę. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy oraz cukier do budyniu. Jabłka obrać, pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Mieszać

Z miłości do słodkości
Jabłkowy przekładaniec 190

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki(...)garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka trochę zmiękną i odparuje z nich sok. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Połowę jabłek wyłożyć na jedno z ciast jasnych, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu

Ewusiowe Smaki
Zapiekane jabłko na kruchym ciastku z kokosem. 203

słodkiego wzięło. A że uwielbiam wszystko co jest na bazie kruchego ciasta, to stworzyłem takie oto pyszności. Czego użyłem? -jabłko pokrojone na okrągły gruby plaster -100 gram mąki TYP550 -50 gram masła -duża garść kokosu -duża garść cukru Kokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy na dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem(...)wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko grubą warstwą powstałego ciasta i dokładnie uklepujemy palcami dociskając środek i brzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem. Na górę dajemy

BaRepas
Cytrynowe ciasto drożdżowe 128

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche z jabłkami i powidłem 138

pieczenia o wymiarach ok. 28 x 23 cm. Ciasto zarobić i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia posmarować powidłem śliwkowym. Drugą część ciasta podzielić ponownie na 2 części i do jednej dodać 2 łyżki kakao –zarobić. Owinąć w folię i włożyć na chwilę do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na bardzo(...)drobną kostkę. Wyłożyć na ciasto. Przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i dodać stopniowo ciągle ubijając ¾ szklanki cukru. Pianę wyłożyć na ciasto. Wyciagnąć 2 części ciasta z lodówki i zetrzeć na placek na tarce o grubych oczkach na przemian najpierwjasne a później ciemne ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Artykuł Kruche z jabłkami i powidłem pochodzi

I LOVE LIFE
Ciastka francuskie z kremem budyniowym 32

gotowego ciasta francuskiego wycinamy prostokąty, na których układamy nadzienie i składamy. Teraz wystarczy tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i gotowe. Składniki na ciastka francuskie z kremem budyniowym (16 sztuk): 2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g każde) 500 ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru łyżeczka ekstraktu migdałowego 4 łyżki cukru 2 duże jabłka(...)aluminiową i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy je na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę dusimy, aż odparuje większość płynu. Jabłka odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy wzdłuż

e-PrzepisyKulinarne