ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:130/956)

Krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym 550

cieście naleśnikowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Ten pomysł na krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się także wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście. W kilka minut mamy gotową fajną przekąskę do filiżanki kawy. KRĄŻKI JABŁKOWE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki 4 jabłka 1 jajko(...)miski. Następnie wbijam jajko, dodaję mleko, cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieram i kroję w 0,5 cm plastry. Następnie z każdego kawałka wykrawam środek z częścią gniazda nasiennego. Każdy plaster jabłka obtaczam w cieście naleśnikowym i przekładam na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażę z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu

Alle Dobre!
Łatwe ciasto z jabłkami 716

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :) Składniki: 5 sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek(...)mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście lekko je dociskając. Opcjonalnie można posypać cynamonem.   Piec około 40 minut w 180 stopniach

W garach u Gosi
Prosta szarlotka 112

glostery. Jeśli zaopatrujesz się w warzywniaku, koniecznie podpytaj sprzedawcę o to, jakie odmiany poleca – zwykle to prawdziwa kopalnia wiedzy. Czym zagęścić jabłka na szarlotkę? Uprażenie jabłek na szarlotkę może zajmować nieco czasu, zwłaszcza gdy jabłka puszczą sporo soku. W takiej sytuacji najlepszym sposobem będzie dłuższe gotowanie ich bez przykrycia, do momentu aż nadmiar płynu odparuje(...)minut. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż je do dużego garnka, dodaj miód oraz cynamon i zacznij gotować na niewielkim ogniu. Jabłka powinny szybko zmięknąć i puścić sok. Gotuj do momentu aż odparuje z nich większość płynu. Gdy jabłka lekko przestygną, wyklej spód formy, zużywając około 2/3 ciasta. Spodnia warstwa powinna mieć

okolicepalnika.pl
Ciasto "Miodowe lata" 199

galaretki agrestowe sok z 1/2 cytryny Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 części i upiec 2 placki (30x20cm). Placki(...)gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Wtedy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę jabłkową wylać na całkowicie ostudzoną warstwę serową. Jabłka przykryć drugim plackiem. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa: W garnuszku rozpuścić masło, cukier, mleko, kakao

Smakołyki Asi
Szarlotka z bezą i kruszonką 132

ciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto,  warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego dla podniebienia ?  Nie sądzę J   Ciasto kruche na blaszkę(...)żółtkami, dodać pokrojone na kawałki masło, lub margarynę   zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.     Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.     Nadzienie: Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowo-jabłkowe półkruche ciasto z ricottą 142

suchymi składnikami, siekając je w drobne kawałki. Następnie, gdy w cieście są drobne kawałeczki masła, tworzymy otwór do którego wybijamy 2 całe jajka i dwa żółtka, po czym dodajemy ricottę ze śmietaną oraz esencję waniliową. Ciasto wyrabiamy rękami, podsypując mąką gdy za bardzo się klei. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, być zwarte i sprężyste. Okręcamy je folią(...)cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.   Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.   Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy 1/3 – zostawiamy na wierzch ciasta. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy rabarbar z jabłkami i wyrównujemy

Smaczna Strona
Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami 88

gruszki, śliwki, brzoskwinie a nawet truskawki. Biszkopt z jabłkami. Biszkopt z jabłkami składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 200g cukru białego 4 jajka 15g proszku do pieczenia 800g jabłek sok z 1/2 cytryny cukier puder i cynamon do posypania Biszkopt z jabłkami przepis: Krok 1. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić(...)żółtkami masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać kawałki jabłek - piec około 1 godzinę w 180 stopniach lub do 'suchego patyczka'. Upieczony biszkopt z jabłkami wystudzić, posypać z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu

Moja Książka Kucharska
Ciastka jesienne róże 318

okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie(...)wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować,  aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na pasku posmarowanym dżemem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Drożdżówka z Budyniem i Jabłkiem 97

wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie Gdy ciasto wyrasta mamy czas by przygotować nadzienie. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając cukier oraz 400 ml mleka (zamiast 500, jak jest napisane na opakowaniu). Budyń zostawić do przestygnięcia. Jabłka obrać i zetrzeć(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na części w stosunku 4:1. Mniejszą część rozwałkować na cienki placek o wielkości blachy. Ciasto umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe ciasto rozwałkować na spory prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 11 części. Nadziane kawałki umieścić na cieście znajdującym się w blaszce. Gotowe ciasto pozostawić

Przepiski.pl
Szybka, bezglutenowa tarta z jabłkami 132

chce mi się czegoś słodkiego":-) Tę tartę robi się bardzo szybko, ma fajny szarlotkowy smak i można pokombinować z jej składnikami... No i ma bardzo dużo jabłek w stosunku do ilości ciasta:-) Składniki: 250 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej biszkoptowej 50-100 ml cukru 1/2 kostki margaryny lub masła 1 jajo 2-3 łyżki kwaśnej(...)jabłka 2-3 łyżki cukru brązowego smażone jabłka Po schłodzeniu ciasta należy je szybko rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ja wybrałam formę to tarty.  Wyłożone ciasto podziurkować widelcem, żeby nie zbąblowało podczas pieczenia.  Na ciasto rozsmarować smażone jabłka - w ilości zależnej od upodobań. Na smażone jabłka ułożyć plasterki

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto wiewiórka 135

zdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar. WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1/3 łyżeczki cynamonu 2 jabłka kilka posiekanych(...)orzechów   Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.   Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło

Bon appetit mon amie
Szarlotka z budyniem 176

Mamy piękną złotą jesień . Jabłek mnóstwo o tej porze roku , więc nie może zabraknąć pysznego lekko kwaskowego jabłecznika :)  Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 4 żółtka masło 250 g  szczypta soli 125 g  ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek  kwaskowych 125 g ksylitolu(...)Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach . Pianka: Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy ksylitol i ubijamy na sztywno. Wsypujemy budyń i jeszcze chwile miksujemy . Jabłka : Jabłka obieramy , wycinamy środki i trzemy

Różowa kuchnia
Ciasto z jabłkami i budyniem 99

Masz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy. ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Ciasto jabłkowo-cynamonowe 142

składników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto.  Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder(...)posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka

kulinarne odsłony pati
Ciasto jabłkowo-cynamonowe 153

składników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto.  Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder(...)posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania