jakiś czas znów będzie mi dane przygotować baklavę, gdyż mam ogromną ochotę podzielić się z Wami moim wspaniałym przepisem. Składniki na ciasto (o śr. 25cm): – opakowanie ciasta filo – 800g jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki – 4 łyżki cukru trzcinowego – 50g+2og masła/oleju kokosowego – 1/2 łyżeczki cynamonu – 2 szczypty kardamonu Składniki(...)Arkusz ciasta filo rozkładamy i ucinamy tak, by powstał kwadrat. Następnie układamy w formie jeden arkusz ciasta filo, wcześniej posmarowany roztopionym masłem i dociskamy do formy. Na nim kolejny jeden arkusz, lekko przesunięty, posmarowany masłem. Tak postępujemy z kolejnymi, aż do końca, pamiętając o dociskaniu arkuszy ciasta do siebie. Brzegi ciasta powinny utworzyć wystający poza formę okrąg. Gotowe jabłka
Be Fit Be StrongKlasyczne kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru oraz jabłek. Składniki (blaszka 20x36cm): Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru 2-3 jabłka Kruszonka: 100 g masła 70 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta(...)blaszkę. Podpiec w piekarniku ok 15 minut w 180st.C. 2. W międzyczasie rabarbar i jabłka pokroić. 3. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar z jabłkami, posypać kruszonką i piec jeszcze ok 40 minut. Smacznego!!! Źródło: Trzeci talerz
Kuchnia domowa AniCiasto drożdżowe z przepisu mojej mamy zawsze wychodzi przepyszne! Smakuje wszystkim i jest wyjątkowo łatwe do zrobienia. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 750 dag mąki pół szklanki cukru pół szklanki oleju 5 jajek 3 jabłka kruszonka: 1 łyżeczka masła 5 łyżeczek mąki 10 łyżeczek cukru WYKONANIE: 1. Mleko zagrzej, ale nie gotuj. W szklance rozkrusz drożdże, dodaj(...)wyrabiaj ciasto robotem (bądź ręcznie); 3. Kiedy ciasto będzie już dobrze wymieszane dodaj olej i wyrabiaj jeszcze kilka minut; 4. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem i zostaw na chwilę aby wyrosło; 5. Przygotuj kruszonkę: wsyp do miski wszystkie składniki i ucieraj widelcem do połączenia składników ( powinna powstać sypka kruszonka). Wstaw na kilka minut do lodówki; 6. Obierz jabłka, pokrój
Prosty przepis naSzarlotki, jabłeczniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodzinki :) Uwielbiamy roznoszący się po mieszkaniu zapach pieczonego ciasta i cynamonu. Tym razem upiekłam bardzo łatwą szarlotkę na kruchym cieście. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i wstawić do pieca. Proste a jakie smaczne :) Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 230 zimnego masła/margaryny 1 szkl(...)cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię. Większą część włożyć na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalnika. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce
Smakołyki Asisoli - 6-8 jabłek - płaska łyżeczka sody - olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu
mojewypiekiinietylkomąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtka *** *** Wszystko razem siekamy nożem *** *** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i obsypujemy połową cukru waniliowego *** *** Ciasto(...)wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki w cieście wycinamy kółka *** *** Na każdym krążku ciasta układamy kawałek jabłka *** *** Kółeczko składamy na pół i jeszcze raz na pół *** *** W miseczce mieszamy cukier z pozostałym cukrem waniliowym i moczymy w nich ciastka, tak żeby oblepiły się cukrem
Blog z Apetytemszkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 2kg jabłek szara reneta ok 3-4 łyżki cukru ew. cynamon do smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić(...)bułką tartą. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiPyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :) Składniki:ciasto:2 szklanki mąki,1/3 szklanki cukru,150 g masła,1 jajko,3 łyżki mleka,szczypta soli,dodatkowo:5 jabłek,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżki cukru,50 g masła.Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko(...)prażymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka
Aga w kuchniznów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem(...)powstanie karmel. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Dodać do karmelu. Mieszać, aby nie powstały grudy. Gdy jabłka będą się rozpadać zestawić je z palnika. Dodać cynamon i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy
Fabryka pomysłówKażdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać.Można finansjerki przygotować w zwykłej(...)ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać.Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć.Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe. Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki(...)ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu). Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut. * jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią
Tradycyjna KuchniaPieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy warstwę jabłkową. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka(...)jabłkami Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta: Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję Domowe rafaello na krakersach Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Ciasto Kinder Pingui Artykuł Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneoraz rozczyn. Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwody Przygotowuję biszkopt: Ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Kiedy ciasto jest już wymieszane, piekę ok. 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Przygotowuję jabłka: Jabłka kroję w drobną kostkę, a następnie podgotowuję z cukrem w 1/2 litra wody. Przygotowuję galaretki: Wodę, w której(...)równe części i rozpuszczam w nich galaretki. Kiedy galaretki tężeją, dodaję do nich jogurt naturalny - do zielonej galaretki 2 łyżki, do czerwonej 1/2 małego kubeczka. Ciasto kroję na pół, wykładam na nie chłodne jabłka, na to tężejącą zieloną galaretkę, następnie drugą część ciasta i tężejącą czerwoną galaretkę. Całość umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godz. SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli
Wielopokoleniowo