Wbić żółtka i wymieszać z mąką. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę margarynę i smalec. Wszystko posiekać, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić(...)ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu. Ciasto wyjąć z zamrażarki, większą część delikatnie rozwałkować i położyć na spód blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie). Na ciasto wysypać plasterki jabłek, wyrównać. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepuder do posypania ciasta przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ oraz kakao, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Z wyrobionego ciasta odcinamy 1/3 część, ciasto wkładamy do dwóch woreczków i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Obrane ze skórki jabłka kroimy w plastry(...)wszystko razem łączymy i wystudzamy. Większą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy z pieca i studzimy. Na podpieczonym cieście umieszczamy usmażone jabłka i dokładnie je rozprowadzamy. Jabłka posypujemy posiekaną
Smakowite DaniaPyszna tarta z jabłkami z bloga „wiem co jem”. Cudowna. To idealny, jesienny wypiek. Kruchy, orzechowy spód. Plasterki jabłek. Delikatny biszkopt na wierzchu. Całość pachnąca jabłkami, orzechami i cynamonem. Lubię jesień właśnie za te zapachy Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100 g cukru 2 żółtka(...)mielone orzechy, wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Formę na tartę lekko natłuszczamy. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wykładamy ciasto do formy, delikatnie dociskając. Nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda
Smaki Na Talerzudomu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki(...)mielonego ziela angielskiego, Wykonanie; Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Nadzienie: obieramy jabłka, kroimy je w kostkę
Anioły w kuchnidomu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki(...)mielonego ziela angielskiego, Wykonanie; Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Nadzienie: obieramy jabłka, kroimy je w kostkę
Anioły w kuchniCiasto półkruche z rabarbarem i jabłkami Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 1/2 łyżki śmietany (12% lub 18%) - 150g masła lub margaryny roślinnej - 2 łyżki proszku do pieczenie nadzienie: - owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów) - cukier waniliowy - cynamon dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: kwadratowa Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatam(...)smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar o długości 0,5-1,0 cm). Posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta układam na wierzchu i sklejam boki. Nakłuwam całość widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniaprzed założeniem sadu każde stanowisko jest szczegółowo badane pod kątem jakości gleby. Jabłonie są przycinane w taki sposób, aby słońce miało dostęp do każdego jabłka. Dzięki temu Jabłka Grójeckie, nie tylko są dorodne i pięknie wybarwione, mają też więcej antyoksydantów, niż owoce z innych regionów. Najlepszy przepis na naleśniki do tortu składniki na około 25 naleśników(...)było grudek. Ciasto naleśnikowe odstawić na 30-60 minut aby odpoczęło przed smażeniem. Patelnię o średnicy około 18 - 22 cm natłuścić przecierając pędzelkiem zwilżonym olejem lub masłem. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewać niewielkie porcje ciasta i rozprowadzić równomiernie przechylając patelnię na boki. Smażyć z obu stron, aż naleśniki lekko się zrumienią. Prażone jabłka do ciast i tortów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasobie pierwiastek anielskości. W taki Anielski Zimowy Dzień wydobyłam resztkę jabłek ze spiżarni. Miały jeszcze jesienny posmak. Połączone z cynamonem. Wplecione w muffinkowe ciasto. Upiekły się. I znów kuchnię wypełniły zapachy... Muffinki z jabłkami Z przepisu wychodzi ok. 20 szt. muffinek. www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli szczypta kardamonu szczypta(...)Dodać olej, zmiksować na zwolnionych obrotach miksera. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cynamon, sól, kardamon i gałkę. Wymieszać. Do jajek dodać mąkę. Wymieszać. Do ciasta dodać jabłka. Wymieszać. Foremki na muffinki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego
Kuchnia smakówsobie pierwiastek anielskości. W taki Anielski Zimowy Dzień wydobyłam resztkę jabłek ze spiżarni. Miały jeszcze jesienny posmak. Połączone z cynamonem. Wplecione w muffinkowe ciasto. Upiekły się. I znów kuchnię wypełniły zapachy... Muffinki z jabłkami Z przepisu wychodzi ok. 20 szt. muffinek. www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli szczypta kardamonu szczypta(...)Dodać olej, zmiksować na zwolnionych obrotach miksera. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cynamon, sól, kardamon i gałkę. Wymieszać. Do jajek dodać mąkę. Wymieszać. Do ciasta dodać jabłka. Wymieszać. Foremki na muffinki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego
Kuchnia smakówwpis umieścić. Na blogu znajduje się już jeden przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami , który różni się proporcjami składników a ciasto jest luźniejszej konsystencji, idealnej do plastrów jabłek w cieście. Obie wersje są bardzo smaczne! Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko(...)ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać jabłka pokrojone na plasterki i dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć racuszki na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Ciasto nabierać łyżką uprzednio maczaną w zimnej wodzie, aby ciasto ładnie ześlizgiwało się z łyżki. Moc palnika nie może być
Kocham..lubię..gotuję..obrać, wydrążyć, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z jogurtem, przesianą mąką, proszkiem i wiórkami. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Krążki jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Można posypać cukrem pudrem, ja zrezygnowałem. Smacznego
Przepisy Mikołajaoknem siarczysty mróz, a my mamy ochotę na kalorie, więc warto przygotować dobre domowe ciasto z dużą ilością jabłek...komu, komu...na dzień dobry do kawy... Składniki na dużą blachę 25x26 cm. Ciasto ciemne: - 6 dużych jaj - 20 dag cukru - 12 dag mąki pszennej - 12 dag mąki ziemniaczanej - 3 łyżki naturalnego kakao - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 4 łyżki oleju(...)czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto: 1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą. Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę
Apetyczna babeczkajednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie. Wolną sobotę postanowiłam wykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek. Przyznaję : BYŁO WARTO! A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia z piekarnika! SKŁADNIKI: ( tortownica o średnicy 25cm) * jabłka – 800 g * jajko – 4 szt * cukier – 1 szklanka * mąka – 1 szklanka * olejek do ciast śmietankowy(...)ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. *Najlepiej smakuje jeszcze
Ostra na Słodkoposmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej(...)proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta można dodać kakao. Schłodzić. Masa jabłkowo-aroniowa: 1 kg jabłek 250 g aronii 100 g masła 1/2 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych
Moje domowe kucharzenie