ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:318/386)

Placki z czerwonej cebuli 60

placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste z jabłkami –  placki ziemniaczane z łososiem –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami PLACKI Z CZERWONEJ CEBULI Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2, około 10-13 placuszków Składniki placuszki: – 2 duże czerwone cebule – 100 g mąki pszennej(...)dania) Przygotowanie : Cebulę pokrój w krążki , a następnie rozdziel je, aby krążki były osobno. Do miski dodaj mąkę i wszystkie przyprawy, dolej wodę i wymieszaj. Powinno się stworzyć gęste ciasto o konsystencji śmietany. Do ciasta wrzuć cebulę i wymieszaj, aż ciasto pokryje krążki. Odstaw na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj dip kolendrowy. Do misy blendera dodaj wszystkie podane

nietylkopasta.pl
Schacciata, czyli focaccia z winogronami 122

Jeśli lubicie focaccię ( na blogu znajdziecie  focaccię z suszonymi pomidorami ,  focaccię z pieczoną dynią i rozmarynem  oraz  focaccię z oliwkami  ) to na pewno przypadnie Wam też do gustu jej nieco mniej wytrawna wersja, czyli schacciata z winogronami i rozmarynem. Przepis wypatrzyłam u Ani z bloga  Kucharnia , i po tym jak pięknie ją opisała(...)łyżka posiekanego rozmarynu 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, cukier, drożdże, sól, mąkę i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie nieco lepiące, ale nie dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywany i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z marchewki z chrzanem 117

Lubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje(...)czosnku przciśnięte przez praskę 5 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej 3 surowe jajka po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, curry, papryki i pieprzu odrobina soli   4 łyżki pestek dyni puszka groszku czarnuszka lub gorczyca brązowa do dekoracji kilka łyżeczek chrzanu ze słoika do dekoracji   Jak przygotować pasztet z marchewki?   Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy

Ugotowane pozamiatane
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 446

Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji(...)świeżo mielony pieprz ·                      garść pestek dyni (opcjonalnie) ·                      sos sojowy ·               maka kukurydziana lub bułka tarta

Qlinarnie i Qlinarnie
Koktajl Frankenstein na Halloween FIT 122

dziecka uwielbiam organizować w domu imprezy Halloweenowe. Dzień przed kupowało się wielkie dynie, wydrążało i rzeźbiło się im różne buzie. Była to świetna okazja, by spotkać się , poprzebierać i pobawić w grupie koleżanek z klasy, czy z osiedla. Zawsze organizowałyśmy głupkowate konkursy, przygotowywałyśmy straszne i potworne desery oraz przekąski. Oczywiście, nie obywało się od tradycyjnego chodzenia po mieszkaniach i zbierania(...)dzieła! Poza tym, zapraszam Was do wypróbowania również innych pomysłów na halloweenowe przysmaki: – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy w cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe z nietoperzem . Składniki: – 2 garście szpinaku – 2 jabłka – 2 banany – woda lub jogurt

Be Fit Be Strong
Chleb na zakwasie 103

siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie) Dodatkowo: olej do wysmarowania foremek Zakwas: Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu należy go wcześniej przygotować(...)powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą podłużnych foremek. Formy wypełniać do około 3/4 wysokości (ciasto wyrasta). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Bullio
Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika 66

Share Pinterest Print Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa. Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu

Oryginalny smak
Ciasto chatka Puchatka 252

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dlaczego twoje dziecko nie je warzyw i jak to zmienić: Kompleksowy przewodnik 32

ogórkiem). Obiad: Duszone warzywa (marchewka, brokuły, kalafior) z ryżem i grillowanym kurczakiem. Podwieczorek: Kanapka z pełnoziarnistego chleba z pastą z awokado, pomidorem i sałatą. Kolacja: Zupa krem z pieczonej dyni z grzankami. Posiłki warzywne powinny stać się codziennością. Wówczas naturalnie wpiszą się w Wasz rodzinny tryb życia i odżywiania i przestaną w dziecku wzbudzać niechęć. Przemycanie warzyw w ulubionych(...)Przygotowuj placki warzywne: Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych, przygotuj placki z cukinii, marchwi czy kalafiora. Używaj warzyw jako bazy do pizzy: Zamiast tradycyjnego ciasta, użyj plastrów bakłażana, cukinii czy brokuła jako bazy do pizzy . Dodawaj warzywa do ciasta kluski na kopytka – powstaną super atrakcyjne, kolorowe kluseczki Stosując te triki, zwiększysz  dziecko a ilość warzyw w diecie  i pomożesz

Wiszniówka
Drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem 74

chwili I tak dzisiaj na stół wjeżdżają wspaniałe, aromatyczne drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem. Wspaniale smakują z kubkiem gorącej herbaty lub kakao. Polecam! Polecam również drożdżowe bułeczki z dynią . Zachęcam również do wypróbowania orkiszowych bułeczek z ziarnami , domowych bułek z chrupiącą skórką . Składniki: Bułeczki: 3 szklanki (720 ml) mąki pszennej 14 g suchych drożdży ( lub 30 g świeżych(...)były prosto z lodówki, czy też miały temperaturę pokojową – im cieplejsze tym szybciej drożdże biorą się do roboty). Mleko musi być letnie, bo gorące zabije drożdże. Gdy już ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Drożdże suche: Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, kurkumę, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mleko

Lamarida.pl
Krewetki w cieście 177

Krewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pesto z mniszka lekarskiego — wiosenny przysmak 69

Pesto z mniszka w białej filiżance Pesto z młodych listków mniszka lekarskiego, błędnie nazywanego mleczem, robię tylko wiosną, bo tylko wiosną listki są wystarczająco delikatne. Pesto

Korniszonki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 181

pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy(...)Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone.  Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej,  aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki

W kuchni Karmel-itki