Macie ochotę na zdrowy deser z nasionami? Dzisiaj zrobiłam pyszny i naprawdę zdrowy deser na kokosowym mleku z malinami i mnóstwem różnych nasion. Deser przypomina smoothie
codojedzeniaPodróż za jeden uśmiech, całusa w policzek i miłe słowo. Podróż z wiatrem, z prądem, w promieniach słońca. Podróż w nieznane, by poznać. W obce, by
W kuchni Karmel-itkiwymieszać (ciasto będzie kleiste). Najwygodniej jest użyć robota kuchennego, ale zapewniam Was, że nie jest potrzebny. Ja wyrobiłam wszystko łyżką drewnianą przez chwilę (tylko do połączenia składników) i chleb też się udał. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 25 minut. Keksówkę smarujemy olejem, obsypujemy otrębami. Po 25 minutach wyrastania ciasta, ciasto znowu mieszamy(...)Podobne przepisy: Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Chleb żytni na zakwasie Chleb z garnka Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi Chleb pszenno-żytni z żurawiną i pestkami dyni Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi Chleb żytni na zakwasie z ziarnami Artykuł Chleb pszenno-żytni na drożdżach pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymleka kokosowego. Wlać pół szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotować aż sos będzie kremowy i gęsty, a dynia miękka. Podawać z ryżem Basmati posypanym dużą ilością świeżej kolendry lub chlebkami Naan. Zajadamy się jednym i drugim. Składniki na chleb Naan (odmierzane szklanką o pojemności 200 ml): 1/2 szklanki(...)odstawić na chwilę na bok. Do osobnej miski wsypać przesianą mąkę, sól i sodę. Dodać także olej i jogurt. Wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od dłoni. Przykryć i mniej więcej odstawić na mniej więcej godziny, tak aby wyrosło. Można dodać czarnuszkę. Po godzinie podzielić na 8 - 10 równych części (w zależności
Karola gotujeciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną(...)pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka naleśnikowa
Weekendy w domu i ogrodzieŻurawina suszona Żurawina jest bardzo smaczna, posiada bardzo dobrą jakość i smak. Cechuje się soczystą barwą i wspaniałym smakiem. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do ciast, deserów, musli oraz sałatek. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę suszonej żurawiny, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale(...)wspaniała mieszanka dla osób lubiących, kiedy w sałatce „coś chrupie”. :o) Wszyscy wiemy, że orzechy i ziarna są zdrowym dodatkiem do żywności. Miks gotowych podprażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pinii jest idealnym rozwiązaniem. Chrupiąca sałatkaBakalland to wyjątkowa mieszanka ziaren z bogactwem witamin, która wspomaga prawidłową pracę serca i układu odpornościowego, a tym samym czyniąc sałatkę prawdziwie wartościowym
Podróż w kulinariawyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam na patelnię, tworząc placuszki. Dawałam jedną porządną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyłam na średnim(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjemiejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW z fetą PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków SKŁADNIKI: – 500 g ugotowanych ziemniaków(...)Upewnij się że ziemniaki są już chłodne, zanim dodasz kolejne składniki – jajo, mąkę, rozgnieciony widelcem ser feta, sól i pieprz. Dodaj je jednocześnie a dopiero później wyrób szybko ciasto za pomocą dłoni. Nie można ciasta wyrabiać zbyt długo ponieważ zacznie się kleić. Blat podsyp odrobiną mąki. Wyjmij porcję ciasta i zrób gruby wałek. Za pomocą noża podziel ciasto
nietylkopasta.plmalakserze i zmiksuj je na mąkę. [ Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g) migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do kawy i przypraw, pozostałe migdały, pestki dyni oraz kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze mąka ] Wsyp mąkę do dużej miski wraz(...)dokładnie się ze sobą połączyć. [ u mnie woda wchłonęła się dopiero po dwóch godzinach ] Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze – powinien mieć zaledwie 5–7 cm wysokości. [ dno i boki wysmarowanej smalcem foremki i górę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki(...)tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę
SMYKWKUCHNIrównież zjeść je w domu. Wśród sałatek znajdziemy: Azjatycki "gangnamslaw" z orzechami nerkowca i sezamem, Królewska sałatka z amarantusem i wiśniami czy sałatkę ze słodkich ziemniaków, malin i pestek dyni. Dania główne w surowej diecie również mogą być pełnowartościowym i świetnym posiłkiem. W rozdziale znajdziemy rozwiązania jak zastąpić makaron i ryż warzywami. Spaghetti z cukinii czy ryż z kalafiora wyglądają(...)śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :) Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis
Parowar FacetaCzas czytania: 2 min Dziś prosta i bardzo smaczna sałatka z ciecierzycą. Sałatka przygotowana jest ze świeżych i ogólnodostępnych warzyw, a zimą to bardzo ważna sprawa
SprawdzonaKuchnia.plHej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne
Kuchnia PROzdrowotnazarzucenia. Osobiście tego nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że równie dobrze by wyszedł, gdyby dodać do niego jakieś 50 g ziaren słonecznika czy pestek dyni. PRZEPIS NA SZYBKI PSZENNO-ŻYTNI CHLEB Z FORMY Szybki pszenno-żytni chleb z formy – składniki: 400 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki żytniej typ 2000 450 g wody 2 łyżeczki (7-8 gramów) drożdży instant(...)dwie minuty. Po prostu aż uzyskamy klejącą się masę. Tę masę przekładamy do keksówki (25x12 cm) wyłożonej papierem dopieczenia, oprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do samych brzegów formy. W zależności od pogody i temperatury otoczenia zajmie to godzinę lub dwie. Gdy chleb wyrośnie, to wsadzamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Marder&Marder ManufacturePolecam kamień do pieczenia wszystkim znajomym również Wam drodzy czytelnicy. Jeśli lubicie pizzę to polecam moje ulubione przepisy. Do nich należy pizza bianco ze szparagami . Koniecznie wypróbujcie pizzę z dynią i kurkami , a jeśli zasmakujecie w wegetariańskich pizzach to polecam równię pizzę z cukinią . Curry pizza z kurczakiem i winogronami 2 pizze Składniki: 350 g pszennej mąki 15 g świeżych(...)curry w proszku 20 dorodnych winogron, u mnie czerwone 2 łyżeczki suszonego oregano kilka listków świeżego oregano Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, sól i zarób miękkie ciasto. Jeśli jest za twarde dodaj więcej mleka, jeśli za miękkie dosyp trochę mąki. Wyrobione ciasto, które odchodzi od brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut
codojedzeniałyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej szczypta soli do posypania 1/3 szklanki ziaren (np. mieszanka sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego) 1 łyżeczka oleju odrobina mąki jaglanej Suchą kaszę jaglaną przesypać na durszlak i przelać wrzącą wodą. Następnie przesypać ją do garnka, wlać niepełne 2 szklanki wody i wsypać szczyptę(...)wlać 2 łyżki oleju. Za pomocą blendera dokładnie zmiksować. Przygotowane masę cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (najlepiej przygotować 2 arkusze papieru - spójrz na zdjęcia poniżej ; w ten sposób ciasto nie będzie się lepić do wałka). Rozwałkowaną masę posmarować łyżeczką oleju, posypać odrobiną mąki jaglanej i posypać mieszanką nasion. Ponownie przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i lekko przycisnąć
UgotowaćWITAJCIE ! Bardzo często piekę chleb z mąki gryczanej (bardzo lubię jego smak ) raz z dodatkiem słonecznika , raz pestek dyni. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i spróbować czegoś nowego :) Tak powstał przepis na bezglutenowy i wegański chleb z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i białego maku ! Wyszedł przepyszny .... Ale o tym możecie się przekonać piekąc własny :p Zapraszam do zapoznania się(...)chlebie ), następnie dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 35 min. Po tym czasie masa powinna zrobić się puszysta. Mieszamy ciasto aby je odgazować i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie na dnie piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wodą
Marcepanowa kuchnia