ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:313/386)

Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 450

Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji(...)świeżo mielony pieprz ·                      garść pestek dyni (opcjonalnie) ·                      sos sojowy ·               maka kukurydziana lub bułka tarta

Qlinarnie i Qlinarnie
Koktajl Frankenstein na Halloween FIT 129

dziecka uwielbiam organizować w domu imprezy Halloweenowe. Dzień przed kupowało się wielkie dynie, wydrążało i rzeźbiło się im różne buzie. Była to świetna okazja, by spotkać się , poprzebierać i pobawić w grupie koleżanek z klasy, czy z osiedla. Zawsze organizowałyśmy głupkowate konkursy, przygotowywałyśmy straszne i potworne desery oraz przekąski. Oczywiście, nie obywało się od tradycyjnego chodzenia po mieszkaniach i zbierania(...)dzieła! Poza tym, zapraszam Was do wypróbowania również innych pomysłów na halloweenowe przysmaki: – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy w cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe z nietoperzem . Składniki: – 2 garście szpinaku – 2 jabłka – 2 banany – woda lub jogurt

Be Fit Be Strong
Chleb na zakwasie 115

siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie) Dodatkowo: olej do wysmarowania foremek Zakwas: Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu należy go wcześniej przygotować(...)powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą podłużnych foremek. Formy wypełniać do około 3/4 wysokości (ciasto wyrasta). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Bullio
Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika 79

Share Pinterest Print Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa. Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu

Oryginalny smak
Ciasto chatka Puchatka 260

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dlaczego twoje dziecko nie je warzyw i jak to zmienić: Kompleksowy przewodnik 44

ogórkiem). Obiad: Duszone warzywa (marchewka, brokuły, kalafior) z ryżem i grillowanym kurczakiem. Podwieczorek: Kanapka z pełnoziarnistego chleba z pastą z awokado, pomidorem i sałatą. Kolacja: Zupa krem z pieczonej dyni z grzankami. Posiłki warzywne powinny stać się codziennością. Wówczas naturalnie wpiszą się w Wasz rodzinny tryb życia i odżywiania i przestaną w dziecku wzbudzać niechęć. Przemycanie warzyw w ulubionych(...)Przygotowuj placki warzywne: Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych, przygotuj placki z cukinii, marchwi czy kalafiora. Używaj warzyw jako bazy do pizzy: Zamiast tradycyjnego ciasta, użyj plastrów bakłażana, cukinii czy brokuła jako bazy do pizzy . Dodawaj warzywa do ciasta kluski na kopytka – powstaną super atrakcyjne, kolorowe kluseczki Stosując te triki, zwiększysz  dziecko a ilość warzyw w diecie  i pomożesz

Wiszniówka
Drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem 83

chwili I tak dzisiaj na stół wjeżdżają wspaniałe, aromatyczne drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem. Wspaniale smakują z kubkiem gorącej herbaty lub kakao. Polecam! Polecam również drożdżowe bułeczki z dynią . Zachęcam również do wypróbowania orkiszowych bułeczek z ziarnami , domowych bułek z chrupiącą skórką . Składniki: Bułeczki: 3 szklanki (720 ml) mąki pszennej 14 g suchych drożdży ( lub 30 g świeżych(...)były prosto z lodówki, czy też miały temperaturę pokojową – im cieplejsze tym szybciej drożdże biorą się do roboty). Mleko musi być letnie, bo gorące zabije drożdże. Gdy już ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Drożdże suche: Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, kurkumę, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mleko

Lamarida.pl
Krewetki w cieście 181

Krewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pesto z mniszka lekarskiego — wiosenny przysmak 77

Pesto z mniszka w białej filiżance Pesto z młodych listków mniszka lekarskiego, błędnie nazywanego mleczem, robię tylko wiosną, bo tylko wiosną listki są wystarczająco delikatne. Pesto

Korniszonki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 187

pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy(...)Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone.  Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej,  aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki

W kuchni Karmel-itki
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 98

placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z ziemniaków i marchewki –  placuszki pełnoziarniste z jabłkami –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami łosoś w sosie chrzanowym PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Przygotowanie : 25 minut Składniki placki: – 5-6 ziemniaków – pół średniej cebuli – 1 jajko – 2-3 łyżki(...)ziemniaków zetrzyj cebulę na tej samej tarce. Dodaj całe jajko, mąkę, spore szczypty soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgorzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto ziemniaczane i twórz cienkie placuszki. Smaż do zbrązowienia, ok 2-3 minut z każdej ze stron. Po usmażeniu kładź placki na kawałku ręcznika papierowego aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. SOS PIECZARKOWY

nietylkopasta.pl
Placuszki dyniowe 134

razu poprawi nam humor i doda energii. Jesień to czas, w którym zaczynam sezon na ciepłe śniadania, czyli owsianki, jajecznice, placuszki i naleśniki. A że teraz królową warzyw jest dynia, to dzisiejsza propozycja na śniadanie, to iście jesienny posiłek, który pokocha każdy wielbiciel tego typu posiłków (i nie tylko!). Placuszki dyniowe, bo o nich mowa, to świetny pomysł na pożywny(...)pachną! Imbir, kardamon, cynamon, skórka z pomarańczy i kurkuma robią tu świetną robotę. Musicie tego spróbować! Placuszki dyniowe świetnie smakują z jogurtem, pestkami dyni i świeżymi owocami. Składniki 2 łyżki PUREE Z PIECZONEJ DYNI 3 łyżki jogurtu naturalnego jedno większe jajko lub dwa małe banan (im dojrzalszy, tym lepiej) 3 łyżki płatków jaglanych (mogą być owsiane, ale warto odrobinę wcześniej

Analiza Smaku
Ciasteczka owsiane z czekoladą 569

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka(...)jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową

Mała Cukierenka
Zupa dyniowo-musztardowa z twarogowymi kluseczkami 126

Aromatyczna i pożywna, a do tego w mojej ulubionej nucie musztardowej. Składniki: 400 g surowej dyni – wypestkowanej, obranej ze skóry i pokrojonej na kawałki 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku 1 l wywaru mięsnego (użyłam wieprzowego) ½ płaskiej łyżeczki przyprawy curry sól i pieprz(...)śmietankę, musztardę, posiekaną natkę i jeszcze raz zagotować. Kiedy warzywa będą się gotować, przygotować kluseczki. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki.  Na zmiksowaną i przyprawioną zupę wrzucać uformowane w dłoniach kuleczki z ciasta twarogowego i gotować do miękkości

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania