placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami łosoś w sosie chrzanowym PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Przygotowanie : 25 minut Składniki placki: – 5-6 ziemniaków – pół średniej cebuli – 1 jajko – 2-3 łyżki(...)ziemniaków zetrzyj cebulę na tej samej tarce. Dodaj całe jajko, mąkę, spore szczypty soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgorzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto ziemniaczane i twórz cienkie placuszki. Smaż do zbrązowienia, ok 2-3 minut z każdej ze stron. Po usmażeniu kładź placki na kawałku ręcznika papierowego aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. SOS PIECZARKOWY
nietylkopasta.plrazu poprawi nam humor i doda energii. Jesień to czas, w którym zaczynam sezon na ciepłe śniadania, czyli owsianki, jajecznice, placuszki i naleśniki. A że teraz królową warzyw jest dynia, to dzisiejsza propozycja na śniadanie, to iście jesienny posiłek, który pokocha każdy wielbiciel tego typu posiłków (i nie tylko!). Placuszki dyniowe, bo o nich mowa, to świetny pomysł na pożywny(...)pachną! Imbir, kardamon, cynamon, skórka z pomarańczy i kurkuma robią tu świetną robotę. Musicie tego spróbować! Placuszki dyniowe świetnie smakują z jogurtem, pestkami dyni i świeżymi owocami. Składniki 2 łyżki PUREE Z PIECZONEJ DYNI 3 łyżki jogurtu naturalnego jedno większe jajko lub dwa małe banan (im dojrzalszy, tym lepiej) 3 łyżki płatków jaglanych (mogą być owsiane, ale warto odrobinę wcześniej
Analiza Smakułyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka(...)jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową
Mała CukierenkaAromatyczna i pożywna, a do tego w mojej ulubionej nucie musztardowej. Składniki: 400 g surowej dyni – wypestkowanej, obranej ze skóry i pokrojonej na kawałki 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku 1 l wywaru mięsnego (użyłam wieprzowego) ½ płaskiej łyżeczki przyprawy curry sól i pieprz(...)śmietankę, musztardę, posiekaną natkę i jeszcze raz zagotować. Kiedy warzywa będą się gotować, przygotować kluseczki. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Na zmiksowaną i przyprawioną zupę wrzucać uformowane w dłoniach kuleczki z ciasta twarogowego i gotować do miękkości
Czerwień i błękitmąki 300 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 10 g soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części(...)zostawiamy na 45 minut. Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut. Ziarna, które można dodać i których my też będziemy używać: sezam (jasny lub czarny), mak, czarnuszka, pestki dyni, siemię lniane, kmin rzymski, kminek zwyczajny.A także można oprószyć papryką w proszku. Na te 6 bułek wystarczą 2 łyżki każdego z tych składników. Możemy też barwić bułki na różne kolory. Przydadzą
Marder&Marder Manufactureprzyjemne doznania. Składniki: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej typ 850 100 g mąki pszennej typ 1850 50 g siemienia lnianego 50 g pestek dyni 1 łyżka czarnuszki 3 łyżki zakwasu chlebowego 1 płaska łyżka soli 400 ml letniej wody Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions(...)language:#0400;} Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce). Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia. Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku
R'n'G Kitchenwody (o temperaturze max. 40 stopni), 2 łyżeczek cukru (u mnie cukier trzcinowy), 1 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej), ulubionych ziaren – u mnie jest to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam, tłuszczu do posmarowania foremki, mielonego siemienia lnianego, mąki jaglanej lub kminku (mielonego i całego) – do wysypania formy (można też wyłożyć ją grubym papierem do pieczenia(...)wymieszaniu dodajemy ziarna (opcjonalnie kminek) i ponownie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce. 5. Po tym czasie, jeszcze raz delikatnie mieszamy wyrośnięte ciasto, przekładamy go do formy i odstawiamy na kolejne 15 minut (w ciepłe miejsce). 6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu. 7. Chleb pieczemy przez
Okiem Blondynki by McBlondizamienić na miód) Przygotowanie : 1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii 2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut 3. Wyjmij dynię pozwól jej wystygnąć, oddziel miąższ i przełóż do blendera/malaksera, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę, przechowuj w słoiczku ok 2 tygodni. Składniki na chlebki laskowe(...)orzechy, płatki owsiane, sól i sodę. 5. Stop w garnczku olej i wybrany słód, dodaj do płatków i orzechów, dodaj 60 ml wody i wymieszaj (użyj dłoni, jeśli trzeba) Ciasto powinno być wilgotne i zwarte, dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Przykrej misę i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. 6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni
zdrowa vege kuchniaCzas czytania: 2 min Sezon grzybowy rozpoczęty i będzie to chyba bardzo dobry rok dla grzybiarzy. W tej chwili jest ich całe mnóstwo kurki, podgrzybki, prawdziwki
SprawdzonaKuchnia.plpaczki) od Cukry Nyskie masa sernikowa: 400 g masła 1 szkl cukru 800 g serka twarogowego 1 szkl mleka 5 op. budyni śmietankowych 3 jajka 1/2 szkl puree z dyni masa śmietanowa: 660 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe (przejrzyste) oraz: 2 galaretki cytrynowe i blaszka 23x38 cm Przygotowanie: Do garnka o grubym dnie wkładamy pokrojone masło, serek, wsypujemy cukier(...)1szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone galaretki, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejące galaretki przelewamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki- na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarnegruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E VI Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące(...)ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki
Kuchnia Elliespokojnie wcinać nawet 4-5 dni i nic złego się nie dzieje ze smakiem. Możecie do środka dodać ulubione nasionka. Ja mam mieszankę ziaren do chleba – siemię, słonecznik, dynia, płatki owsiane i ona zawsze ląduje w moich chlebach. Możecie dodać wasze ulubione lub też żadne. Ja dla dzieci piekę bez ziaren, bo ich nie lubią a dla nas dodaję(...)gwarantuję, że użycie tylko żytniej mąki, da wam piękny chleb. Ja lubię jeszcze posmarować wierzch chleba oliwą przed wstawieniem do piekarnika i całość posypać ziarnami, które lekko dociskam do ciasta. Jak przechowywać domowy chleb na drożdżach? Ja zwykle domowy chleb owijam w czystą bawełnianą ściereczkę. Może to śmieszne, ale ściereczki nie płuczemy w płynach zmiękczających, bo potem zapach płynu przechodzi
Mieszam w Garnkuniejednej buzi. Wcześniej już prezentowałam bułeczki dyniowe z czarnym sezamem (przepis tutaj ). Dzisiejsze bułeczki dynie są bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko ponacinać boki, a podczas pieczenia małe dynie uformują się same. Forma bułeczek kusiła mnie od dawna, bo nie raz widziałam je w necie i nareszcie je upiekłam i to nawet 2 razy z rzędu. Pyszne zarówno(...)upłynnienia w osobnym kubku. Do ciepłego mleka wkroić plasterki masła do misy robota odważyć mąkę, dodać dyniowe pure, jajko, mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 10 kawałków odważając po około 65 g na bułeczkę. Uformować kulki, układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dyniowe bułeczki z czarnym sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek puree z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało - to kalorii - pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków. Puree dyniowe najlepiej przygotować na bazie dynii upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak(...)dodatkowo: 2 łyżki czarnego sezamu 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: przygotować puree z dynii, z przepisu tutaj wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchewkę. Nie odciskałam ich. Do warzyw wbiłam jajko. Wsypałam szczyptę soli oraz mąkę tortową. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju. Metalową łyżką nabierałam ciasto i wykładałam na patelnię, lekko je rozsmarowując na kształt okrągłych cienkich placków. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje