Lasagne bolognese , czyli lazania z sosem bolońskim – absolutny klasyk kuchni włoskiej. Chrupiąca góra z zapieczoną mozarellą i parmezanem, delikatny beszamel z wyczuwalną gałką muszkatołową i
Na-talerzu.plzakwasu orkiszowego lub po połowie orkiszowego i żytniego - 80g pestek dyni - 20g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego - ok.820g wody źródlanej lub filtrowanej (lub szungitowej) dodatkowo do posypania: ziarna słonecznika, dynia, siemię lniane i czarnuszka W misce umieszczamy mąki, dodajemy sól, ziarna, zakwas(y) i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Ja nie uruchamiam nawet miksera. Mieszam wszystko łyżką w misce, nie wyrabiam(...)temperaturze ok. 60-65 na termoobiegu. Następnie wyjmujemy z piekarnika i od razu wyjmujemy z form. Gdy używamy do pieczenia form metalowych przed włożeniem do nich ciasta chlebowego musimy je dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub mąką a po upieczeniu chlebów odstawiamy formy na ok.10 minut i dopiero wówczas okrawamy dokładnie boki chlebów i wyjmujemy je z form
Smaczne Zdrowezyskują chrupiący akcent. Do sałaty nie dodałam tym razem oliwy z oliwek, a Miksturę Olei Cardio do sałatek – to połączenie olejów lnianego, z ostroplestu, z wiesiołka i pestek dyni. Taki miks olei jako dodatek np. do sałatki (stosujemy go na zimno) dostarcza nam wszystkich niezbędnych w diecie kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach – a to, pomoże zadbać o prawidłowe(...)Naleśniki: Szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera wraz z mlekiem (najlepiej użyć ręcznego blendera). Dodajemy jajka, mąkę, olej, szczyptę soli i blendujemy ponownie. Odstawiamy masę na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dodajemy wodę gazowaną, mieszamy łyżką i smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem i silnie rozgrzanej patelni (najlepiej użyć pędzelka). Gdy na brzegach zaczną się wysuszać
Poezja smakuschabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert i żurawiną 8. Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów(...)Oczy carycy 13. Najprostszy piernik 14. Bajaderki 15. Muffiny Leśny Mech 16. Muffinki Reniferki 17. Puszyste pierniczki 18. Muffiny kokosowo-karmelowe 19. Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik
Czerwona Porzeczkaprzygotowaniem przyprawy do piernika. Cztery dynie, ustawione rzędem, czekają, aż wreszcie po nie sięgnę (czekałam z tym do października; kierował mną chyba jakiś głęboko ukryty masochizm, bo za dyniami przecież przepadam!). Wakacyjne czytelnicze rozleniwienie ustąpiło jak ręką odjął ; najprzyjemniejszy sposób na spędzenie wieczoru to, już po kąpieli, usadowienie się na kanapie, pod ulubionym, fioletowym kocem, z dobrą książką w dłoni(...)czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20
Pożeraczka, czyli raz adobrzepociąć ją na miejscu na kawałki i zapakować do taczki. Podzieliłyśmy się z mamą po 20 kilogramów, reszta trafiła do brata, który stawia pierwsze kulinarne kroki. Lodówka wypełniona jest dynią po brzegi. W najbliższym czasie pojawi się więc sporo dyniowych przepisów ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)misce ucieramy masło z cukrami. Dodajemy mus dyniowy, jajko i olejek. Następnie łączymy masę z suchymi składnikami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w sporych odstępach wykładamy na nią ciasto łyżką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusodę oczyszczoną, cynamon i sól. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy bananowej, mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie lub laskowe i delikatnie wymieszaj ciasto. Wlej ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię. Piecz chlebek w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha. Wyjmij chlebek(...)kilka porad, które pomogą ci osiągnąć doskonały chlebek bananowy: Użyj dojrzałych bananów – im bardziej dojrzałe, tym słodsze będą ciasto. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta rodzynki, czekoladę chipsy lub suszone owoce. Pamiętaj, aby piekarnik był wcześniej rozgrzany, aby ciasto równomiernie się upiekło. Jeśli chlebek zacznie się zbyt szybko rumienić na wierzchu, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie
Ania i Marcin gotująkurczakiem, wołowiną, długo pieczoną wieprzowiną lub samymi warzywami. To tylko zależy od Ciebie. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na: – falafel – chilli con carne z dynią – tacos ze stekiem – przepis na guacamole – tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – tacos z szarpaną wieprzowiną – nachos supreme czyli nachos(...)tabasco, inne Przygotowanie : Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie pokrój tofu i dodaj do niego przyprawy – obie papryki, kmin
nietylkopasta.plSałatka z pieczonych buraków z orzechami oryginalna sałatka na przyjęcie Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawowym dressingiem jest świetnym pomysłem na oryginalną przystawkę
Cztery FajerySmoothie z sokiem marchwiowym i mango - pomysł na pobudzające, pełne witamin śniadanie Smoothie z sokiem marchwiowym i mango z dodatkiem świeżego imbiru i nasion chia to
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze(...)Składniki na nadzienie:100 g masła o temp.pokojowej50 g cukru pudru Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało.Składniki na ciasto:całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej 65080g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1 jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie
Grahamka, weka i kajzerkaCiasto podstawowe: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody mocno nasyconej gazem Jajka, mleko i mąkę miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy szybko, aby masa była jednolita. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem. Tu kończą się banalne naleśniki…. a tutaj zaczynają się niebanalne ;) Proszek lub sok z buraka (wtedy dosypujemy trochę mąki, aby masa(...)tylko fioletowy kolor (trzeba uważać, ponieważ po usmażeniu naleśniki mogą wyjść szare), ale także słodko-kwaśny smak. Kakao – smak czekolady i piękny brązowy kolor. Puree z dyni może zastąpić jajko, a dodatkowo wzbogaci naleśniki o słodycz i pomarańczowy kolor Można też wykorzystać barwniki spożywcze, jednak to już nie będzie magia. Czym nadziać naleśniki? Oj, ogranicza nas tylko wyobraźnia
Kucharzycadrożdżowe bułeczki zakręcone. Bułeczki domowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka . Bułeczki są chrupiące, puszyste i długo zachowują świeżość. Zapraszam(...)mleka 1 żółtko 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz ziarna do posypania bułeczek (do wyboru): suszony rozmaryn, sezam, gruboziarnista sól, czarnuszka, pestki dyni, suszone pomidory, kminek… Uwagi do przepisu: Drożdże suszone możesz zastąpić 20 g świeżymi, postępuj wtedy podobnie jak w przepisie poniżej robiąc zaczyn. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki
Zasmakuj KuchniJest to batonik z ciasta na bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków(...)świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego, że mają kształt serduszek. Chlebki zawierają siemię lniane, pestki słonecznika i dyni, melasę z karobu i sól morską. Jedno serduszko popijane sokiem w zupełności wystarczy na drugie śniadanie;) Wszystkie te produkty nie zawierają glutenu, białego cukru. Płatki korzenne, chlebki oraz batony
Obiad gotowyKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!