Kokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć o oleju(...)kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Moja Mama GotujeLasagne to klasyczny przepis na danie kuchni włoskiej. Danie to jest idealnym pomysłem na obiad, kiedy szukamy inspiracji i mamy ochotę na danie pochodzące z Włoch
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smażone krewetki z czosnkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych to potrawa, która idealnie nadaje się na przystawkę przed uroczystą kolacją. Danie to przygotujemy bardzo szybko i zachwyci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SOJOWYCH Warzywny gulasz bez mięsa – lekki i pełen smaków! Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik. Bądź na bieżąco… ZOBACZ PRZEPIS Dyniowa potrawka – leczo z dynią Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków,… ZOBACZ PRZEPIS Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Kotlety(...)pomidorem, ogórkiem, cebulą, papryką i ulubionymi przyprawami. lekkie kolacje – proste przepisy Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Kakaowo śmietankowe ciasto z wafelkami BEZ PIECZENIA Lekkie kolacje bez chleba – 12 PRZEPISÓW – kolacje na ciepło Jak podawać wodę? Czyli triki i wytyczne, które powinien znać każdy kelner i barman Eleganckie, boho
Via Gustowiedzieć, że Kalifornia ( zgodnie z blogiem USAcorp ) wchłonęła kuchnie wszelkich nacji, które do niej przybywały i osiedlały się, często dodając do tradycyjnych receptur jakiś zaskakujący element czy upraszczając przygotowanie. Dynie i fasole uprawiane były już przez Indian. Wraz z upolowanym mięsem i chlebem na zakwasie („sourdough”), przywiezionym przez zapobiegliwe kobiety ze Starego Kontynentu, były podstawą wyżywienia pionierów w czasie gorączki(...)nadziewane, obsmażane papryki (wpływy meksykańskie) oraz sosy: salsa, barbecue i obowiązkowy „ranch”. Kiedy zatrzymamy się tu na przykład w hotelu, możemy zjeść własnoręcznie pieczone gofry. Z dozownika bierze się ciasto i wlewa do gofrownicy, na to syrop klonowy. Chętni mogą także skosztować bajgle z serkiem Philadelphia i wędzonym łososiem. Należy wiedzieć, że stara część Sacramento (stolicy Kalifornii) wygląda trochę
ProstePesto.pljajka, ekstrakt waniliowy i masło) w drugiej. Następnie, delikatnie łączymy obie mieszanki, starając się nie mieszać ich zbyt intensywnie. Nadmierne mieszanie ciasta może spowodować, że gluten w mące stanie się zbyt aktywny, co skutkuje gumowatą teksturą racuchów. Idealne ciasto powinno być lekko grudkowate, co zapewnia puszystość i lekkość gotowych placków. Smażenie: temperatura i czas Smażenie racuchów na maślance wymaga szczególnej(...)placuszki, które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI Puszyste pancakes z jagodami RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa Puszyste racuchy z dyni Super puszyste pancakes z truskawkami Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim Racuchy na maślance
Moja Książka KucharskaKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)wrzucamy do blendera. Dodajemy do niej jajka i jogurt, mielimy. Następnie dorzucamy do niej cukinię, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, curry, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu z obu stron, do zrumienienia. Moje kotlety wyszły dość równe, ponieważ użyłam do nich metalowego ringu. Myślę, że kolejne już będę
Kardamonovyjest jakaś potrawa lub deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden zakalec za drugim... Dzisiaj przełamałam fatum, a każdą trudność w kuchni traktuję jako wyzwanie i drogę do rozwoju. 5. Gdybyś nie blogowała o gotowaniu/pieczeniu(...)końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić. 3. A skoro o zupie mowa... Klarowna czy krem? Z jakich warzyw najchętniej? Krem, zdecydowanie. Z dyni lub marchewki pojawiają się u mnie najczęściej, ale lubię też eksperymentować z nowymi smakami i połączeniami. 4. Przyznaj się do swojego kulinarnego grzechu. Po którym wcale nie prosisz o pokutę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cały rok nie jemy w kółko tego samego, możemy mieć różnorodną i urozmaiconą dietę. Gdy tylko kończy się sezon na moje ukochane, słodkie pomidory malinowe, zaczyna się sezon na dynię, którą szczerze uwielbiam. Wykorzystuję ją na milion sposobów, dodając nie tylko do wytrawnych potraw, ale także słodkich. Drugim takim warzywem, które darzę wyjątkową sympatią, jest cukinia. Najlepszy sezon na polską(...)startą, wymieszaną z jajkiem, odrobiną mąki i usmażoną w formie kotlecików pociętą w kształt przypominający makaron spaghetti lub pokrojoną w plasterki, aby zastąpić płatki lasagne nawet jako dodatek do ciasta czekoladowego jadalne są także kwiaty cukinii. Można je usmażyć lub dodać na surowo do sałatek, zup i gulaszy Kampania Moc Polskich Warzyw jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu
Mienta blogszpinakiem czy dynią. Gnocchi wywodzi się z oczywiście z Włoch, gdzie znane są jako gnocchi di patate . Jeśli zatem widzisz w menu taką smaczną propozycję obiadową to oznacza to, że w składzie znajdziesz głównie ziemniaki. To odpowiednik polskich kopytek. Ale to tylko jedna z możliwych opcji, bo włoskie gnocchi również może być wykonane np. z dyni. Serwowanie kluseczek(...)skórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część mąki. Zacznij zagniatać ciasto, dodając w trakcie jajko i sól. Krótko połącz składniki, ale nie wyrabiaj ich zbyt długo. Ciasto powinno szybko zrobić się gładkie i jednolite. Teraz podsyp blat semoliną. Odrywaj ciasto
Rozdomowionaszpinakiem czy dynią. Gnocchi wywodzi się z oczywiście z Włoch, gdzie znane są jako gnocchi di patate . Jeśli zatem widzisz w menu taką smaczną propozycję obiadową to oznacza to, że w składzie znajdziesz głównie ziemniaki. To odpowiednik polskich kopytek. Ale to tylko jedna z możliwych opcji, bo włoskie gnocchi również może być wykonane np. z dyni. Serwowanie kluseczek(...)skórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część mąki. Zacznij zagniatać ciasto, dodając w trakcie jajko i sól. Krótko połącz składniki, ale nie wyrabiaj ich zbyt długo. Ciasto powinno szybko zrobić się gładkie i jednolite. Teraz podsyp blat semoliną. Odrywaj ciasto
Rozdomowiona