ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:99/780)

Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 183

wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić(...)minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA . Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka strużką. Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta budyniowa z malinami 166

Dostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa(...)budynie waniliowe • 100 g masła • maliny Wykonanie: • Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. • Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka

To co kocham
Nadziane babeczki 333

soli Dodatkowo cukier puder do posypania gotowych babeczek oraz masło i mąka do przygotowania foremek. Nadzienie: 400ml mleka 1 budyń cytrynowy z firmy Cykoria Przygotowanie: Ugotować budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia Składniki ciasta szybko zagnieść do połączenia składników(...)Przygotowane ciasto rozwałkować na ok 3-4mm, wykrawać ciasto i wyklejać uprzednio przygotowane foremki ( wysmarować masłem i obsypać mąką). Do każdej z nich nałożyć sporą łyżeczkę budyniu, zaklejać wykrojonym krążkiem ciasta. Piec na złoty kolor około 25minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Z porcji wyszło 25 babeczek. Miałam różne wielkości. Trochę z nimi roboty ale naprawdę

W garach u Gosi
Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami 207

Wczoraj powstały spody do tarletek, a dzisiaj napełniłam je budyniem czekoladowym, borówkami i żółtymi malinami. Dzięki temu, że ciasto jest tak kruche, mogłam wczorajszym wieczorkiem(...)niepostrzeżenie zjeść te pokruszone (Niby!) ciasteczka ;) Przecież nic nie może się zmarnować;) W wolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa budyniowa: budyń czekoladowy 3/4 bez cukru 375 ml mleka

Lawendowe Niebo
Fale dunaju z gruszką 258

dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 900 ml mleka(...)gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić. Przygotować krem. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Przygotować polewę. Do rondelka wlać

Monia miesza i gotuje
TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI 195

rewelacyjnej  mąki puszystej Lubella . Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.                                                        SKŁADNIKI  CIASTA : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej puszystej   LUBELLA(...)BUDYŃ :  3 szklanki mleka  2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g  3 łyżki cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Orzechowiec z masą budyniową 184

Wykonanie masy budyniowej: Wszystkie składniki (poza masłem i powidłem) umieścić w garnku i ugotować budyń. Budyń ostudzić. Masło utrzec mikserem na puszystą masę i dodawać po trochę budyń i miksować.  Warstwy ciasta od dołu: 1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie ciasta(...)miksującego. Podgrzewać 8 minut/90 stopni/obr. wsteczne 3. Budyń wyciągnąć z naczynia i ostudzić. Do naczynia włożyć masło i ucierać, około minuty, obr. 4. Powoli dokładać chłodny budyń, aż masa stanie się pulchna. Warstwy ciasta od dołu: 1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami Przepis znalazłam w serwisie

Mania Wypiekania
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 437

cieście. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostę, wyłożyć na cieście. Można je delikatnie wgnieść w ciasto. Piec ciasto ok. 30-35 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’) w temp. 180C. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 750ml wrzątku, pozostawić do stężenia. Ugotować budyń: Mleko (350ml) zagotować, a w pozostałych 50ml rozpuścić budyń, dodając do niego cukier wanilinowy. Wlać masę(...)gotujące się mleko, mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia. Masło wraz ze zwykłym cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Tężejącą galaretkę wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka będzie już prawie stężała, wyłożyć na nią krem budyniowy. Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą (lub jak kto woli

Kulinarne Przeboje
Rolada z jagodami i budyniem 189

dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie oderwać papier. Rozprowadzić gorący budyń. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce(...)schować pod spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń dobrze stężał. Gdy rolada jest już całkowicie wystudzona, zdjąć ściereczkę. Ciasto obsypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 305

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Masa rabarbarowa: 7. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Przełożyć go do rondla z grubym dnem. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać, mieszając, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. 8. Dwa budynie rozmieszać w 1/2 szklanki

Mała Cukierenka
Przekładaniec z herbatnikami i kremem kakaowym 417

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta na zimno przekładanego herbatnikami, domowym kremem czekoladowym i powidłami śliwkowymi. Poniższy przekładaniec jest w miarę szybki do przygotowania (o ile wcześniej przygotujemy i ostudzimy budyń) i bardzo smaczny.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 0,5 kg herbatników (zwykłych i kakaowych) 1 słoiczek kwaśnych powideł śliwkowych(...)herbatników posmarować z wierzchu odrobiną kremu czekoladową i całość od razu posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (uwaga: herbatniki zmiękną).  Przygotowywanie budyniu czekoladowego Składanie ciasta: herbatniki, 1/4 kremu czekoladowego, herbatniki, dżem, herbatniki naprzemiennie z kremem (3 warstwy) Wierzch ciasta: herbatniki, odrobina kremu czekoladowego i gorzkie kakao Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Czekoladowe ciasto z truskawkami 404

wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek   Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania:Ciasto :  Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto(...)wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.  Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem

Słodkości i nie tylko
Muffinki budyniowe 198

pieczenia  - 1/2 łyżeczki sody  - szczypta soli  - 170 ml mleka - 150 g masła / margaryny   - 160 g cukru  - 2 jajka - gorzka czekolada (ilość wg uznania)  Budyń waniliowy ugotować z 400 ml mleka zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, tak by był dość gęsty i pozostawić do ostudzenia.  Margarynę lub masło roztopić, a następnie rozpuścić w niej(...)jajkami i przestudzony tłuszcz z cukrem. Wszystko razem delikatnie utrzeć, ale nie zbyt długo. Ciasto powinno być grudkowate.  Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki napełniamy ciastem na dnie, a następnie wypełniamy przestudzonym budyniem i kawałkiem gorzkiej czekolady , wszystko przykryć ciastem.  Z tego przepisu wychodzi około 12-15 sztuk muffinek.  Pieczemy je przez ok 20 minut

Aromatyczne Podróże
Tarta z creme patissiere i truskawkami 201

się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Creme patissiere: 500 ml mleka 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki cukru 35 g mąki pszennej(...)mieszając. Krem zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu, całkowicie ostudzić. Na zimny spód, wyłożyć zimny budyń, poukładać truskawki, schłodzić. Najlepsza następnego dnia, jak ciasto trochę nasiąknie budyniem. Smacznego! Tarta z creme patissiere i truskawkami Tarta z creme patissiere i truskawkami Tarta z creme patissiere i truskawkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

moj przepis na
uśmiech teściowej 1843

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 1 szkl cukru 250 g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka(...)ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 – 200 st. C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia