ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:91/780)

RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI 282

wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie

Ostra na Słodko
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 407

proszkiem  do pieczenia.Masę wykładamy na blachę ( 28x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 170 stopniach.Odstawiamy do ostudzenia a następnie rozcinamy na 2 blaty.MASA BUDYNIOWA :2 budynie waniliowe gotujemy w 0,5 l mleka z dodatkiem cukru.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia , tak by nie pozostały grudki.Studzimy.Całkowicie wystudzone miksujemy na gładką masę z miękkim masłem.Odstawiamy w ciepłe(...)Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc

Ostra na Słodko
Jak zrobić idealny sernik pieczony 128

zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym  „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też ma swoje ulubione odmiany. Jedni lubią kremową konsystencję, inni bardziej zbitą, jest jeszcze puszysta niczym chmurka. Sama jestem fajną tych zbitych(...)wychodzi bardziej zwarty i sypki. Nie jest jednak to dodatek konieczny, jeśli preferujecie kremową konsystencję, możecie odpuścić ten element. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością skrobi lub budyniu. Z reguły wystarczy 1 opakowanie budyniu lub 4 łyżki skrobi. Na konsystencję masy ma również wpływ MASŁO . Aczkolwiek ja nie jestem zwolennikiem kremowych serników tylko bardziej zbitych i ten element

zdrowo i aktywnie
Jak zrobić idealny sernik pieczony 173

zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym  „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też ma swoje ulubione odmiany. Jedni lubią kremową konsystencję, inni bardziej zbitą, jest jeszcze puszysta niczym chmurka. Sama jestem fajną tych zbitych(...)wychodzi bardziej zwarty i sypki. Nie jest jednak to dodatek konieczny, jeśli preferujecie kremową konsystencję, możecie odpuścić ten element. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością skrobi lub budyniu. Z reguły wystarczy 1 opakowanie budyniu lub 4 łyżki skrobi. Na konsystencję masy ma również wpływ MASŁO . Aczkolwiek ja nie jestem zwolennikiem kremowych serników tylko bardziej zbitych i ten element

Zdrowie i pysznie na talerzu
Cytrynowy sernik z truskawkami 136

roztopionego masła 1/2 łyżeczki kardamonu Sernik: 450 g mielonego sera z  wiaderka 2 duże jajka 200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 1  budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary sok z 1 dużej cytryny skórka z 1 dużej cytryny 250 g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową powinny

Kulinarne przygody Gatity
Sernik ze złotą rosą 1424

budyniu waniliowego bez cukru Składniki na bezę: 4 białka 1/2 szklanki cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gotowym ciastem wyklejamy

My Culinary Art
Szarlotka na kruszonce 167

przekombinowanego. Wiedziałam na pewno, że mam ochotę na kruszonkę i ona ma być na wierzchu ciasta, a ostatecznie zdecydowałam się również na kruszonkę jako spód szarlotki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłek dałam dość sporo, bo u nas wszyscy lubią jak jest ich dużo więcej niż ciasta. No i tradycyjnie posypałam mój jabłecznik cukrem pudrem. Według mnie szarlotka z tego przepisu jest(...)schłodziła i lepiej kroiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link

Waniliowe Improwizacje
proste, drożdżowe bułeczki 135

budyń waniliowy 3  opakowania cukier puder dżem -nie koniecznie Wykonanie Nadzienie: Budyń ugotować wg .przepisu na opakowaniu ale w 3 szklanki mleka.Ostudzić.                       Ciasto(...)wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. -około 1godziny.Gdy ciasto powiększy swą objętośc podzielic na 4 części .Gotowe ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt Na ciasto nakładamy porcje budyniu---może być pasek dżemu- -- pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.Ciasto zwijać  w rulon i kroić na 2 -3 cm plasterki .Gotowe bułeczki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem

w mojej kuchni
Snikers 321

byłam niezadowolona. Lecz tym razem, krem wydawał mi się bardzo dziwny i postanowiłam, SKROMNIE mówiąc udoskonalić ten przepis. Chyba się udało, lecz do końca nie wiadomo, jak smakowało ciasto Siostry Anastazji z tamtym kremem :) Składniki: *Biszkopt ciemny: 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy(...)mleka z cukrem, w 1 szklance rozpuszczamy budyń. Wlewamy to do gotującego mleka - gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło ubijamy krótko mikserem, dodajemy porcjami ostudzony budyń.  "Składamy" ciasto. Na spód blachy kładziemy jedną część ciemnego biszkoptu, na to 3/4 masy budyniowej, następnie biszkopt orzechowy, kolejno "Masę Krówkową" (rozprowadzamy po całości), przykrywamy drugą częścią czarnego biszkoptu

Piekę, bo lubię
Rodzaje mąk bezglutenowych 163

jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu.Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka ZiemniaczanaMąkę(...)się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest sypka.Mąkę ziemniaczaną wykorzystuje się do zagęszczania zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Coraz częściej dodawana jest do pieczywa bezglutenowego. Jest jednym z podstawowych składników pyz i klusek ziemniaczanych.4.Maka KukurydzianaMąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika

NaKońcuJęzyka
Metrowiec 148

Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki(...)gotujące się mleko, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch dodając po 1 łyżce wcześniej przygotowanego „budyniu”. Wykonanie: Ciasta pokrój na kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe ciasto można polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi (według upodobań). GOTOWE :D Ciasto kroimy w poprzek

Kulinarna (nie)codzienność
Metrowiec 196

Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki(...)gotujące się mleko, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch dodając po 1 łyżce wcześniej przygotowanego „budyniu”. Wykonanie: Ciasta pokrój na kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe ciasto można polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi (według upodobań). GOTOWE :D Ciasto kroimy w poprzek

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto Kilimandżaro 190

pieczenia i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Galaretka jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki masła Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć(...)mleku. Do wrzącego mleka wlać zawiesinę budyniową, mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na gładką, puszystą masę, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wykonanie ciasta - Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez

Domowa cukiernia Ewy
Metrowiec 125

temperaturze 160-180°C. Ciasto będzie upieczone, gdy wbity w nie zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem. Na dno garnka wlej odrobinę zimnej wody. Wlej do niego 3 szklanki mleka. Do płynu dodaj oba rodzaje cukru i całość zagotuj. Podczas gdy mleko będzie(...)rozmieszane mąki. Całość chwilę jeszcze gotuj, mieszając. Ugotowany budyń odstaw do przestudzenia. Margarynę (ja użyłam masła roślinnego) utrzyj w misce mikserem. Do puszystego tłuszczu dodawaj stopniowo, mieszając, zimny budyń. Wystudzone ciasto wyjmij z keksówek i pokrój na równe kawałki. Można, np. ustawić oba placki obok siebie i oba na raz kroić na ok. 1 cm kawałki. Kawałki ciemnego i jasnego

blog.moje-pasje.info
Babeczki z budyniem 287

mleka (1,5 szklanki) 3 łyżeczki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Przed przygotowaniem babeczek warto ugotować sobie budyń. Zagotowujemy ok. 1 szklankę mleka z cukrem, dodajemy budyń rozpuszczony w reszcie mleka, mieszamy tak długo, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia, można przykryć folią spożywczą, żeby nie pojawił się korzuch. Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce: mąkę(...)składniki: olej, mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej!). Do formy wyłożonej papilotkami (ja zrobiłam swoje samam z papieru do pieczenia) nakładamy niewielką ilość ciasta. Dodajemy po łyżeczce budyń i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy kawałki gorzkiej czekolady, ja zuyżyłam pół tabliczki, resztę dołożyłam potem. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni

Ciastkozercy
Delikatny sernik z budyniem na biszkoptach. 201

spodzie ciasno układamy okrągłe biszkopty. Masę twarogową przygotowujemy, według wyżej podaneo przepisu. Budyń gotujemy według zaleceń producenta, z tym że na mniejszej ilości mleka. Na ciastka wylewamy gorący budyń, równamy. Następnie dajemy masę twarogową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 70 minut. Masło rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy cukier i kakao. Cały czas mieszając podgrzewamy,  do momentu(...)kakao opadnie na spód, a tłuszcz zostanie na wierzchy, nie panikować. Wystarczy dodawać po łyżce mleka i mieszać, aż wszystko wróci do normy. Gdy polewa zacznie tężeć smarujemy zimne ciasto. Proste? Proste. Smaczne

Dieta moja pasja
Karpatka 385

miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!  4. Robimy krem: Odlać trochę mleka(...)gotować, to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania