doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki krupczatki, 125 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki(...)resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła 2 budynie śmietankowe 1 litr mleka 600 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej przepis stąd Przygotowanie : Z mąki, cukru, kakao, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji 3:2, formujemy z nich kule, zawijamy w osobne folie aluminiowe(...)Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki . Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta. Na to wykładamy przestudzony budyń, a na budyniu równomiernie rozkładamy śliwki. Ścieramy mniejszą część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Moje ciasto upiekłam
Proste PotrawyTarteletki morelowe z budyniem Coś słodko-kwaśnego na leniwe sobotnie popołudnie :) Składniki na ciasto kruche do tarteletek (około 6-7 szt): - 2 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypywania przy wałkowaniu) - pół szklanki cukru - 1 jajko - pół kostki margaryny (100 g) Przygotowanie Składniki zagniatamy, formujemy w kulę. Owijamy ją folią aluminiową i wstawiamy na pół godzimy do zamrażarki(...)obsypane mąką foremki. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy foremkę z ciastem kawałkiem foli aluminiowej i wsypujemy ryz by zapobiec obsunięciu się boków podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach, zdejmujemy folię z ryżem i pieczemy kolejne 5-10 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Składniki na budyń: - 100 ml śmietany 30% - 150 ml mleka
Słodka sielankacukru 180 g masła 2 jajka Na masę: 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 400 g kwaśnej gęstej śmietany 100 g cukru jajko 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera(...)wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany, cukier, jajko i budyń. Całość wylewamy na jabłka. Wyciągamy z lodówki schowane przed chwilą ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Wycinamy przy pomocy foremek do ciastek wzorki
KasiaiKrzysiu.plkarmelowym budyniem Ostatki truskawki warto połączyć z bazylią w pysznym kakaowym cieście z masą budyniową. ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki ksylitolu 70 g masła lub oleju 2 łyżki kakao garść liści świeżej bazylii 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym(...)ksylitolem. Dolewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy rondelek na bok. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu. Truskawki kroimy w kostkę. Część dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wierzch ciasta. Wykładamy pozostałą część truskawek i kilka posiekanych listków bazylii. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut. Kroimy, gdy całkowicie ostygnie. Dzieląc
Kucharzycamleka i budyń wymieszać. 3. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania budyniu bez grudek. 4. Budyń przykryć i odstawić na bok. KRUSZONKA 1. Mąki wymieszać razem. 2. Olej, syrop, ksylitol i 2 łyżki wody podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia kryształków. 3. Suche składniki zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się(...)ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować drożdżówki. 6. Na środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce. 7. Znów odstawić w ciepłe miejsce
Candy Pandasaksamitnym budyniowo-śmetanowym kremem to idealna kompozycja smaków tworząca pięknie wyglądającą słodką przekąskę. Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Składniki: ok. 600 g ciasta francuskiego Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym(...)Następnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do wypiekania rożków (lub rurek) delikatnie smarujemy tłuszczem, a następnie przygotowanymi paskami ciasta owijamy foremki zaczynając od cieńszego końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 190 stopni do zrumienienia. Tuż po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy
Słodka StronaGotową mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kruszonka Masło roztopić. Wymieszać w miseczce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wymieszać do otrzymania kruszonki. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Wykonanie drożdżówki: Ciasto drożdżowe(...)przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone ruloniki ułożyć na spodzie. Odstawić w ciepłe miejsce na około
Kulinarna (nie)codziennośćroztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie).Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką, odpowietrzamy ( uderzamy pięścią(...)połowy ciasta formujemy 10 grubszych wałeczków , które będą naszymi „obramówkami” do bułeczek. Budyń: 1 duży budyń krówkowy lub inny 400 ml mleka 5 łyżek cukru Budyń gotujemy z cukrem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. dodatkowo: 2 żółtka do posmarowania po wierzchu WYKONANIE BUŁEK: 2 placuszki + skręcamy z wałeczka ciasta „obramówkę” w „dziurki” wkładamy ostudzony budyń smarujemy żółtkiem pieczemy ok 35 minut
Domowe ciastaspecjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć(...)mleka 2 cukry waniliowe Składniki na polewę: 0,5 kg cukru 300 g migdałów 200 g masła 0,5 szklanki wody + 2 budynie (przygotowane wg. przepisu na opakowaniu) Migdały tniemy na paseczki. Masło potrzebne do ciasta rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka wkładamy wszystkie składniki
Ciastkozercyłyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Olejek waniliowy Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego, ½ kostki masła, 1 szklanka cukru, Pół torebki budyniu śmietankowego, 5 jajek Sposób przygotowania: Zarobić ciemne ciasto, siekając najpierw tłuszcz z mąką na stolnicy, następnie dodając resztę składników. Włożyć do lodówki, mono schłodzić przynajmniej przez godzinę. Można podzielić ciasto na dwie części, wtedy kakaowe(...)wierzchu sernika. Następnie trzeba przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony w maszynce ser i budyń w proszku. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Ciasto zetrzeć na blachę na tarce i wyrównać powierzchnię. Nałożyć masę serową. Część ciasta można zetrzeć na wierzch ciasta. Piec około
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesłodkie śniadanie. Bazę stanowi zwykłe ciasto ucierane, ale dodatek soku i skórki z cytryny nadaje mu niepowtarzalny smak. Można też pójść o krok dalej i zastąpić mąkę ziemniaczaną budyniem waniliowym. Szybkie ciasto cytrynowe można przygotować w ekspresowym tempie umieszczając od razu wszystkie składniki w misie miksera, ale zazwyczaj przygotowuję je zgodnie z poniższym przepisem. Z ucieranym ciastem cytrynowym wiąże się(...)ekstraktu z wanilii 3 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku i skórka otarta z małej cytryny Przepis na szybkie i łatwe ciasto cytrynowe Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i odkładam na bok. Masło ucieram z cukrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczenia. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Przygotować 2 miski. Do 1 miski wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę pszenną, budynie śmietankowe (w proszku), cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie płynne składniki tj. wbić jaja, wlać maślankę oraz olej i dokładnie roztrzepać, najlepiej(...)wystudzić i pokroić na kawałki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 21 x 30 cm; Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Budyń dodaje się do ciasta w postaci proszku, a kakao powinno być naturalne (takie do pieczenia ). 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml. Źródło przepisu: Przyślij Przepis
Gospodyni MiejskaJagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki z budyniem Czas przygotowania: około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru 20 g świeżych(...)dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. W międzyczasie szykujemy budyń. Gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że dodajemy tylko 500 ml mleka. Powstanie
Kulinarne przygody GatitySmaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier). Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej2(...)skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa:5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia
Mała Cukierenka