tygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita(...)wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić formę (około 36 x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód ułożyć starte jabłka i wylać gorący budyń. Na budyń zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 190ºC. Można podawać zarówno na ciepło z lodami i bitą śmietaną jak i na zimno. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychpierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbaremSkładniki:ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki2/3 kostki margaryny3 łyżki cukrupół opakowania cukru wanilinowego (16g)1 jajkoszczypta soli nadzienieokoło 70dag rabarbaru0,5 szklanki cukru1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukrukokosowa pierzynka10 dag margaryny20 dag wiórków kokosowych10 dag cukru pudru2 jajka Wykonanie:- zagnieść(...)ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka- ciasto schłodzić w lodówce- rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki- do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać- ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem- masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
Smakołyki Berenikiszkl. wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka(...)wylać na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 170*C. Sok z brzoskwiń zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Budynie zmieszać z mąką,rozpuścić w 3/4 szklanki wody,zmieszać z żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty
Kolorowa kuchnia Elkipostanowiłam zrobić szarlotkę i użyłam tego właśnie przepisu na kruche ciasto. Miałam również litrowy słoik prażonych domowych jabłek, które nadawały się idealnie :) Postanowiłam dodać również budyń, efekt był rewelacyjny :) Gorąco polecam !!! :) Składniki na kruche ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka + 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany(...)tartą. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący rozprowadzić na jabłkach. Białka, które zostały ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i rozprowadzić na budyniu. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki tak, żeby przykryć pianę. Piec w temperaturze 180*C przez ok 60 minut. PS. Można również posypać wystudzoną szarlotkę cukrem pudrem
The Sweet DamselSkładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g); 1/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 jajo; 300 g marmolady (u mnie różana). Dodatkowo: Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Połowę śmietanki (200 g) wlać(...)budyń w proszku i wymieszać. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy
Gospodyni Miejskamąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 24 malin 12 jeżyn Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch. 2. W misie miksera umieszczamy żółtka, cukier puder(...)dokładnie mieszamy z ciastem. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta, na to 1 łyżeczkę budyniu, układamy dwie maliny i jedną jeżynę. Ponownie wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy
My Culinary ArtKolejne słodkości z dodatkiem truskawek. Tym razem pyszna i nieco uzdrowiona tarta kokosowa z budyniem. Spód to kruche ciasto wykonane z pomieszania różnych mąk, można też użyć tylko jednej np. pełnoziarnistej lub orkiszowej. Druga warstwa to budyń kokosowy gotowany na mleku roślinnym, najlepsze będzie kokosowe. Budyń należy ugotować w mniejszej ilość mleka niż na opakowaniu, żeby był bardziej gęsty(...)jeszcze bardziej go zagęścić, choć i tak konsystencja nie była taka jaką bym sobie życzyła i budyń przy krojeniu troszeczkę się rozjeżdżał (ale smak i tak wszystko nadrabiał ;) Na to położone są świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami. Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki dodają orzeźwiającej słodyczy. Idealne ciasto
Healthy food explorerodstawić do wyrośnięcia. Ugotować budyń – proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić do ostudzenia, co chwilkę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione letnie masło, resztę letniego mleka, cukier. Wlać wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto robotem kuchennym z końcówką(...)miski i położyć na blacie mocno obsypanym mąką. Lekko zagnieść ciasto podsypując mąką. Podzielić ciasto na trzy równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować budyniem, zawinąć jak roladę. Zwinąć od strony dłuższego boku. Delikatnie zsunąć roladkę na blaszkę. Tak samo zrobić z pozostałymi dwoma. Ostawić ponownie do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka
Kuchnia Pokoleńmąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą(...)wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem
Różne smaki w kuchniszklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Gotowy krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakmasy budyniowej. Dodatek kremowej masy re w elacyjnie komponuje si ę z ciastem . Całość rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu ok a. SZARLOTKA z BUDYNIEM (gluten free) Składniki: (forma20x30) ciasto : 125 g mąki ryżowej 125 g mąki owsianej 80 g mąki gryczanej 40 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 200 g masła 2 jajka dodatkowo(...)jabłek 3 łyżki brązowego cukru cynamon według uznania masa budyniowa: 500 ml mleka kokosowego 1 opakowanie budyniu bezglutenowego 2 łyżki cukru 50 g białej czekolady Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia.(można
Bon appetit mon amieKruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 szkl cukru(...)ciasto. 3. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka. 4. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić. 5. Całość wstawić
Kto ugości moich gości?masy i wymieszaj. Wylej masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut. Ciast powinno być lekko płynne na środku jak budyń. Po wyjęciu ciasto dojdzie. Świeżo upieczone ciasto posyp wiórkami. Pokrój ostudzone ciasto na kawałki. Smacznego! The post Ciasto, które w smaku przypomina owsiane kulki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKiedy wzrok przebiega po składnikach, w myślach są one dodawane i miksowane i już w głowie powstaje obraz ciasta.... Pasuje czy nie pasuje, a może tak dodać budyń do starej wersji ciasta, a może tu jednak krówkę, a co powstanie, gdy zmiksujemy budyń z krówką i dodamy po szczypcie imbiru, cynamonu, kardamonu...Takie typowe-nietypowe połączenia. A jeszcze lepsze jest(...)Waszej Kreatywności znikają tak szybko. To normalne jest;) Śliwkowiec z Krówką fot. Izabela Magdalena ok. 500 - 600 gram śliwek (lub tyle, żeby wypestkowane i przepołowione starczyły na całą blaszkę) Ciasto (baza + kruszyny) 6 żółtek 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 250 gram masła Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto
Kuchnia smakówMoja dzisiejsza propozycja ciasta to elegancki jabłecznik w wersji dla dorosłych.Nie jesteśmy z mężem zbytnio smakoszami ciast z jabłkami,wolimy inne słodkości.Gdy zobaczyłam ten przepis wśród pyszności s Anastazji wiedziałam,że musimy spróbować.Połówki jabłek zatopione w budyniu,który bardziej przypomina kisiel,delikatna masa ze śmietany z brzoskwiniami,całość polana ajerkoniakiem...jednym słowem niebo w buzi.Przepis podaję(...)jabłkowym i winie ugotować budynie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać je gorącym budyniem i piec ciasto w 180st C przez ok 50 min.Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie. Masa śmietanowa: 1/2 l śmietany kremówki cukier do smaku
Niespełnione zdolności kulinarne