Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza(...)energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem i wykładamy krem, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Całość posypujemy cukrem
Słodka Stronajedno żółtko) cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Większą chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Mniejszą wsadzamy do zamrażalnika. Przygotowujemy budyń wg przepisu(...)producenta. Odstawiamy do po mojemu ? Może kiedyś ;). wychłodzenia. Większą częścią ciasta wygniatamy wyłożoną papierem blachę (dużą). Układamy ścisło jabłka (obrane i pokrojone w ósemki). Zalewamy wystudzonym budyniem. Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę. Ciasto oczywiście najlepiej się kroi i smakuje dnia następnego. Ale kto by tyle czasu czekał. Warto wybrać do tego ciasta
Kuchnia po mojemusezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej, - 2-3 łyżki śmietany ( dałem jogurt ), - 180 g mąki, - łyżeczka proszku do pieczenia. Polewa : - 3 białka, - 2 łyżki syropu z buraków cukrowych, - łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ), - 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów(...)delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Przepisy Mikołajaszklanki mąki2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowyaromat cytrynowy+ brzoskwinie - świeże pozbawione skórki lub z zalewyPianka:5 białek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1 budyń śmietankowy1 budyń malinowySposób przygotowania:1. Robimy ciasto: cukier, wodę i margarynę rozpuszczamy razem i lekko studzimy.2. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem waniliowym, żółtkami, mąką, proszkiem, roztopioną margaryną z cukrem i aromatem. Miksujemy(...)blaszkę (25x30cm), układamy na cieście cząstki brzoskwiń, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.4. W międzyczasie białka ubijamy z cukrem, a potem dodajemy budynie i olej, Miksujemy.5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie piankę i całość pieczemy jeszcze 20-30 minut do zrumienienia się pianki.Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka
Kuchnia domowa Aniszklanki cukru (osobom nie przepadającym za słodyczą, zalecam użyć mniejszej ilości. Dla mnie było trochę za słodkie) -łyżeczka proszku do pieczenia -5 białek -20 dag wiórek kokosowych -budyń śmietankowy Przygotowanie Wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Jedną część schłodzić. Jogurt połączyć z budyniem, cukrem i proszkiem. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć. Połowę ciasta ułożyć
Zielona Kuchniamąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko żółtko łyżka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła roślinnego starta skórka z połówki cytryny Na nadzienie budyniowe budyń waniliowy niesłodzony 300 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki(...)mąkę i budyń w proszku i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 15mm. Większą szklanką wycinamy koła. Na każde koło kładziemy czubatą łyżeczkę budyniu i sklejamy dokładnie brzegi. Pączki formujemy w kule
e-PrzepisyKulinarneciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową, karmelem i bitą śmietaną. Ciasto łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Może podobne troszkę do 3 bita. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 400 g herbatników kakaowych 260 g herbatników zwykłych 1 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 3 łyżki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)dodajemy śmietanę fix i mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową będziecie je mogli łatwo wyjąć na tackę czy deseczkę. Masę budyniowa podzielcie sobie na 3 równe części. Ja budyń wykładałam lekko ciepły. Warstwy ciasta: 1. Warstwa białych herbatników białych 2. budyń 3. warstwa herbatników białych 4. budyń 5. warstwa herbatników kakaowych 6. masa krówkowa 7. warstwa herbatników kakaowych 8. budyń
Sama słodycz i szczypta chili250g serka, w temperaturze pokojowej ½ szklanki cukru 1½ łyżeczki. wanilii 1 budyń 2 jajka Na ciasto z marchwi: ¾ szklanki oleju roślinnego 1 szklanka cukru 2 jajka 1 ½ łyżeczki. wanilii 1 szklanka mąki 1 łyżeczka. soda oczyszczona 1 ½ łyżeczki. Cynamonu 1 ½ szklanki startej marchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować(...)wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok. ciasto z marchwi: Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym Powoli dolać olej . Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą Dodać cynamon Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce ,oraz posiekane orzechy, wymieszać. Formę natłuścić lub wyłożyć
w mojej kuchniProponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczasu. A ciacho wychodzi obłędne! Delikatne, słodko-kwaśne i wilgotne, a do tego długo zachowuje świeżość. Czy ktoś w ogóle mógłby próbować mu się oprzeć...? Duńskie ciasto z rabarbarem, kardamonem i budyniem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) krem budyniowy: 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 50 g cukru 15 g mąki ziemniaczanej(...)masła ciasto: 175 g miękkiego masła 175 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie rabarbarowe: 400 g rabarbaru 30 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu dodatkowo: 30 g płatków migdałowych Mleko zagotować. Jajko, cukier i mąkę roztrzepać, powoli wlewać gorące mleko, cały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła(...)ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec w 180*C pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto ze śliwkami. Przykryć ciastem z pianką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagalaretka cukier do smaku - opcjonalnie Masa budyniowa: 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru (wedle smaku) 20 dag masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Dodatkowo: okrągłe biszkopty 2 czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany(...)ewentualnie dodać cukru do smaku. Dokładnie wymieszać. 3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić budyń z mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. 4. Złożyć ciasto (od dołu): ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej - tężąca masa jabłkowa - warstwa okrągłych biszkoptów - tężąca czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała
Kuchnia domowa Anipiekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę jakąś fotkę haha.. Składniki masy: Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej) 1/2 l mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru(...)budyń wieczorem i zostawić na kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej 120 g masła 250 g cukru
Moje domowe kucharzeniecukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło(...)temu jest pyszne po upieczeniu. Rabarbar • Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki. • Przemieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 3/4 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki (u mnie
To co kochamczekoladowy, połączyłam go z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z bitą śmietaną właśnie. Celowo nie użyłam dużej ilości cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać go zarówno do budyniu jak i do śmietany odrobinę więcej. To tyle o masie. A co kryje środek? Ano w środku ukrywa się jeszcze masa z mrożonych malin z dodatkiem galaretki(...)pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Smaki Na Talerzu