przyjemny, ale dla mnie za mało wyrazisty i tak naprawdę przepadam przede wszystkim za salsą z mango. No ale ile można? W tym wydaniu mango zastępuje budyń, czy krem do ciast, a smak można ładnie podkręcić sokiem z cytryny, limonki, czy pomarańczy. I tu zdecydowanie wygrywa jako dodatek do ciast, czy innych słodkości. Składniki: 1 duże, bardzo dojrzałe mango(...)jego rozpuszczenia. Schłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. W takiej postaci mango curd możemy trzymać w lodówce do 3 dni. Idealnie nadaje się do ciast i deserów, jako zamiennik budyniu, czy kremu
gutfutpiana zgęstnieje dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 szklanka cukru(...)staranie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały krem i drugą część biszkoptu. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęściewspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 1 1 kostka masła(...)Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie ucieramy masło na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. SKŁADANIE CIASTA : Ciasto wyciągamy z blachy i nasączamy kawą. Wykładamy krem (odkładamy 5-6 łyżek) i układamy okrągłe biszkopty, które również nasączamy. ROBIMY 2 KREM : Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody
Pani na deserPozostały płyn wlać do garnka, dodać skórkę z cytryny, cukier i zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszany proszek budyniowy. Cały czas mieszać i gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Wykonanie ciasta – wyjąć ciasto z zamrażalnika. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego(...)Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać proszek budyniowy i powoli wlewać olej, nie przerywając ubijania. Dalsze wykonanie ciasta – na podpieczony dół rozłożyć budyń brzoskwiniowy na to brzoskwinie. Teraz rozłożyć piankę budyniową i zetrzeć drugą część ciasta. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut
Kuchnia Pokoleńkostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez(...)żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, gotując aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: na pierwszy placek wykładamy połowę musu porzeczkowego, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy krem budyniowy (jeśli jest bardzo rzadki chłodzimy go 10 minut w lodówce), przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy
Cynamonowe szczęściemigdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody masa serowa: 900 g sera twarogowego masa marcepanowa 1 budyń do ciast i kremów 4 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru sos malinowy: 250 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny jajka czekoladowe(...)Dodaję stopniowo po jednym jajku i łączę mikserem i dodaję kolejne jajko. Masy serowej nie miksuję za długo dosłownie 2-3 minuty żeby sera nie napowietrzyć. Na końcu dodaję budyń i mieszam. Sos malinowy: Maliny, cukier i sok z cytryny przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu. Przecedzam przez sito, i wlewam ponownie sos do garnka i redukuję
wesoła kuchniaokoło 10 minut). Po tym czasie dodać rozpuszczone, schłodzone masło i znów bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować budyń i zostawić, aby przestygnął. Z wyrośniętego ciasta formować w dłoniach małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odległości. Przykryć ściereczką na 10 minut, aby trochę podrosły. Natłuszczoną(...)dłonią robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które kolejno nakładamy sporą łyżkę budyniu i pokrojone w plastry truskawki. Piekarnik nagrzewamy do 170'C. Zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy drożdżówki krusząc zagniecione ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż wszystko ładnie się zarumieni. Smacznego! - 2,5 szklanki mąki - 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych
Tagebuch po polskuWiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory
chili & sugarFanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)pszenną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa
kruche babeczkiKilimandżaro " Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :) Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru(...)słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml. Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć zimną masę jabłkową. Na masę jabłkową wyłożyć budyń Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chiliNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieW Słonecznej Kuchni wciąż dryfuję na chmurkach pełnych smaku! Ostatnim razem chlebki chmurki, a dziś... Dziś, w truskawkowym uniesieniu, częstuję kawałkami mlecznej tarty o nadzieniu tak
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiem czemu, ale ostatnio coś lubię "pracować" z ciastem drożdżowym..i tak oto powstały pyszne drożdżówki z domowym budyniem, kiwi i kruszonką..oczywiście budyń można przyrządzić z torebki i dać inne owoce..wszystko wedle własnego gustu. 50 dkg mąki 40 g świeżych drożdży 20 g miodu 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 szkl. mleka szczypta soli 75 g miękkiego masła(...)mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować budyń i kruszonkę. W 1 szklance mleka rozpuścić cukier i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i żółtkiem,mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze raz zagotować
Moje domowe kucharzenieNiby do Wielkanocy pozostały jeszcze dwa tygodnie, ale czas najwyższy zacząć wypróbowywać przepisy ;) Pierwszy raz robiłam babkę i mogę uznać ten pierwszy raz za sukces :) Babka
chili & sugarwanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad(...)Szce lnie zakręcić. W ten sam sposób można przygotować w aniliowy cukier puder. Laski można później wyjąć z cukru i dodać do mleka przy okazji gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu n a ml eku. Rodzynki w rumie: 300 g rodzynek 3/4 szklanki rumu Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia