ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:90/780)

Szarlotka na kruszonce 206

przekombinowanego. Wiedziałam na pewno, że mam ochotę na kruszonkę i ona ma być na wierzchu ciasta, a ostatecznie zdecydowałam się również na kruszonkę jako spód szarlotki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłek dałam dość sporo, bo u nas wszyscy lubią jak jest ich dużo więcej niż ciasta. No i tradycyjnie posypałam mój jabłecznik cukrem pudrem. Według mnie szarlotka z tego przepisu jest(...)schłodziła i lepiej kroiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link

Waniliowe Improwizacje
proste, drożdżowe bułeczki 181

budyń waniliowy 3  opakowania cukier puder dżem -nie koniecznie Wykonanie Nadzienie: Budyń ugotować wg .przepisu na opakowaniu ale w 3 szklanki mleka.Ostudzić.                       Ciasto(...)wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. -około 1godziny.Gdy ciasto powiększy swą objętośc podzielic na 4 części .Gotowe ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt Na ciasto nakładamy porcje budyniu---może być pasek dżemu- -- pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.Ciasto zwijać  w rulon i kroić na 2 -3 cm plasterki .Gotowe bułeczki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem

w mojej kuchni
Rodzaje mąk bezglutenowych 193

jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu.Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka ZiemniaczanaMąkę(...)się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest sypka.Mąkę ziemniaczaną wykorzystuje się do zagęszczania zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Coraz częściej dodawana jest do pieczywa bezglutenowego. Jest jednym z podstawowych składników pyz i klusek ziemniaczanych.4.Maka KukurydzianaMąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika

NaKońcuJęzyka
Metrowiec 183

Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki(...)gotujące się mleko, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch dodając po 1 łyżce wcześniej przygotowanego „budyniu”. Wykonanie: Ciasta pokrój na kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe ciasto można polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi (według upodobań). GOTOWE :D Ciasto kroimy w poprzek

Kulinarna (nie)codzienność
Metrowiec 229

Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki(...)gotujące się mleko, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch dodając po 1 łyżce wcześniej przygotowanego „budyniu”. Wykonanie: Ciasta pokrój na kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe ciasto można polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi (według upodobań). GOTOWE :D Ciasto kroimy w poprzek

Kulinarna (nie)codzienność
Metrowiec 167

temperaturze 160-180°C. Ciasto będzie upieczone, gdy wbity w nie zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem. Na dno garnka wlej odrobinę zimnej wody. Wlej do niego 3 szklanki mleka. Do płynu dodaj oba rodzaje cukru i całość zagotuj. Podczas gdy mleko będzie(...)rozmieszane mąki. Całość chwilę jeszcze gotuj, mieszając. Ugotowany budyń odstaw do przestudzenia. Margarynę (ja użyłam masła roślinnego) utrzyj w misce mikserem. Do puszystego tłuszczu dodawaj stopniowo, mieszając, zimny budyń. Wystudzone ciasto wyjmij z keksówek i pokrój na równe kawałki. Można, np. ustawić oba placki obok siebie i oba na raz kroić na ok. 1 cm kawałki. Kawałki ciemnego i jasnego

blog.moje-pasje.info
Babeczki z budyniem 358

mleka (1,5 szklanki) 3 łyżeczki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Przed przygotowaniem babeczek warto ugotować sobie budyń. Zagotowujemy ok. 1 szklankę mleka z cukrem, dodajemy budyń rozpuszczony w reszcie mleka, mieszamy tak długo, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia, można przykryć folią spożywczą, żeby nie pojawił się korzuch. Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce: mąkę(...)składniki: olej, mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej!). Do formy wyłożonej papilotkami (ja zrobiłam swoje samam z papieru do pieczenia) nakładamy niewielką ilość ciasta. Dodajemy po łyżeczce budyń i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy kawałki gorzkiej czekolady, ja zuyżyłam pół tabliczki, resztę dołożyłam potem. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni

Ciastkozercy
Delikatny sernik z budyniem na biszkoptach. 236

spodzie ciasno układamy okrągłe biszkopty. Masę twarogową przygotowujemy, według wyżej podaneo przepisu. Budyń gotujemy według zaleceń producenta, z tym że na mniejszej ilości mleka. Na ciastka wylewamy gorący budyń, równamy. Następnie dajemy masę twarogową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 70 minut. Masło rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy cukier i kakao. Cały czas mieszając podgrzewamy,  do momentu(...)kakao opadnie na spód, a tłuszcz zostanie na wierzchy, nie panikować. Wystarczy dodawać po łyżce mleka i mieszać, aż wszystko wróci do normy. Gdy polewa zacznie tężeć smarujemy zimne ciasto. Proste? Proste. Smaczne

Dieta moja pasja
Karpatka 420

miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!  4. Robimy krem: Odlać trochę mleka(...)gotować, to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 196

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało(...)maślanką i ekstraktem waniliowym. Dodajemy startą skórkę z cytrusów i świeży, starty imbir. Solimy, wsypujemy cukier. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie rzadkie, zalewamy nim owoce w formie. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C piekarniku, na środkowym poziomie, aż brzegi lekko się zarumienią a środek zetnie, około 45- 50 minut. Włóżcie

Karo in the Kitchen
Biszkopt z delicjami wg Siostry Anastazji 265

sztywną pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie ciasta makowo-kokosowego: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Dodaj mak, kokos oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Piecz ok. 30-40 minute(...)mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj szklankę z roztrzepanymi żółtkami i doprowadź do zagotowania. Odłóż do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło i powoli dodawaj przestudzony budyń. Warstwy ciasta od dołu:  1. biszkopt 2. połowa kremu budyniowego 3. ciasto makowo-kokosowe 4. połowa kremu budyniowego 5. delicje zalane galaretką   Wykonanie galaretkowego wierzchu ciasta: Przygotuj dwie galaretki

Mania Wypiekania
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 249

ładniki:kostka margaryny,około pół kilograma mąki,4 żółtka,3 łyżki cukru,2 budynie (ja użyłam o smaku krówki),3 łyżki masła,4 białka,3/4 szklanki cukru pudru,dowolne owoce.Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. Dużą, płaską(...)temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor.W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego dodać masło i wymieszać.Na upieczone ciasto wyłożyć owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń.Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto makowo-kokosowe 663

Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy cukier miksując na mniejszych obrotach. Potem dolewamy cienką strużką ostudzone masło oraz (już przy pomocy łyżki) przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mak. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (moja o wymiarach ok. 20x30 cm, ale można użyć większej) i pieczemy przez ok. 40 minut (lub trochę dłużej – do suchego patyczka(...)gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Upieczone ciasto kroimy na pół (wzdłuż). Połowę ciasta przeznaczoną na spód umieszczamy w formie i nasączamy (połową likieru lub wody z cytryną). Następnie nakładamy całą masę budyniowo-kokosową i wyrównujemy

MyCookBook.pl
3 Bit - ciasto bez pieczenia 250

mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mleko z budyniem cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy około 2 minut uzyskując jednolity gęsty budyń. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy mikserem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy stopniowo łyżka po łyżce masę budyniową cały czas miksując. Powinniśmy uzyskać jednolity gładki krem(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą na tarce zmrożoną czekoladą oraz posypujemy przez sitko kakao

Qchnia po prostu
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ 185

łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szkl. mąki, 1 łyżka śmietany Piana z białek: 3 białka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 2 łyżki oleju Dodatkowo: śliwki, cynamon WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy(...)folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy

słodki bratek