około 10 minut). Po tym czasie dodać rozpuszczone, schłodzone masło i znów bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować budyń i zostawić, aby przestygnął. Z wyrośniętego ciasta formować w dłoniach małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odległości. Przykryć ściereczką na 10 minut, aby trochę podrosły. Natłuszczoną(...)dłonią robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które kolejno nakładamy sporą łyżkę budyniu i pokrojone w plastry truskawki. Piekarnik nagrzewamy do 170'C. Zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy drożdżówki krusząc zagniecione ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż wszystko ładnie się zarumieni. Smacznego! - 2,5 szklanki mąki - 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych
Tagebuch po polskuWiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory
chili & sugarFanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)pszenną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa
kruche babeczkiKilimandżaro " Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :) Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru(...)słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml. Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć zimną masę jabłkową. Na masę jabłkową wyłożyć budyń Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chiliNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieW Słonecznej Kuchni wciąż dryfuję na chmurkach pełnych smaku! Ostatnim razem chlebki chmurki, a dziś... Dziś, w truskawkowym uniesieniu, częstuję kawałkami mlecznej tarty o nadzieniu tak
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiem czemu, ale ostatnio coś lubię "pracować" z ciastem drożdżowym..i tak oto powstały pyszne drożdżówki z domowym budyniem, kiwi i kruszonką..oczywiście budyń można przyrządzić z torebki i dać inne owoce..wszystko wedle własnego gustu. 50 dkg mąki 40 g świeżych drożdży 20 g miodu 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 szkl. mleka szczypta soli 75 g miękkiego masła(...)mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować budyń i kruszonkę. W 1 szklance mleka rozpuścić cukier i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i żółtkiem,mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze raz zagotować
Moje domowe kucharzenieNiby do Wielkanocy pozostały jeszcze dwa tygodnie, ale czas najwyższy zacząć wypróbowywać przepisy ;) Pierwszy raz robiłam babkę i mogę uznać ten pierwszy raz za sukces :) Babka
chili & sugarwanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad(...)Szce lnie zakręcić. W ten sam sposób można przygotować w aniliowy cukier puder. Laski można później wyjąć z cukru i dodać do mleka przy okazji gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu n a ml eku. Rodzynki w rumie: 300 g rodzynek 3/4 szklanki rumu Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód: 2 szklanki (280 g) mąki(...)brzoskwinie. 3) Przygotowaną tartę piec kolejne 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 4) Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 5) Gotową tartę przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce, a następnie podawać udekorowaną miętą. Artykuł Tarta z budyniem i brzoskwiniami pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meDzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód (wszystkie składniki zimne, z lodówki): 2 szklanki(...)brzoskwinie. 3) Przygotowaną tartę piec kolejne 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 4) Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 5) Gotową tartę przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce, a następnie podawać udekorowaną miętą. Artykuł Tarta z budyniem i brzoskwiniami pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meJakiś czas temu stałam się szczęśliwą posiadaczką książki "Moje Wypieki i Desery na Każdą Okazję". Wszystkie przepisy są bardzo zachęcające i nie mogłam się zdecydować co
chili & sugarśliczne! Nawet przy użyciu mojej koślawej "foremki" ;) Z podanego przepisu można lepić również takie cuda,ale bez wyciskarki/szprycy zajęłoby to pół dnia.Dlatego takie ciacho powstało tylko jedno, z końcówki ciasta :) Moja pomysłowa i bardzo oryginalna foremka ;) Smacznego!PS. Wspomniany dżem rabarbarowy robi się bardzo szybko i prosto. 3 łodygi rabarbaru wystarczy pokroić na ok. 0,5 cm kawałki (jeśli jest(...)Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis… Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone
Ratunku obiadKruche ciasto, delikatny krem budyniowy z dodatkiem wanilli i kwaśne przełamanie truskawek… Myślę, że to idealne połączenie na tę porę roku. Trzeba korzystać z truskawek
AleTorcikFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Dynia jest świetnym warzywem, które można wykorzystać praktycznie w każdym daniu. Tym razem mamy pomysł na
CRAVEmonkey