ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:98/780)

CIASTO BAWOLE OCZY 273

Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut. KREM: Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA: Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki

Pani na deser
FANTAZJA WIOSENNA 90

wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości). Na cieście rozsmarować nadzienie pigwowo - jabłkowe, następnie wylać jeszcze gorący budyń(...)waniliowy - wyrównać wierzch. Na koniec na budyń posypać równomiernie kruszonką kokosową.  Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń nie wypłynął.  var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS

Ciastka - domowe słodkości
Tort orzechowy z kawą 971

powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić(...)Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Torty Tagged: budyń , czekolada , kawa , orzechy włoskie , polewa

https:KKuchniaMniam
Sernik śmietankowy 189

jajko sól 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg mielonego twarogu 400ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć(...)lodówki. MASA SEROWA: Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy i budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta. Piec w 160'C około 50-60 minut. Wystudzić w piekarniku, wierzch można posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 604

Składniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini

W kuchni u Moniki
Karpatka 333

drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem.   Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka krowiego: 2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 250 g masła lub margaryny 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki(...)mąki ziemniaczanej.   Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia ciasta.   Sposób wykonania kremu budyniowego. 2/3 mleka zagotować z cukrem, w 1/3 części mleka rozpuścić budynie w proszku i mąki. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego mleka dodać rozpuszczoną masę budyniową, cały czas energicznie mieszając do zgęstnienia się masy budyniowej.   Ugotowany budyń przykryć, żeby nie powstał kożuch

Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki czekoladowo- budyniowe 340

przygotowania w expresowym tempie, pod warunkiem że mamy w domu płat ciasta francuskiego. Bo nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze(...)możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;)   Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier

Kuchnia w czekoladzie
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM 475

doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki krupczatki, 125 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki(...)resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
Kakaowy, kruchy placek ze śliwkami 173

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła  2 budynie śmietankowe 1 litr mleka 600 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej przepis stąd Przygotowanie : Z mąki, cukru, kakao, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji 3:2, formujemy z nich kule, zawijamy w osobne  folie aluminiowe(...)Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki . Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta. Na to wykładamy przestudzony budyń, a na budyniu równomiernie rozkładamy śliwki. Ścieramy mniejszą część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Moje ciasto upiekłam

Proste Potrawy
Tarteletki morelowe z budyniem 175

Tarteletki  morelowe z budyniem  Coś słodko-kwaśnego na leniwe sobotnie popołudnie :) Składniki na ciasto kruche do tarteletek (około 6-7 szt): - 2 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypywania przy wałkowaniu) - pół szklanki cukru - 1 jajko - pół kostki margaryny (100 g)  Przygotowanie Składniki zagniatamy, formujemy w kulę. Owijamy ją folią aluminiową i wstawiamy na pół godzimy do zamrażarki(...)obsypane mąką foremki.  Nakłuwamy widelcem, przykrywamy foremkę z ciastem kawałkiem foli aluminiowej i wsypujemy ryz by zapobiec obsunięciu się boków podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach, zdejmujemy folię z ryżem i pieczemy kolejne 5-10 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Składniki na budyń: - 100 ml śmietany 30% - 150 ml mleka

Słodka sielanka
Ciasto śmietanowo jabłkowe 170

cukru 180 g masła 2 jajka Na masę: 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 400 g kwaśnej gęstej śmietany 100 g cukru jajko 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera(...)wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany, cukier, jajko i budyń. Całość wylewamy na jabłka. Wyciągamy z lodówki schowane przed chwilą ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Wycinamy przy pomocy foremek do ciastek wzorki

KasiaiKrzysiu.pl
Bazyliowe ciasto z truskawkami 123

karmelowym budyniem Ostatki truskawki warto połączyć z bazylią w pysznym kakaowym cieście z masą budyniową. ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki ksylitolu 70 g masła lub oleju 2 łyżki kakao garść liści świeżej bazylii 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym(...)ksylitolem. Dolewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy rondelek na bok. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu. Truskawki kroimy w kostkę. Część dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wierzch ciasta. Wykładamy pozostałą część truskawek i kilka posiekanych listków bazylii. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut. Kroimy, gdy całkowicie ostygnie. Dzieląc

Kucharzyca
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 84

mleka i budyń wymieszać. 3. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania budyniu bez grudek. 4. Budyń przykryć i odstawić na bok. KRUSZONKA 1. Mąki wymieszać razem. 2. Olej, syrop, ksylitol i 2 łyżki wody podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia kryształków. 3. Suche składniki zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się(...)ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować drożdżówki. 6. Na środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce. 7. Znów odstawić w ciepłe miejsce

Candy Pandas
Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) 180

aksamitnym budyniowo-śmetanowym kremem to idealna kompozycja smaków tworząca pięknie wyglądającą słodką przekąskę. Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Składniki: ok. 600 g ciasta francuskiego Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia   Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym(...)Następnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do wypiekania rożków (lub rurek) delikatnie smarujemy tłuszczem, a następnie przygotowanymi paskami ciasta owijamy foremki zaczynając od cieńszego końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 190 stopni do zrumienienia. Tuż po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy

Słodka Strona
Drożdżówka z jabłkami i budyniem 183

Gotową mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kruszonka Masło roztopić. Wymieszać w miseczce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wymieszać do otrzymania kruszonki.  Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Wykonanie drożdżówki: Ciasto drożdżowe(...)przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone ruloniki ułożyć na spodzie. Odstawić w ciepłe miejsce na około

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania