ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:276/780)

Ciasto ,, Ślimak ''. 180

łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół litra mleka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 brzoskwiniowa galaretka 250 ml gorącej wody Wypełnienie ciasta: 1 puszka ananasa w syropie 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 brzoskwiniowe galaretki(...)wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry. 7. Podajemy i życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia

Izabelawkuchni
Harataniec z chałwą 245

Właściwie nic nowego. Jeszcze jedna odsłona strzępca. Tym razem z serem, budyniem czekoladowym i chałwą. Kilka "podmienionych" składników i całkiem nowy smak. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Masa serowa: 1/2 kg sera 12,5 dag margaryny(...)mąki ziemniaczanej Pianka czekoladowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) Polewa: 10 dag masła 1/3 szklanka cukru  4 łyżki mleka  15 dag chałwy Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną

Praktyczna pl
Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami 193

kolejnego kawałka. Ciasto pomimo kremowej struktury bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto cytrynowe: (na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) Ilość porcji: 24 Krem cytrynowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru szklanka cukru sok z 2 cytryn 1 1/2 szklanki wody 200 g masła Pianka: 600 ml śmietany(...)borówki amerykańskiej (opcjonalnie)  Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta cytrynowego bez pieczenia z malinami: Krem cytrynowy: Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta

Kuchcik gotuje
Budyń truskawkowy z kardamonem 258

Budyń truskawkowy to pomysł na pyszny, zdrowy deser lub słodki podwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy –

Poezja smaku
Kruche ciasto z pianką i owocami 222

margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekPianka budyniowa :5 białek1 cukier waniliowy1 szkl cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe1/2 szkl olejudodatkowo:dowolne owoce (jeżeli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Składniki na ciasto wykładamy a stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię(...)pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, budynie śmietankowe oraz na sam koniec bardzo powoli wlewamy olej po ściance naczynia w którym

charlotte gotuje
aksamitny, wilgotny sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym... 195

jogurt grecki 2 opakowania-760 gram, śmietana 18% 200 gram, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", olejek waniliowy 1 porcja, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 szczypty ciasto babkowe: palma miękka 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", kakao 3 łyżki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia(...)najwyższych obrotach. Do twarogu z jogurtami, śmietaną dodać masę jajeczną, wsypać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki. Forma silikonowa 25x25 cm (do pracy męża) i forma z papierem do pieczenia 28x20 cm (lub 1 duża forma 34x25 cm), na dnie form rozsmarować ciasto babkowe, na ciasto wylać masę serową. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
TARTALETKI MALINOWO-GRUSZKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 141

wierzch: 1 szklanka malin 1 gruszka 3 jajka  200 ml śmietany 80 g cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 1 godzinę odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 180 stopni), foremki do tartaletek posmarować(...)masłem. Foremki wyłożyć ciastem, spody nakłuć gęsto widelcem i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego pieca. Wyjąć i ostudzić. Temperaturę piekarnik zredukować do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Jajka rozbełtać  ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Maliny i pokrojoną w plasterki gruszkę ułożyć w tartaletkach, polać sosem i piec ok. 30 minut

Kuchnia w opałach
Karpatka 264

szczypta soli * na krem: 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 250 g (kostka) masła 2 łyżeczki cukru waniliowego * dodatkowo: cukier puder do posypania  Przygotowanie: Ciasto: 1. Do garnka wlałam wodę i wrzuciłam masło. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy(...)nich wyłożyłam na natłuszczone i obsypane bułką tartą blachy. 6. Piekłam przez 30 minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia

Kulinarny Pamiętnik
Truskawkowe ciasto bez pieczenia. 1539

chciało mi się specjalnie piec a w szufladzie od jakiegoś czasu zalegały mi budynie, kisiele i parę innych rzeczy. Postanowiłam wykorzystać je wszystkie i  do tego nie za bardzo się namęczyć. To dopiero sztuka. Mnie się na szczęście udało. Po 30 minut ciasto było gotowe do zjedzenia, szybko i sprawnie. Ku mojemu(...)zdziwieniu łasuchowi tak zasmakowało, że wziął od razu 3 kawałki, a nie pamiętam kiedy ostatnimi razy mu się to zdarzyło. Ciasto wyszło moim zdaniem smaczne, mocno truskawkowe. Polecam dla mniej wprawionych ciastkarzy.  Składniki:2 paczki herbatnikówpuszka masy karmelowej2 budynie waniliowelitr mleka2 kisiele truskawkowe0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek1/4 kostki masła5 łyżek cukru2 łyżki kakaoWykonanie: Wyłożyć

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarletki z borówkami 164

jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)Tarletki z borówkami Składniki:Ciasto:200g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki(...)ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń

Lawendowe Niebo
Inspiracje pięknym porankiem, czyli sernik z rosą 151

sera z wiaderka 5 żółtek niepełna szklanka cukru (200 g) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (80 g) 2 i 3/5 szklanki mleka (650 g) ½ szklanki oleju (120 g) Składniki na pianę z białek: 5 białek 3/5 szklanki cukru pudru (100 g) szczypta soli Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, całość siekamy(...)stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na jasną i puszystą masę, nadal ucierając porcjami, dodajemy ser, następnie budyń, olej, a na końcu mleko (powinniśmy otrzymać bardzo płynną masę serową). Masę serową wylewamy na surowe ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Piana białkowa: Białka ubijamy z solą, na najwyższych obrotach miksera, na gęstą pianę

KulinarneImpresje.pl
Szarlotka specjalna 507

Inna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa(...)tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie:Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemyprzesiany przez sito proszek do pieczenia,budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką

Anioły w kuchni
Chałwowiec z wiśniami 212

najgęstsza, w porównaniu do tych, które do tej pory robiłam. Mogłaby być odrobinę „luźniejsza”, ale z drugiej strony jest to jakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki na foremkę 20×20 cm: Biszkopt: – 4 jajka (białka i żółtka osobno(...)dół bez termoobiegu). Krem chałwowy: -120 g miękkiego masła – 200 g chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki. Musi być miękkie. W jednej szklance mleka rozpuszczamy

Relaxtime
Pani Walewska (Pychotka) 176

Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy.  Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 4-5 łyżek, masło 200 g, piana: białka 4 szt, cukier puder(...)cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. Następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Krem odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią. Ciacho odstawiamy w zimne miejsce, do zastygnięcia kremu. Ciacho najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 332

Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy.  Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 4-5 łyżek, masło 200 g, piana: białka 4 szt, cukier puder(...)cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. Następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Krem odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią. Ciacho odstawiamy w zimne miejsce, do zastygnięcia kremu. Ciacho najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego

kulinarne odsłony pati