wychodzi ok. 16 niewielkich drożdżówek. Składniki : ciasto 500 mąki pszennej (u mnie 200 g krupczatki i 300 g pełnoziarnistej) 5 łyżek cukru 50 g drożdży świeżych (!) 100 g masła 250 ml mleka szczypta soli 2 jajka nadzienie 500 g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 100 g naturalnego jogurtu 2 jajka 4 łyżki cukru łyżka budyniu waniliowego (skrobi) 50 g wiórków kokosowych(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. W tym czasie przygotować nadzienie : W misie utrzeć twaróg z jogurtem, jajkami, cukrem, budyniem i wiórkami kokosowymi. Robić tak przez kilka minut na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na ok. 16 równych części. Z każdej części uformować kulki, następnie ułożyć je blisko obok siebie
Kuchnia Elliemasła budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g) Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy
Oryginalny smakśmietany pół kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni C. przez ok. 30 minut(...)Powinno być ciemniejsze niż klasyczne ciasto kruche. Można też nie podpiekać ciasta wcześniej. W takiej sytuacji po wylaniu na blat masy serowej należy ustawić piekarnik na pieczenie również od spodu. Ser zmielić. W szklance mleka rozpuścić budyń. Ser zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać olej i szklankę mleka. Zmiksować. Wlać do masy rozpuszczony w mleku budyń i ewentualnie bakalie. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieEspumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru 40 g mąki 15 g przyprawy do piernika masa: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 15 g żelatyny 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 70 g cukru pudru(...)Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12-14 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto przekładamy z papierem do pieczenia na ścierkę kuchenną i zwijamy w rulon. Zostawiamy do ostygnięcia. masa: Żelatynę moczymy w soku. Budyń gotujemy na mleku i studzimy. Do ostudzonego budyniu dodajemy otartą skórkę, cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w soku (namoczoną
Bon appetit mon amie**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itkismaczne ciasto na zimno, przygotowane na herbatnikach i listkach waflowych. Moja rada: Listki waflowe w tym cieście, bym zamieniła na suche wafle tortowe, bo listki jednak są za cienkie . Przepyszne herbatniki i listki waflowe otrzymałam od firmy CUKRY NYSKIE Krem mleko - 3 szkl budynie śmietankowe - 1,5 opak mąka - 5,5 łyżki kakao - 3 łyżki cukier - 6 łyżek masło(...)doprowadzić do zgęstnienia masy budyniowej, zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło dobrze utrzeć, do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu dodać serek, dobrze wymieszać. Składanie ciasta: Dwa listki waflowe ułożyć na okrągłym podkładzie 27 cm, jeden obok drugiego, posmarować frużeliną malinową, następnie nałożyć porcję kremu kakaowego i znów przykryć waflami
Kuchnia Danusibyło u mnie ciasta pieczonego. Ostatnie "wypieki" to ciasta na zimno, więc czas trochę nadrobić zaległości. Tym razem postanowiłam zrobić trochę takie ciasto tortowe, bo przekładane, na czekoladowym cieście w stylu biszkoptu. Ciasto lekko nasączyłam kawą i przełożyłam pysznym czekoladowym kremem nesqik. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-nesquik-pyszne-i-mega-kakaowe,174913,smaki-katriny.html . Ciasto jest przepyszne. Mięciutkie, wilgotne, rozpływa się(...)podgrzewałam ciągle mieszając, aż mleko się zagotowało i zgęstniało na budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny zmiksowałam miękkie masło i stopniowo dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Całość miksowałam do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na dnie tortownicy ułożyłam pierwszy blat ciasta i nasączyłam go delikatnie 1/3 kawy. Na tym rozsmarowałam
Waniliowe Improwizacjeszklanki mąki 2 łyżki miodu 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 0,5 litra mleka śmietanka kremówka gęsta do deserów, najlepiej 36% 2 łyżki cukru pudru śmietan-fix Polewa(...)miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy śmietanowej. Do ostudzonego budyniu dodajemy masę śmietanowa i miksujemy. Polewa czekoladowa: Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników. Wykończenie ciasta: Jedną część ciasta miodowego układamy na blaszkę. Ciasto smaruje połową masy budyniowej
W kuchennym oknie Ewyorzechów włoskich -125ml miodu -2 płaskie łyżki cukru pudru -100g masła MASA -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy -200g masła Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie robimy orzechy. 400g(...)dół. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody. Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy. Masa- do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwięc na bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i pianką :) Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta bezglutenowego: szklanka mąki ryżowej, szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki ziemniaczanej, kostka masła, ¾ szklanki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki naturalnego jogurtu kokosowego lub śmietany Pianka: 2 budynie bezglutenowe (ja użyłam malinowych dlatego pianka jest różowa), 5 białek, ½ szklanki cukru. Nadzienie(...)białek dodaję odrobinę soli i ubijam je na sztywno, ciągle mieszając dodaję cukier i budynie w proszku. Wykładam piankę na rabarbar. Wyjmuję resztę cista z lodówki i ścieram na tarce o grubych oczkach wprost na piankę, starając się zrobić równą warstwę. Wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 o C i piekę przez około godzinę. Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem
Gotuj Się Kto Możeproszku do pieczenia – 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) – 100 ml wody – 4 czubate łyżki kakao Masa serowa : – 300 g sera z wiaderka – 1 opakowaniw budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego) – 80 g cukru PRZYGOTOWANIE: CIASTO KAKAOWE: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej oraz wodę i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem
Gotuj z Mąkąłyżka kakao ü 3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według instrukcji na opakowaniu, z tym, że dodajemy szklankę cukru . Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem , sodą , jajkiem i przestudzonym masłem z miodem(...)placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej). Wracamy do kremu. Ubijaczką dobrze rozcieramy masło na krem (ja to robię w mikserze), a następnie dodajemy przestudzony budyń. Na jeden placek nakładamy połowę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Powtarzamy, a na wierzch wylewamy i równomiernie
Bazując na smakuSezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać.Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki!U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste
Ostra na Słodkoniedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki3 łyżki śmietany3 żółtka1 szkl. cukru pudrukostka masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg sera dwukrotnie zmielonego150 g masła250 g cukru pudru1 budyń waniliowy ( bez cukru )2 jajka2 żółtka1 szkl. mleka1.CiastoMasło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki
Słodkości i nie tylkoDawno nie było tu żadnego ciacha z ananasami, więc myślę, że pora nadrobić zaległości. Zwłaszcza, że ananasy to takie owoce, które chyba każdemu z nas przywodzą
Ostra na Słodko