chciało mi się specjalnie piec a w szufladzie od jakiegoś czasu zalegały mi budynie, kisiele i parę innych rzeczy. Postanowiłam wykorzystać je wszystkie i do tego nie za bardzo się namęczyć. To dopiero sztuka. Mnie się na szczęście udało. Po 30 minut ciasto było gotowe do zjedzenia, szybko i sprawnie. Ku mojemu(...)zdziwieniu łasuchowi tak zasmakowało, że wziął od razu 3 kawałki, a nie pamiętam kiedy ostatnimi razy mu się to zdarzyło. Ciasto wyszło moim zdaniem smaczne, mocno truskawkowe. Polecam dla mniej wprawionych ciastkarzy. Składniki:2 paczki herbatnikówpuszka masy karmelowej2 budynie waniliowelitr mleka2 kisiele truskawkowe0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek1/4 kostki masła5 łyżek cukru2 łyżki kakaoWykonanie: Wyłożyć
ciastkarnia na kruchym spodziejeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)Tarletki z borówkami Składniki:Ciasto:200g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki(...)ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń
Lawendowe Niebosera z wiaderka 5 żółtek niepełna szklanka cukru (200 g) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (80 g) 2 i 3/5 szklanki mleka (650 g) ½ szklanki oleju (120 g) Składniki na pianę z białek: 5 białek 3/5 szklanki cukru pudru (100 g) szczypta soli Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, całość siekamy(...)stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na jasną i puszystą masę, nadal ucierając porcjami, dodajemy ser, następnie budyń, olej, a na końcu mleko (powinniśmy otrzymać bardzo płynną masę serową). Masę serową wylewamy na surowe ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Piana białkowa: Białka ubijamy z solą, na najwyższych obrotach miksera, na gęstą pianę
KulinarneImpresje.plInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa(...)tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie:Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemyprzesiany przez sito proszek do pieczenia,budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką
Anioły w kuchninajgęstsza, w porównaniu do tych, które do tej pory robiłam. Mogłaby być odrobinę „luźniejsza”, ale z drugiej strony jest to jakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki na foremkę 20×20 cm: Biszkopt: – 4 jajka (białka i żółtka osobno(...)dół bez termoobiegu). Krem chałwowy: -120 g miękkiego masła – 200 g chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki. Musi być miękkie. W jednej szklance mleka rozpuszczamy
RelaxtimeCiasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 4-5 łyżek, masło 200 g, piana: białka 4 szt, cukier puder(...)cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. Następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Krem odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią. Ciacho odstawiamy w zimne miejsce, do zastygnięcia kremu. Ciacho najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego
kulinarne odsłony patiCiasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 4-5 łyżek, masło 200 g, piana: białka 4 szt, cukier puder(...)cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. Następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Krem odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią. Ciacho odstawiamy w zimne miejsce, do zastygnięcia kremu. Ciacho najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego
kulinarne odsłony patiłyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy(...)spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej
Malinowe Pocałunkimalin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Przestudzić(...)wrzątek, wymieszać. Gdy budyń zgęstnieje, gorącym zalać owoce. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować strużkami polewy czekoladowej. Polewa: 1/8 kostki margaryny 2 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżeczka kakao Wszystkie składniki
Praktyczna plkruche rogaliki z 3 składników. Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 1 kostka masła lub margaryny (u mnie pół na pół) ulubiony dżem, budyń lub czekolada (u mnie powidła śliwkowe) Ja do ciasta dodatkowo dodałam 6 łyżek cukru. Sposób przyrządzenia 1 Miękkie masło lub margarynę przełożyć […] Artykuł Rogaliki kruche (3 składnikowe) pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do miski przekładamy zmielony ser, dodajemy żółtka, cukier i budyń, wlewamy sok z cytry i wsypujemy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Połowę masy
Smakowite Daniakakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon. Budynie mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem. Gotujemy budyń, ciągle go mieszając aż powstanie bardzo gęsta(...)dobrze studzimy, musi byc bardzo zimny. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy. Biszkopt odwijamy, rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Z ciasta odkrawamy brzegi, czekoladę
Kulinarne Fantazje Marioliciasta użyłam foremki o wymiarach 24x30cm. Składniki na ciasto: 100g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową : 0,5 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową(...)Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową
Blog z Apetytemnią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. Krem: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego(...)się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując. Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone
RAROSSAwilgotne i bardzo smaczne,polecam gorąco :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO ORZECHOWE 5 jajek 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych drobno orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody 1 szklanka mąki pszennej tortowej KREM 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 1 łyżka mąki 3/4 szkl cukru(...)gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino. (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji) Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem Ponczujemy. Polewa składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku