wtedy bardzo miło spędzony. Pełen zabaw, śmiechu i opowiadań. Uwielbiam ten magiczny czas. Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka 1 szklanka cukru (po pół szklanki na masę) 1,5 kostki margaryny spirytus(...)olej i zmiksować krótko. Mąkę wymieszać z orzechami i wsypać do masy. Wymieszać łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać aż do zagotowania. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać
Gotuję Testujęjajka -1 cukier waniliowy -200g masła lub margaryny -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka -250ml mleka -3/4 szkl cukru DODATKOWO -100g czekolady mlecznej -1 płaska łyżka kakao -50g masła -3 łyżki mleka -trochę zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta Składniki na 3 spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto(...)dodajemy ser, mieszamy na gładką masę, zmniejszamy ogień i dodajemy jajka, energicznie mieszamy. Następnie w 250 ml mleka rozpuszczamy 2 budynie i dodajemy do masy serowej, gotujemy mieszając do zgęstnienia. Gorącą masą przekładamy spody, ciasto przykrywamy ściereczką. Po około 30 minutach przygotowujemy polewę, do miski dajemy czekoladę, kakao, mleko i masło-rozpuszczamy nad kąpielą wodną, polewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudoskonałe na każdą okazję i bardzo uniwersalne. Niby nic a efekt WOW:) *na 30 sztuk Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 4 żółtka na nadzienie: 5 łyżek kremu typu nutella 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła czereśnie poziomki truskawki dodatkowo: masło i mąka(...)się zarumienią. Jeśli ciasto zjedzie z boków foremek, znaczy to, że było zbyt ogrzane. Wtedy następną turę babeczek schłodzić w lodówce przed pieczeniem już w foremkach. Do wystudzonych babeczek nałożyć do odrobinie nutelli. Truskawki pokroić w plastry, czereśnie wydrylować. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać budyń i ugotować na gęsto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafolię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie dno blaszki (23x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i następnie wyłożyć ciasto. Masa serowa 1 kg twarogu śmietanowego 7 jajek 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 70 g roztopionego masła Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę i utrzeć(...)cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku stale ucierając. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając . Gotową masę wlać na blaszkę z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h Ja piekłam 50 minut . Wyłączyć piekarnik i zostawić
O kuchni z uczuciemdziś dla Was propozycję ciasta na weekend. Jako, że mamy jesień - sernik dyniowy. Zapraszam Składniki: 750 dag twarogu 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl cukru 3 jajka kilka kropli aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady blaszka 24x24cm Przygotowanie(...)miski wkładamy twaróg, dodajemy puree z dyni i blendujemy na gładki krem. Następnie dodajmy cukier, jajka i olejek i miksujemy razem. Na koniec wsypujemy budyń i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy je i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Czekolady roztapiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 100 ml śmietanki kremówki 30 % Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, wlewamy śmietankę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i ucieramy. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut
Izabelawkuchnipyszne, puszyste ciasto z dodatkiem jagód, rewelacyjnie smakuje do kawy lub herbaty posypane cukrem pudrem SKŁADNIKI 4 jajka, 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy , 3/4 szkl. cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania(...)pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. W formie układamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypujemy jagodami. Wyrównujemy
słodki bratekciastem. Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie. Polewa: 1/2 szklanki śmietany ( w oryginale 18%, u mnie 12%) 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem i polewamy nimi wierzch ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciasto przez ok 60 minut. ( gdyby ciasto z góry za bardzo się przypiekało można przykryć
Słodka Kraina Wypiekówczubatej łyżeczki kakao Składniki pianki jogurtowej: 3 białka szczypta soli 0,75 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1,5 budyniu śmietankowego bez cukru duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta) 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Drylujemy wiśnie. Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki(...)białko jest ubite, dosypujemy cukier i dalej miksujemy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Dosypujemy budyń oraz cukier waniliowy i delikatnie miksujemy, ale już na małych obrotach. Dodajemy jogurt i chwilę nadal miksujemy na małych obrotach. Dalsze czynności: Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika ciasto. Wylewamy na jego wierzch piankę jogurtową, a na niej rozkładamy wiśnie. Na górze rozkładamy resztę
Smak mojego domukaszy manny 15 dag masła 3 łyżki cukru cukier lub esencja waniliowa 1. Z mleka, cukru, wanilii i kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasto. Przełożenie ciasta:Ciasto miodowe - kajmak - ciasto miodowe - kajmak - masa budyniowa - ciasto miodowe z warstwą orzechów. Po orzechy i miód warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkasera białego (zmielić 3 razy) 7 jajek 85 g masła / margaryny 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy olejek waniliowy 1 budyń śmietankowy / waniliowy bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa) Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem(...)miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać olejek i budyń w proszku, miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko wymieszać. 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę i cieniutko wylepić. Wylać
Kuchnia domowa AniRogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się "pracowało". Mają tylko jeden mały minus :) za szybko znikają. :). Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. :)Składniki: Ciasto220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa110 g miękkiego masła95 g cukru5 g cukru waniliowego domowej roboty(...)klik40 g budyniu waniliowego bez cukru2 żółtka2 łyżki mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Ala piecze i gotujemąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki PRZYGOTOWANIE(...)dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać
Kuchnia DanusiSzybki deser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki(...)łyżeczka żelatyny w proszku 250 śmietanki kremówki ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l mleka 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 100 g czekolady, u mnie mleczna Ugotuj budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj powoli. Do drugiej połowy dodaj cukier, skrobię, a następnie wlej do gorącego mleka. Zagotuj, mieszając cały czas i gotuj aż budyń zacznie gęstnieć
codojedzeniaproste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 150 ml śmietanki kremówki 30% Polewa Czekoladowa(...)dość dużych odstępach). Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia
Słodka Strona