masę serową: 1 kg sera na sernik 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 100 g masła 1 szklanka cukru skórka otarta z pomarańczy 20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki drobnego kokosu Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać(...)powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe. Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła – 50 g brązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie (też wieczorem) zagniatamy ciasto na craquelin. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się. Wkładamy masę między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy
mojewypiekiinietylkożółtek piana - 5 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki oleju - 2 budynie waniliowe bez cukru oraz - 500 g malin Przygotowanie: Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, następnie dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na około(...)minut. Chłodnym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy 20 minut w 180 C. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukry oraz budynie. Gdy cukry się rozpuszczą wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając. Budyniową piankę przelewamy na podpieczony spód, układamy na nią maliny i całość
Zainspirowana w kuchnimąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kawy mielonej Wkładka serowa • 750 g sera białego mielonego • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 4 żółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Masa budyniowa • Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąkami. Ugotować budyń. • Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Składanie ciasta • Warstwę serową przełożyć na deseczkę lub tacę i zalać połową gorącej masy budyniowej. • Przykryć blatem biszkoptowym, położyć drugą deseczkę i odwrócić
To co kochamżółtek 250 g zimnego masła Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) ok. 180-200 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części(...)soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej miski wlać całą śmietanę, dodać cukier, budyń w proszku, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę. Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połową kruchego ciasta (można rozwałkować lub wylepić rękoma), na nie wylać całą masę śmietanową
Simply Foodbiałek 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych masa budyniowa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 35 dag masła 3 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta(...)którym rozpuszczamy budynie i mąkę. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń. Masę studzimy. Następnie za pomocą miksera ucieramy z masłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części. Przełożenie ciasta: -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem i masą kokosową
Pobite gary Barbarysernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń krówkowy 15 dag masła lub margaryny pół szklanki kaszy manny 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki(...)margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku, cynamon i ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasteczka: Masę serową wykładamy na ciasto, delikatnie wygładzamy wierzch. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka
Izabelawkuchnisprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy(...)nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między
Ostra na Słodkoskrobi -płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -6 jajek (ciasta wystarczy na 2 płaskie spody i ok 18-20 małych ptysiów) Budyń mleczny z mango -110g skrobi -100g ksylitolu -15g żelatyny + 1/4 szkl. wody -550 ml mleka (bez laktozy) lub można użyć roślinnego(...)Piec spody w 190’C 15-20 minut do zarumienienia. W tym czasie resztę ciasta należy przełożyć do rękawa cukierniczego z dość szeroką końcówką i wyciskać go partiami na blachę, tworząc kształt ptysiów. Piec w 190’C ok 15-20 minut do zarumienienia. BUDYŃ MLECZNY Z MANGO Olej kokosowy podgrzać aby był płynny. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. wody
Candy PandasTaki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki(...)końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną
Pyry na Gazwiaderka firmy Piątnica - polecam) 5 jajek 20 dag masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego ) 1/2 opakowania budyniu waniliowego aromat waniliowy rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h. 2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło(...)utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, a potem ser. Dodać budyń w proszku, a na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wedle uznania. 3. Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć jedną część ciasta kakaowego. Lekko ugnieść, wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe. 4. Całość piec
Kuchnia domowa Anicukier waniliowy 1 szklanka mleka w proszku 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Pianka: 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 2 kopiaste łyżki mleka w proszku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej dowolna cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko(...)serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony
Izabelawkuchnijogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru(...)bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek zapachowy. Nie trzeba ich mieszać
Smak mojego domuniego jeszcze nie raz. Z ciastem bardzo fajnie się współpracuje, a rogaliki w smaku są naprawdę pyszne. Do nadzienia możecie użyć marmolady lub budyniu, w obu wersjach są smaczne. Zapraszam. Składniki (przepis na 24 rogaliki): ciasto: mąka pszenna 500 g, śmietana 18% ok. 300 g, masło 200 g, nadzienie: marmolada 1 mały słoik, dodatkowo: cukier puder do posypania, Sposób
kulinarne odsłony patiSkładniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka 1 … Czytaj dalej Ciasto pijak
czarrna od kuchniodlać i wymieszać w nim budynie i żółtka ,a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń, na końcu dodać kieliszek rumu.Krem wyłożyć na upieczone ciasto z kulkami.Na wierzch ułożyć biszkopty skropione rumem. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto
Bajeczna Kuchnia