jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku. Polecam przepis. Ciasto "Rafaello" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 50 g masła(...)cukru pudru ok. 75 g wiórków kokosowych ok. 50 g płatków migdałów ok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch) odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku (opcjonalnie) Ciasto "Rafaello" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (średnica 20x28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę
Słodka Stronamasła 1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków opakowanie cukru wanilinowego pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam ) Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec. Wsypałam cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę. Wszystkie składniki wymieszałam(...)miksując, dodawałam po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawałam twaróg. Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu. Dokładnie wszystko zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodawałam stopniowo i delikatnie wymieszałam. Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta. Starłam ją na tarce o grubych oczkach. Na wiórki wylałam masę serową
potrawyregionalnegotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią(...)wykorzystajmy biszkopty do uzupełnienia luk. Wystarczy odciąć je na prosto, nasączyć i poukładać. Potem zasmarujemy kremami i nie będą widoczne. Biszkopt jak i budyń możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Masę śmietanową najlepiej przygotować, gdy na cieście są już nałożone okrągłe biszkopty, gdyż szybko tężeje
Pani na deserdodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto. Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm Masa serowa 1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku 1 jajko 150 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy w proszku 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo 3/4 szklanki cukru zwykłego do ubicia(...)białkami Jajko ucieramy z cukrem i margaryną albo masłem na puszystą masę. Dodajemy kolejno po łyżce sera cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń i dokładnie mieszamy Masę serową wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Brzoskwinie kroimy na plasterki i wykładamy na masę serową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na masę serową z brzoskwiniami. Wyjmujemy ciasto
Andzia Pichciziemniaczaną, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń cały czas mieszając. Studzimy.. Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony budyń i całość miksujemy. . Przekładanie : Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto schłodzić w lodówce SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyCiasto dzielimy na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najpierw ciasto białe, a na nie brązowe. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Owoce układamy na wierzchu ciasta i lekko je dociskamy. Blaszkę z ciastem wkładamy(...)się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Następnie dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając. Gotową masę wylewamy na wystudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 20 minut
e-PrzepisyKulinarneCzekoladowe blaty przełożone słodkim kremem z chrupiącym batonikiem kokosowym, a wszystko przełamuje lekko kwaśny smak jagód. Pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa
słodki bratekserowa: 1 kg sera białego (dwu- trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 cukry waniliowe Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem. 2. Ser ukręcić z cukrem, dodając stopniowo jajka, potem mleko, budyń olej i cukry
Kuchnia domowa Anicoś innego,ale zabrakło mi jednego podstawowego składnika..zresztą do tego ciasta też zabrakło..ale to okazało się już w trakcie robienia ciasta...miałam ciut za mało mąki ziemniaczanej....dopiero jak już skończyłam , to przypomniałam, że mam budyń w proszku i zamiast mąki mogłam dodać ..ale cóż..mądry polak po szkodzie...ale pomimo, że ciasto nie miało takiej konsystencji(...)powinno to i tak zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników 4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii lub cukier waniliowy 1/2 szkl.cukru
Moje domowe kucharzenieSkładniki: CIASTO: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 2 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 20 dag, kakao 2 łyżki SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie, lukier(...)misy robota wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i z 5 minut ucierać do białości na wysokich obrotach, dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik
W Mojej Kuchni Lubięgęsty, bardzo dobrej jakości ) – 1 kg * cukier puder – 250 g * budyń śmietankowy – 1 op * maka ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml * cukier waniliowy – 1 łyżka * białko – 8 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)śmietanę oraz masło – zagniatamy, dzielimy na pół, chłodzimy. MASA SEROWA: Zmielony ser ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem, śmietaną kwaśną oraz proszkiem do pieczenia – możemy to zrobić mikserem. Dodajemy ubitą pianę z białej i mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na blachę, wylewamy masę serową, przykrywamy drugą , rozwałkowaną połową ciasta. Pieczemy ok. 50-55 minut / 180C. Całkowicie studzimy
Ostra na Słodkocukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka, 6 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe 20 dag orzechów 5 dag bakalii 3 galaretki malinowe Wykonanie: Ciasto miodowe Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy(...)chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników. Galaretka Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt „Przełożenie”). Przełożenie Ciasto miodowe Połowa masy Rolady Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy
Podróż w kulinariaproste ciasto do kawy. Lepiej od razu zrobić dużą blachę! Smak zapamiętacie na długo. Składniki 6 świeżych jaj 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej półtora kg jabłek 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej 600 g śmietany 36% + fix do śmietany 2 opakowania 1 budyń waniliowy+mleko(...)się rozpadną, wyłączyć gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade dodajcie szczyptę...kurkumy. Dokładnie wymieszać.Wystudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty- jeden cienki i jeden grubszy. Budyń ugotować i wystudzić przykrywając folią spożywczą,aby nie wytworzył się kożuch. Ubić śmietanę z fixem, na koniec ciągle ubijając dodać zimny budyń. Zmiksować na gładką masę
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu 6 jajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym(...)żółtku, następnie stopniowo po łyżce dodawać twaróg, na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną (budyń), dokładnie miksujemy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serowa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez
magiczna kuchnia Kasigęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut(...)grubym dnem i powoli gotujemy, co chwilkę mieszamy. Jak masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje
Kuchnia domowa Ani